«Χτίζουμε όπως παλιά, γλεντάμε όπως παλιά» ήταν το σύνθημα ενός ιδιαίτερου εργαστηρίου που διοργανώθηκε στην Αγκαιριά της Πάρου το διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου.
Το εργαστήρι ξερολιθιάς, το οποίο είναι το πρώτο τέτοιου είδους που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο, στόχο είχε να αναδείξει τις πρακτικές κατασκευής και διατήρησης της ξερολιθιάς, την αέναη παρουσία της στα ελληνικά νησιά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεισφέρει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Αρχίλοχος και τον εξωραϊστικό-πολιτιστικό σύλλογο Αγκαιριάς, που ελπίζουν να είναι μόνο το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, καθώς οι ξερολιθιές «δεν είναι μόνο ανάμνηση, είναι αυτό που θα μας προστατέψει από επόμενες φυσικές καταστροφές, που θα κρατήσει ζωντανή τη γη των Κυκλάδων», όπως δήλωσε στον χαιρετισμό της η γενική γραμματέας του Αρχίλοχου Τόνια Παντελαίου.
Η πρώτη μέρα περιλάμβανε σειρά από ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο Αγκαιριάς, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά από την ομάδα «Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες» στο Facebook. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Πάρου καθώς και ο δήμαρχος Κώστας Μπιζάς, ο οποίος έδωσε εύσημα στους δύο συλλόγους για την πρωτοβουλία και τόνισε την ανάγκη οργάνωσης τέτοιων δράσεων και στα σχολεία «ώστε και τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν την πραγματική Πάρο, τον φυσικό πλούτο και την ιστορία του νησιού μας, και να γίνουν θερμοί υποστηρικτές μιας παράδοσης, η οποία δυστυχώς συνεχώς αλλοιώνεται».
Την αρχή των ομιλιών έκανε ο Γιάννης Χατζόπουλος, απόφοιτος της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος στην παρουσίασή του με τίτλο «Ξερολιθιές: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» έδειξε τις ποικίλες χρήσεις και τα οφέλη της ξερολιθιάς στα ελληνικά νησιά ανά τα έτη. Όπως αναφέρει, οι ξερολιθιές «δεν αποτελούν μονάχα πολιτιστική κληρονομιά. Συμβάλλουν στην ασπίδα των νησιών για την αναχαίτιση και την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και για μένα είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε τις ξερολιθιές από αυτή τη λυσσαλέα ισοπέδωση».
Απόσπασμα από τον χαιρετισμό της Τόνιας Παντελαίου την 1η μέρα του εργαστηρίου
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σπηλαιολόγος Γιώργος Ανουσάκης, ο οποίος στην παρουσίαση «Μονοπάτια και Σπήλαια στην Πάρο» έδειξε τα αποτελέσματα της δεκαετούς έρευνάς του στα σπήλαια και μονοπάτια του νησιού, κάνοντας αναφορά και στα είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάει κάποιος στις ξερολιθιές.
Η Σεμέλη Δρυμωνίτη δείχνει τα αποτελέσματα του 1ου εργαστηρίου ξερολιθιάς στην Αμοργό
Η Σεμέλης Δρυμωνίτη μίλησε συνοπτικά για τη δράση της ΑΜΚΕ «Μιτάτο της Αμοργού», η οποία δημιουργήθηκε το 2020 και στοχεύει στην ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από την εμπειρία των ντόπιων μαστόρων, τη διδασκαλία της σε νεότερες γενιές και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις ξερολιθικές κατασκευές. Η παρουσίαση περιλάμβανε και φωτογραφικό υλικό από δύο εργαστήρια ξερολιθιάς που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και το 2022 στην Αμοργό.
Στο κλείσιμο προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο όπου νέοι και ντόπιοι μάστορες περιγράφουν τις εμπειρίες τους στη χάραξη μονοπατιών μέσω της ξερολιθιάς, καθώς και τη σημασία των εργαστηρίων αυτών στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.Η δεύτερη μέρα του εργαστηρίου ήταν αφοσιωμένη στο κτίσιμο και την επισκευή της ξερολιθιάς σε μονοπάτι στην περιοχή της Αλυκής με την καθοδήγηση μαστόρων, ενώ αργότερα μικροί και μεγάλοι μοιράστηκαν κεράσματα και συμμετείχαν σε παραδοσιακούς χορούς. Όπως έγραψε και ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού συλλόγου Αγκαιριάς Αρσένης Σκιάδας στο Facebook, η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση του κόσμου αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για περισσότερες τέτοιες δράσεις στο μέλλον. Πηγή :https://www.sustainablecyclades.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου