Οι "ποιητές" της κυβέρνησης μιλούν για τον τουρισμό. Μιλώντας στην ΖΕΙΤ η υπουργός τουρισμού τονίζει πως «η δεκαετής περίοδος ανάπτυξης του τουρισμού έχει πλέον ολοκληρωθεί. Επόμενος στόχος είναι η επίτευξη μίας καλύτερης ισορροπίας,. Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τη φύση και τα πολιτιστικά μας αγαθά. Και πρέπει να βρούμε μία ισορροπία και όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις πλέον δημοφιλείς περιοχές για τους τουρίστες».
Αυτό από μόνο του, χωρίς να σκεφτείς τίποτε άλλο απ' αυτά που δεν θα πρεπε να συμβαίνουν και συμβαίνουν ειδικά στα νησιά που θεωρούνται η προμετωπίδα του τουρισμού, αρκεί για να καταλάβεις πια είναι η διαχείριση που γίνεται 10 χρόνια τώρα. Δηλαδή τι καταλαβαίνω διαβάζοντας;
Πως επι 10 χρόνια μεγεθύνουμε τα νούμερα χωρίς καμία άλλη φροντίδα και προστασία. Σαν ένα άνθρωπο που προσπαθεί να παρκάρει ανάμεσα σε δυο αυτοκίνητα και κάποιος του κάνει κουμάντο οπότε κάποια στιγμή του λέει "Οπα, καλά είσαι εκεί".
Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα με τον τουρισμό. Δεν είναι αυτόματος πιλότος και νούμερα που μπορείς να διαβάσεις όπως τα θέλεις (ναι τα νούμερα λένε αλήθεια το θέμα είναι πως τα διαβάζεις , επιμέρους ή όλα μαζί για να βγάλεις συμπέρασμα).
"Ο τουρισμός μπορεί να είναι βιώσιμος, εφ’ όσον η κυβέρνηση λαμβάνει και ορισμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων – ιδίως στο περιβάλλον". Η Ελλάδα, για παράδειγμα, πρωτοστατεί στην παρακολούθηση των θαλάσσιων ακτών της Μεσογείου, με στόχο να αποτρέψει τη ρύπανσή τους. Κατά συνέπεια πρέπει να λάβουμε και μέτρα για τον περιορισμό των τουριστικών δραστηριοτήτων σε ορισμένες περιοχές. […] Γι’ αυτό και σε 200 παραλίες της χώρας δεν θα επιτρέπεται πλέον η εμπορική δραστηριοποίηση», προσθέτει η Κεφαλογιάννη".
Δηλαδή το μέτρο των απάτητων και συνήθως απομακρυσμένων παραλιών χωρίς τουριστική πίεση θεωρείται σπουδαίο μέτρο αντιμετώπισης της μαζικότητας του τουρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το "μέτρο" οργώνουμε τις παραλίες με πρόσχημα τον καθαρισμό, σε ευαίσθητα οικολογικές περιοχές, το χτίζω ασύστολα παντού, το υπάρχει λειψυδρία αλλα κάποιοι "επενδυτές" επιμένουν να γενίζουν τον κήπο τους με γρασίδι και φυτά που θέλουν νερό, βοηθάει τον τουρισμό;
Κάνοντας γνωμοδοτικό τον ΟΦΥΠΕΚΑ και όχι αποφασιστικής δράσης στο περιβάλλον βοηθάμε το περιβάλλον; Φτιάχνοντας δρόμους σε απάτητα μέρη που δεν οδηγούν πουθενά το υποστηρίζουμε ή το ξεκληρίζουμε σε βάθος χρόνου;
10 xρόνια δηλαδή μαζευμαε τουρίστες, γιγαντώθηκε το real estate, κάναμε ΕΣΠΑ για μονάδες και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα βοηθώντας να συγκεντρωθούν μονάδες σε λίγα χέρια και άπειρα αυτοκίνητα χωρίς άλλες λύσεις, άλλο κίνητρο εκτός από τον τουρισμό δεν δόθηκε, εγκαταλήφθηκε η αγροτική γη, τσακίσαμε και τους εναπομείναντες αγρότες, εκσυγχρονισμός σωστός δεν έγινε, μελέτες, φέρουσα ικανότητα χωροταξικά, όχι τώρα αντίπροχτες που να περιέχουν και πολιτικό κόστος, δεν κατάλαβα, υποδομές και τώρα λέμε "Οπα, δεν θέλουμε άλλους τουρίστες, εχουμε το φτιάξαμε το στόρυ" ;
Τόσο απλό είναι νομίζεις;
«Προσπαθούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο διαμοιρασμό των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με αυτόν τον τρόπο να επιμηκύνουμε και την τουριστική σεζόν», καταλήγει η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Με ποιες δράσεις; Με τον γνωστό πιλότο που ονομάζεται "Αυτόματος"; Με διαφημίσεις τύπου "λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου;"
Κι ας υποθέσουμε πως το πετυχαίνετε. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα εκεί που αφήσατε τον τουρισμό να είναι η μόνη πηγή εσόδων με χιλιάδες κλίνες να περιμένουν να γεμίσουν;
Ναι αλλά έχετε Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μου πεις. Ναι έχουμε, κι εχω μια παροιμία ευκολη να πω, αλλα δεν είναι κομψή, οπότε θα αρκεστώ στο "ομοιος ομοίω" λες και μπορούν να κάνουν κι αλλιώς οι της τοπικής όπως λειτουργεί το σύστημα. Μπορούν αλλα 'το πολιτικό κόστος".
Και δεν συνεχίζω γιατί δεν θα τελειώσω ποτέ.
Για την ιστορία:
Κάποτε στη Νάξο λέει η ιστορία ένας προσπαθούσε να παρκάρει. Κι έβαλε να του κάνει κουμάντο ενας Ναξιώτης, ο δικός μας Αφούσης, ο Γίαννης.
"Ελααα...έλααα...έλααα" του έλεγε και ξαφνικά γκααααπ! βρήκε το αμάξι.
"Καλά είσαι τώρα ετού μαλάκα!" είπε του οδηγού και έφυγε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου