6 Ιουλ 2024

Ψηφιοποιείται και … η Εκκλησία της Ελλάδος: Τι αλλάζει


Η αποσάθρωση του συλλογικού βίου και η ανθρωπολογική αποσύνθεση που την συνοδεύει υπονομεύει τις προσπάθειες επαναδόμησης των κρατών. Ιδιαίτερα μάλιστα σε κοινωνίες σαν την ελληνική, όπου το κράτος ήταν και παραμένει προβληματικό, με έντονα πελατειακά χαρακτηριστικά και διεφθαρμένες πρακτικές. 

Στην ελληνική περίπτωση η κατά τα άλλα απαραίτητη ψηφιοποίηση κρατικών λειτουργιών δεν αποτελεί επαρκή απάντηση στις παραπάνω παθογένειες, όπως έδειξαν πρόσφατα τα Τέμπη και παλιότερα το Μάτι. Η επαναδόμηση του κράτους δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά προϊόν κάποιων κυβερνητικών μέτρων. Προϋπόθεση της είναι ένα ευρύτερο ανορθωτικό κίνημα που να συνδυάζει αρμονικά την κρατική επανίδρυση με την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και με την πνευματική αναγέννηση και προσφορά του έθνους στον σύγχρονο κόσμο. 

Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα εάν η ψηφιοποίηση θα περιλαμβάνει και την θεία κοινωνία ή/και πόσα ΜΒ θα είναι το αρχείο.fast track διαδικασίες μέσω της ψηφιοποίησης της έκδοσης άδειας γάμου, βάπτισης, λύσης διαζυγίου επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις …ευλογίες μάλιστα της Εκκλησίας, η οποία φαίνεται πως δεν μένει πίσω και εισέρχεται με την σειρά της στον κόσμο της ψηφιοποίησης.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει οι δυνατότητα να ολοκληρώνονται οι συναλλαγές των πολιτών με την Εκκλησία της Ελλάδος και να ολοκληρώνουν χωρίς γραφειοκρατία όλες τις σχετικές διαδικασίες για την τέλεση ενός μυστηρίου από τον υπολογιστή τους μέσω του gov.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρει πως:

Μια πολύ φιλόδοξη και αναγκαία προσπάθεια για περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών ξεκινά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Εκκλησία της Ελλάδας. Οι διαδικασίες όπως εκείνες που αφορούν σε θρησκευτικούς γάμους και βαπτίσεις, διαδικασίες που σήμερα γίνονται μόνο με επίσκεψη σε κάποιο Ιερό Ναό, έως το τέλος του χρόνου θα γίνονται ψηφιακά. Προφανώς με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί κάποιος να πιστοποιεί και την τέλεση των παραπάνω. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακολουθώντας το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεργαζόμενοι καθημερινά με όλη την κοινωνία, φέρνουμε λύσεις, για μια πιο ψηφιακή, αποτελεσματική Ελλάδα για όλους.

Digi-γάμος και digi-βάπτιση

Επιπλέον αναφέρεται πως σχεδιάζεται μια εφαρμογή, την οποία θα διαχειρίζονται οι Μητροπόλεις, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποδοχή και διεκπεραίωση των απαιτούμενων αιτήσεων για το μυστήριο του γάμου και βάπτισης. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μελετά μετά την τέλεση του μυστηρίου όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια των δήμων να εκτελούνται αυτόματα και οι ενδιαφερόμενοι να ειδοποιούνται είτε μέσω SMS στο κινητό τους ή με μήνυμα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση σχετικά με το πιστοποιητικό που έχουν ζητήσει.Τα μέχρι τώρα απαιτούμενα έγγραφα αναμένεται να απλοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για την έκδοση άδειας γάμου και βάπτισης, την αίτηση τέλεσης γάμου, την καταχώριση τελεσθέντος γάμου και βάπτισης, την δήλωση στο ληξιαρχείο και για τα δυο μυστήρια, ενώ ψηφιακά θα γίνεται και η ενημέρωση μερίδας στο δημοτολόγιο για γάμο και βάπτιση, αντίστοιχα. Σε αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα προστεθεί και η έκδοση πιστοποιητικού τέλεσης θρησκευτικού γάμου και βάπτισης, ενώ ψηφιακά και με ένα κλικ προβλέπεται να γίνεται και η έκδοση πιστοποιητικού λύσης γάμου (αντικατάσταση του σημερινού διαζευκτηρίου).

Ικανοποιήμενα φαίνονται τα στελέχη της Ιεράς Συνόδου γι’ αυτή την εξέλιξη. Όπως δηλώνουν, η ψηφιοποίηση των ιερών κειμηλίων, η υποστήριξη των προγραμμάτων εικονικών περιηγήσεων θρησκευτικών ιστορικών τόπων και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με το κοινό είναι προτεραιότητα για την εκκλησία και αποτελεί ένα πεδίο αρίστης συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προσθέτουν δε ότι η εκκλησία (κυρίως η αρχιεπισκοπή Αθηνών και κάποιες άλλες μητροπόλεις) έχουν ψηφιοποιήσει ιστορικά κειμήλια και τον πολιτιστικό θησαυρό (κάνουν εικονικές περιηγήσεις σε ναούς και σημαντικά μοναστήρια).

Πηγή : https://kosmodromio.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...