10 Οκτ 2012

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

πέρδικα

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών...




...ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Το δίκτυο αυτό φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση, ή στάση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.

Το να γνωρίζουμε που βρίσκονται αυτές οι περιοχές και ποια είναι η αξία τους σε σχέση με τα είδη πουλιών που φιλοξενούν είναι το πρώτο βήμα για να συμμετάσχουμε στη διατήρησή τους.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα αναγνώρισης, καταγραφής, και παρακολούθησης των ΣΠΠ στην Ελλάδα με στόχο την προώθηση των κατάλληλων μέτρων διατήρησης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Πρόγραμμα των ΣΠΠ της Ορνιθολογικής είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος της BirdLife International (Important Bird Areas/ IBAs), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην καταγραφή και προστασία όλων των περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση των πουλιών του πλανήτη.

Νότιο Αιγαίο:
GR150 Νήσος Σέριφος


Κριτήρια: B2

Συντεταγμένες: 37o 10 B 24o 28 A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-502 μέτρα
Εμβαδόν: 74,000 στρ.


Εικόνες από την περιοχή

Περιγραφή της Περιοχής
Τυπικό νησί του Αιγαίου καλυμμένο με φρύγανα και με ένα μικρό παράκτιο υγρότοπο. Η περιοχή περιλαμβάνει και τις παρακείμενες βραχονησίδες Βους, Σεριφοπούλα και Πιπέρι. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, το ψάρεμα, ο τουρισμός και το κυνήγι.

Ενδιαιτήματα: Τεχνητά τοπία (15%: Καλλιεργήσιμη γη, Άλλες αστικές και βιομηχανικές περιοχές), Βραχώδεις περιοχές (10%: Εσωτερικοί απόκρημνοι βράχοι, Βραχώδεις στήλεςι και νησίδες, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαλάσσιες περιοχές (5%: Θαλάσσιοι όρμοι και παράκτιοι σχηματισμοί), Θαμνώνες (75%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί)

Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις (60%), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (5%), δε χρησιμοποιείται (25%), τουρισμός/αναψυχή (5%), αστικές/βιομηχανικές/μεταφορές (5%)


Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας

Εθνικό: Μερικό
Διεθνές: Κανένα
2.000 στρ. της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) αποτελούν Καταφύγιο Αγριας Ζωής (Χώρα-Αγ. Κυριακή/Σέριφος). 8.000 στρ. της ΣΠΠ αποτελούν Καταφύγιο Αγριας Ζωής (Κένταρχος-Γαλανή/Σέριφος).




Ορνιθοπανίδα

Σημαντική περιοχή για αρπακτικά. Είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος που δεν πληρούν κριτήρια ΣΠΠ: Larus audouinii.


Είδος     Εποχή     Έτος     Min     Max     Εκτίμηση     Κριτήρια
Falco eleonorae Μαυροπετρίτης     αναπαράγεται     1997     Κοινό     μέτρια     B2
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Οι κύριες απειλές είναι το κυνήγι, ο τουρισμός και η κατασκευή υποδομών. Τμήμα της περιοχής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.


Πηγή Στοιχείων ΣΠΠΕ: Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας

Copyright © Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Πηγή χαρτών: Google


GR151 Βόρεια Σίφνος
Αποστολή            Υπόμνημα

Κριτήρια: B2
Συντεταγμένες: 37o 0' B 24o 41' A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-530 μέτρα
Εμβαδόν: 30,000 στρ.


Εικόνες από την περιοχή
Περιγραφή της Περιοχής
Περιοχή με γκρεμούς που καλύπτονται από μακκία, φρύγανα, και ελαιώνες. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, ο τουρισμός, το ψάρεμα και το κυνήγι.

Ενδιαιτήματα: Τεχνητά τοπία (25%: Άλλες αστικές και βιομηχανικές περιοχές, Πολυετείς καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες), Βραχώδεις περιοχές (10%: Εσωτερικοί απόκρημνοι βράχοι, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαλάσσιες περιοχές (5%: Θαλάσσιοι όρμοι και παράκτιοι σχηματισμοί), Θαμνώνες (55%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί), Υγρότοποι (5%: Θίνες και αμμώδεις παραλίες)

Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις (80%), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (5%), δε χρησιμοποιείται (5%), τουρισμός/αναψυχή (5%), αστικές/βιομηχανικές/μεταφορές (5%)


Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας
Εθνικό: Μερικό
Διεθνές: Κανένα
1.500 στρ. της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά αποτελούν Καταφύγιο Αγριας Ζωής (Προφήτης Ηλίας/Απολλωνία Σίφνου).



Ορνιθοπανίδα
Σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα αρπακτικά και μεταναστευτικά πουλιά.

Είδος     Εποχή     Έτος     Min     Max     Εκτίμηση     Κριτήρια
Falco eleonorae Μαυροπετρίτης     αναπαράγεται     1996     5     50     φτωχή     B2
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Οι κύριες απειλές είναι το κυνήγι, η κατασκευή υποδομών και ο τουρισμός. Τμήμα της περιοχής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.

Απειλές: αποστραγγίσεις (μέτρια), βιομηχανική αστική ανάπτυξη (μέτρια), ανάπτυξη σε υποδομές (μέτρια), τουρισμός/αναψυχή (μέτρια), μη αειφορική εκμετάλλευση (υψηλή)




GR152 Δυτική Μήλος, Αντίμηλος και Πολύαιγος
Αποστολή            Υπόμνημα

Κριτήρια: B2
Συντεταγμένες: 36o 42 B 24o 22 A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-751 μέτρα
Εμβαδόν: 110,000 στρ.


Εικόνες από την περιοχή

Περιγραφή της Περιοχής
Η περιοχή καλύπτεται από μακκία, φρύγανα και λιγοστές αρόσιμες καλλιέργειες. Στην περιοχή περιλαμβάνεται μια μικρή λίμνη και παλιές αλυκές. Υπάρχουν πολλά ορυχεία και λατομεία.

Ενδιαιτήματα: Βραχώδεις περιοχές (10%: Βραχώδεις στήλες και νησίδες, απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαλάσσιες περιοχές (Θαλάσσιοι όρμοι και παράκτιοι σχηματισμοί), Θαμνώνες (70%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί)

Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις (90%), αστικές/βιομηχανικές/μεταφορές


Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας

Εθνικό: Χαμηλό
Διεθνές: Κανένα
7.950 στρ. της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) αποτελούν Σταθμό Αναπαραγωγής (Νήσος Αντίμηλος).




Ορνιθοπανίδα

Σημαντική περιοχή για διαβατικά υδρόβια και είδη των παράκτιων απόκρημνων πλαγιών και θαμνώνων. Είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος που δεν πληρούν κριτήρια ΣΠΠ: Aythya nyroca, Falco naumanni (5 αναπαραγόμενα ζευγάρια), Larus audouinii.


Είδος     Εποχή     Έτος     Min     Max     Εκτίμηση     Κριτήρια
Falco eleonorae Μαυροπετρίτης     αναπαράγεται     1996     Σε αφθονία     μέτρια     B2
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Οι σοβαρότερες απειλές είναι η τουριστική και οικιστική επέκταση, η ύπαρξη και πιθανή επέκταση των ορυχείων και των λατομείων, το παράνομο κυνήγι και η παράνομη αλιεία. Ακόμα στην δυτική Μήλο λειτουργεί μικρό αιολικό πάρκο. Τμήμα της περιοχής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.

Απειλές: ενόχληση για τα πουλιά (χαμηλή), εξορυκτικές δραστηριότητες (μεταλλεία) (υψηλή), ανάπτυξη σε υποδομές (υψηλή), μη αειφορική εκμετάλλευση (μέτρια)






GR153 Πάρος, Αντίπαρος και γύρω νησιά
Αποστολή            Υπόμνημα

Κριτήρια: A1, A4i, B1i, B2, C1, C3, C6
Συντεταγμένες: 37o 2' B 25o 10' A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-771 μέτρα
Εμβαδόν: 100,000 στρ.


Περιγραφή της Περιοχής
Ομάδα νησιών και νησίδων, μη συμπεριλαμβανομένων των κύριων οικισμών. Η Πάρος και η Αντίπαρος έχουν και οι δύο υγροτόπους και αρόσιμες καλλιέργειες. Το κέντρο της Πάρους και οι γειτονικές νησίδες καλύπτονται από θαμνώνες και φρύγανα.

Ενδιαιτήματα: Τεχνητά τοπία (20%: Καλλιεργήσιμη γη, Πολυετείς καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες, Χέρσα μέρη), Βραχώδεις περιοχές (30%: Εσωτερικοί απόκρημνοι βράχοι, Βραχώδεις στήλεςι και νησίδες, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαμνώνες (50%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί)

Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις (80%), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (5%), τουρισμός/αναψυχή (15%)


Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας
Εθνικό: Μερικό
Διεθνές: Κανένα
Τμήμα της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) αποτελεί Καταφύγιο Αγριας Ζωής (Στρούντουλα-Αγ. Πάντες/Λεύκων-Κώστου, 6.000 στρ.)
24,140 στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣIΔΕΣ ΠΑΡΟΥ ΚΑI ΝΟΤIΑ ΑΝΤIΠΑΡΟΣ(GR4220025)


Ορνιθοπανίδα
Σημαντική περιοχή για τα μεταναστευτικά υδρόβια και τα αναπαραγόμενα αρπακτικά.

Είδος     Εποχή     Έτος     Min     Max     Εκτίμηση     Κριτήρια
Larus audouinii Αιγαιόγλαρος     επιδημητικό     1997     -     22     καλή     A1, C1
Larus cachinnans Ασημόγλαρος     επιδημητικό     1996     2000     3000     καλή     A4i, B1i, C3
Falco eleonorae Μαυροπετρίτης     αναπαράγεται     1996     30     -     φτωχή     B2
Falco peregrinus Πετρίτης     επιδημητικό     1996     4     5     καλή     B2, C6
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Τμήμα της περιοχής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.

Απειλές: εγκατάλειψη/μείωση της διαχείρισης της γης (χαμηλή), αγροτική εντατικοποίηση (χαμηλή), εξορυκτικές δραστηριότητες (μεταλλεία) (μέτρια), επιχωματώσεις (μέτρια), αντλήσεις υπόγειων υδάτων (μέτρια), βιομηχανική αστική ανάπτυξη (υψηλή), τουρισμός/αναψυχή (υψηλή), μη αειφορική εκμετάλλευση (μέτρια)





R155 Μικρές Κυκλάδες
Αποστολή            Υπόμνημα

Κριτήρια: A4ii, B1ii, B1iii, B2, B3, C2
Συντεταγμένες: 36o 54' B 25o 34' A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-418 μέτρα
Εμβαδόν: 57,000 στρ.


Εικόνες από την περιοχή

Περιγραφή της Περιοχής
Σύμπλεγμα μικρών νησιών ανατολικά της Νάξου. Η πλειοψηφία καλύπτεται από μακκία και φρύγανα. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι το ψάρεμα, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός και το κυνήγι.

Ενδιαιτήματα: Τεχνητά τοπία (10%: Καλλιεργήσιμη γη, Άλλες αστικές και βιομηχανικές περιοχές), Βραχώδεις περιοχές (15%: Εσωτερικοί απόκρημνοι βράχοι, Βραχώδεις στήλεςι και νησίδες, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαλάσσιες περιοχές (5%: Ανοικτή Θάλασσα, Θαλάσσιοι όρμοι και παράκτιοι σχηματισμοί), Θαμνώνες (70%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί)

Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις (60%), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (5%), δε χρησιμοποιείται (20%), τουρισμός/αναψυχή (10%)


Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας
Εθνικό: Κανένα
Διεθνές: Κανένα

20,500 στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣΟΣ ΗΡΑΚΛΕIΑ, ΝΗΣΟI ΜΑΚΑΡΕΣ, ΜIΚΡΟΣ ΚΑI ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΒΕΛΑΣ, ΝΗΣIΔΑ ΒΕΝΕΤIΚΟ ΗΡΑΚΛΕIΑΣ(GR4220021)


Ορνιθοπανίδα
Σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα θαλασσοπούλια και αρπακτικά των απόκρημνων βραχώδων ακτών. Είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος που δεν πληρούν κριτήρια ΣΠΠ: Larus audouinii.

Είδος     Εποχή     Έτος     Min     Max     Εκτίμηση     Κριτήρια
Falco eleonorae Μαυροπετρίτης     αναπαράγεται     1997     80     -     μέτρια     A4ii, B1iii, B2, C2
Puffinus yelkouan Μύχος     αναπαράγεται     1996     300     -     άγνωστη     A4ii, B1ii, B3, C2
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Οι κύριες απειλές είναι η τουριστική ανάπτυξη και η εισαγωγή γατών και αρουραίων. Τμήμα της ΣΠΠ αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.

Απειλές: αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (μέτρια), επιπτώσεις από εισαγωγές ζώων/φυτών (υψηλή), τουρισμός/αναψυχή (υψηλή), μη αειφορική εκμετάλλευση (άγνωστη)






GR156 Νήσος Αμοργός
Αποστολή            Υπόμνημα

Κριτήρια: A1, B2, C1, C6
Συντεταγμένες: 36o 50' B 25o 55' A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-821 μέτρα
Εμβαδόν: 121,000 στρ.


Εικόνες από την περιοχή
Περιγραφή της Περιοχής
Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Απόκρημνο, βραχώδες νησί, συμπεριλαμβανομένου του Όρους Κρίκελου. Το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού έχει απόκρημνες ακτές. Η βλάστηση περιλαμβάνει θαμνώνες, μακκία, φρύγανα και υπόλειμμα δάσους Quercus. Μέσα στην περιοχή βρίσκεται και ένας αριθμός βραχονησίδων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη κτηνοτροφία, τον τουρισμό, το ψάρεμα και το κυνήγι.

Ενδιαιτήματα: Τεχνητά τοπία (10%: Καλλιεργήσιμη γη), Βραχώδεις περιοχές (20%: Εσωτερικοί απόκρημνοι βράχοι, Βραχώδεις στήλεςι και νησίδες, Σάρες (Λιθώνες) και ογκόλιθοι, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαμνώνες (70%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί, Θάμνοι)

Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις (70%), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες, δε χρησιμοποιείται (20%), τουρισμός/αναψυχή (10%)


Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας
Εθνικό: Κανένα
Διεθνές: Κανένα

18,000 στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣΟΣ ΑΜΟΡΓΟΣ (ΒΟΡΕIΟΑΝΑΤΟΛIΚΟ ΤΜΗΜΑ) ΚΑI ΝΗΣIΔΕΣ: ΨΑΛIΔΑ, ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ, ΝIΚΟΥΡIΑ, ΜIΚΡΟ ΚΑI ΜΕΓΑΛΟ ΒIΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΡΑΜΒΟΝΗΣI, ΠΕΤΑΛIΔI(GR4220024)


Ορνιθοπανίδα
Σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα και μεταναστευτικά αρπακτικά, και είδη των θαμνώνων και των απόκρημνων ακτών.

Είδος     Εποχή     Έτος     Min     Max     Εκτίμηση     Κριτήρια
Larus audouinii Αιγαιόγλαρος     αναπαράγεται     1997     51     51     καλή     A1, B2, C1, C6
Hieraaetus fasciatus Σπιζαετός     επιδημητικό     1996     2     2     καλή     B2
Falco eleonorae Μαυροπετρίτης     αναπαράγεται     1996     Σε αφθονία     καλή     B2
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Στις απειλές περιλαμβάνεται το κάψιμο της βλάστησης για δημιουργία βοσκοτόπων, η υπερβόσκηση από τις κατσίκες και το κυνήγι. Τμήμα της περιοχής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.

Απειλές: εγκατάλειψη/μείωση της διαχείρισης της γης (χαμηλή), αγροτική εντατικοποίηση (μέτρια), κάψιμο βλάστησης (υψηλή), μη αειφορική εκμετάλλευση (μέτρια)







GR157 Νησιωτικό Σύμπλεγμα Ίου - Σίκινου - Φολέγανδρου
Αποστολή            Υπόμνημα

Κριτήρια: A4ii, B1ii, B2, B3, C2, C6
Συντεταγμένες: 36o 40' B 25o 1' A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-713 μέτρα
Εμβαδόν: 190,000 στρ.


Περιγραφή της Περιοχής
Νησιά που καλύπτονται από θαμνώνες στις Νότιες Κυκλάδες και οι γειτονικές βραχονησίδες. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι ο τουρισμός, το ψάρεμα, η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ενδιαιτήματα: Τεχνητά τοπία (10%: Καλλιεργήσιμη γη, Άλλες αστικές και βιομηχανικές περιοχές), Βραχώδεις περιοχές (15%: Εσωτερικοί απόκρημνοι βράχοι, Βραχώδεις στήλεςι και νησίδες, Σάρες (Λιθώνες) και ογκόλιθοι, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαλάσσιες περιοχές (5%: Ανοικτή Θάλασσα, Θαλάσσιοι όρμοι και παράκτιοι σχηματισμοί), Θαμνώνες (70%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί)

Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις (70%), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (5%), δε χρησιμοποιείται (20%), τουρισμός/αναψυχή (5%), αστικές/βιομηχανικές/μεταφορές (5%)


Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας
Εθνικό: Μερικό
Διεθνές: Κανένα
37.000 στρ. της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) αποτελούν Καταφύγιο Αγριας Ζωής (Ανεμόμυλοι-Ψαθοκάλαμος-Πρ. Ηλίας Ίου, 37.000 στρ.) 4.000 στρ της ΣΠΠ αποτελούν Καταφύγιο Αγριας Ζωής (Ραχίδια-Τρύπαλες/Φολέγανδρος).
70,110 στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΔΥΤΙΚΗ ΣΙΚΙΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ(GR4220004)


Ορνιθοπανίδα
Σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα θαλασσοπούλια και αρπακτικά. Είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος που δεν πληρούν κριτήρια ΣΠΠ: Larus audouinii.

Είδος     Εποχή     Έτος     Min     Max     Εκτίμηση     Κριτήρια
Buteo rufinus Αετογερακίνα     επιδημητικό     1996     2     7     μέτρια     B2
Hieraaetus fasciatus Σπιζαετός     επιδημητικό     1996     2     4     καλή     B2
Falco peregrinus Πετρίτης     επιδημητικό     1996     3     7     μέτρια     B2, C6
Puffinus yelkouan Μύχος     αναπαράγεται     1996     100     1000     φτωχή     A4ii, B1ii, B3, C2
Emberiza caesia Σκουρόβλαχος     αναπαράγεται     1997     Σύνηθες     μέτρια     B3, C6
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Οι κύριες απειλές είναι ο τουρισμός, η κατασκευή υποδομών και το κυνήγι. Τμήμα της περιοχής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.

Απειλές: αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (μέτρια), ενόχληση για τα πουλιά (άγνωστη), εξορυκτικές δραστηριότητες (μεταλλεία) (χαμηλή), ανάπτυξη σε υποδομές (υψηλή), τουρισμός/αναψυχή (μέτρια), μη αειφορική εκμετάλλευση (υψηλή)






GR158 Νησίδες Χριστιανά
Αποστολή            Υπόμνημα

Κριτήρια: A4ii, B1iii, B2, C2
Συντεταγμένες: 36o 15' B 25o 12' A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-285 μέτρα
Εμβαδόν: 2,000 στρ.


Περιγραφή της Περιοχής
Ομάδα βραχονησίδων 20 χμ. νοτιοδυτικά της νήσου Θήρας.

Ενδιαιτήματα: Βραχώδεις περιοχές (Βραχώδεις στήλεςι και νησίδες, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαμνώνες (Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί)

Χρήση γης: αλιεία/υδατοκαλλιέργειες, άγνωστη


Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας
Εθνικό: Κανένα
Διεθνές: Κανένα

2,000 στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣΟI ΧΡIΣΤIΑΝΑ(GR4220022)


Ορνιθοπανίδα
Σημαντική περιοχή για είδη των γκρεμών και για νησιωτικά είδη.

Είδος     Εποχή     Έτος     Min     Max     Εκτίμηση     Κριτήρια
Falco eleonorae Μαυροπετρίτης     αναπαράγεται     1997     100     -     φτωχή     A4ii, B1iii, B2, C2
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Η περιοχή αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.

 http://www.kykladesnews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...