11 Μαΐ 2013

Μη Γίνεις Γρανάζι του Σαββατόβραδου

images (1)
Εδώ και πολύ καιρό δε βγαίνω τα Σάββατα. 

Δε βρίσκω κανένα νόημα. Μου φταίει η μαζικότητα, το ξέσπασμα της νύχτας του Σαββάτου από μια εβδομάδα τόσο πεζή και άχαρη που καταντάει μάστιγα. 

Με θλίβει που η κούραση, η δυστυχία, η κατάθλιψη φοράει τα καλά της, βάφεται, στολίζεται και βγαίνει για να δείξει τι; 

Την κενότητα που πάντα ήθελε; 

Ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά, καφετέριες, μπαρ από άδειες ψυχές… Άλλοι με την κεκαλυμμένη υπεροψία ότι δουλεύουν, ότι βγάζουν λεφτά και μπορούν να ξοδέψουν. Άλλοι για να μοστράρουν τι γκόμενα κυκλοφορούν και άλλοι που δέχονται να βγαίνουν με το χαρτζιλίκι των γονιών, των παππούδων και των συγγενών που τους φτάνει μόνο για ένα ποτάκι το Σάββατο.

Τα Σάββατα βγαίνουν οι υπηρέτριες, έτσι έλεγε – και λέει ακόμα – η γιαγιά μου. Παλιά Αθηναία. Γκαζιώτισσα, όταν στο Γκαζοχώρι έμεναν οι εργάτες του Φωταερίου. 

Η έξοδος του Σαββάτου είναι άλλη μια κοινωνική σύμβαση. Ένα στερεότυπο από το οποίο η μικροαστική μας  νοοτροπία δε μπορεί να ξεφύγει. Μια συστημική παγίδα που μέσα της πέφτουν και οι πιο «αντισυστημικοί» παίχτες.  Ελα ντε; Σαββατόβραδο και να κάτσεις μέσα; Να βγεις έξω να ταλαιπωρηθείς να φτάσεις εκεί που θέλεις να πας, να κάνεις αμάν για να βρεις να παρκάρεις, να στριμωχτείς στα μπαρ με άλλους 100,  να έχεις δίπλα σου τον κάθε κάγκουρα και την κάθε χαζογκόμενα γιατί έτσι πρέπει…. Γιατί Σάββατο βράδυ δε μπορείς να μείνεις μέσα…

Χαρούμενο το Σαββατόβραδο δε σε κάνει μόνο το αλκοόλ στο μπαράκι. Σε κάνει και ένα χαλαρό βράδυ στο σπίτι με φίλους, φαγητό, ταινίες και επιτραπέζια. 

Να βάλεις τη μουσική που θες εσύ και να χορέψεις ή να χαλαρώσεις και όχι ο μοδάτος DJ του mainstream club που χτυπιούνται όλοι. Να διαβάσεις ένα βιβλίο που η κούραση της βδομάδας δε σε αφήνει να τελειώσεις γιατί τα βλέφαρά σου κλείνουν. Κι αν θες να βγεις, να περπατήσεις μόνος, με φίλους, ή – ακόμα καλύτερα- με τον άνθρωπό σου. Να δεις την ομορφιά της πόλης ή τη φύση και όχι τους καπνούς των άλλων. 

Κι αν θες να βγεις για ποτάκι, βγες άλλη μέρα που δε θα βγαίνουν οι δήθεν και ο σωρός.
Κάνε τα δικά σου θέλω, κι όχι τα θέλω των άλλων που θέλουν σώνει και ντε να ταλαιπωρηθείς το Σάββατο το βράδυ γιατί έτσι πρέπει. Μη γίνεις γρανάζι στη μηχανή του Σαββατόβραδου.
Πηγή : http://12tetragonika.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...