Μια αποκαρδιωτική εικόνα για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εξαιτίας της ύφεσης και της σχεδόν παντελούς έλλειψης ρευστότητας αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Τον Σεπτέμβριο, μέσα σε ένα μήνα, ο αριθμός των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξήθηκε κατά 342.692 και έφθασε τις 526.477 από 182.785 τον Αύγουστο! Τα δε συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη εταιρειών και φυσικών προσώπων αγγίζουν πλέον τα 62 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στα συρτάρια των Δικαστηρίων «λιμνάζουν» εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Στο τέλος του εννεαμήνου έχουν μεν επιδικαστεί πάνω από 17 δισ. αλλά έχουν εισπραχθεί μόλις 887,66 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα, όμως, εκκρεμούν στα δικαστήρια 32.737 υποθέσεις που «αντιστοιχούν» σε 8 δισ. ευρώ.
Ανάσχεση της ύφεσης και επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να επιστρέψει η πραγματική οικονομία στον ενάρετο δρόμο της μεγέθυνσης. Σταθερή πορεία μεγέθυνσης της οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με επιχειρήσεις που συνεχώς συρρικνώνονται οι πωλήσεις και τα έσοδά τους και ταυτόχρονα όχι απλά δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, αλλά γενικότερα δεν έχουν δυνατότητα απόκτησης ρευστότητας.
Αν δεν αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ροής των χρηματοδοτήσεων δεν μπορεί να εδραιωθεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φθηνό χρήμα είναι το «κλειδί» για να αλλάξει το τοπίο. Και αυτό μπορεί να γίνει συνδυαστικά μέσω των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, όμως και με την προσέλκυση επενδύσεων, ελληνικών και ξένων.
Είναι επείγουσα ανάγκη η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής να συνδυαστεί με αναπτυξιακές παρεμβάσεις για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα να αναθερμανθεί.