24 Νοε 2013

Ο Παντελής Βούλγαρης, η Άνδρος και η «Μικρά Αγγλία» ...VIDEO...


Η Σοφία Κόκκαλη μάς ξεναγεί στον κόσμο της «Μικράς Αγγλίας», της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, που πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της στην Άνδρο.

Για εβδομάδες η Άνδρος και οι κάτοικοί της έβαλαν τα καλά τους (της δεκαετίας του '30 συγκεκριμένα) για να φέρουν στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, «Μικρά Αγγλία», βοηθώντας στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, που ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες.
Στο κέντρο της ιστορίας του επί χρόνια μπεστ-σέλερ της συζύγου του σκηνοθέτη βρίσκεται ένα καταδικασμένο ερωτικό τρίγωνο στην, απόλυτα καθορισμένη από τη θάλασσα, Άνδρο του μεσοπολέμου. Η Όρσα Σαλταφέρου (Πηνελόπη Τσιλίκα) αγαπά τον Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου), τον πιο όμορφο άντρα του νησιού. Αλλά η μητέρα της έχει άλλα σχέδια και την παντρεύει με τον γιο ενός πλούσιου πλοιοκτήτη (Μάξιμος Μουμούρης). Ο Σπύρος, όμως, δεν το βάζει κάτω και καταφέρνει να γίνει πλοιοκτήτης, αλλά και να παντρευτεί την μικρότερη αδερφή της Όρσας, τη Μόσχα.
Την τελευταία υποδύεται η Σοφία Κόκκαλη, μια νέα ηθοποιός που επιβεβαιώνει τη φήμη του Βούλγαρη στην ανάδειξη νέων υποκριτικών ταλέντων. Κατά την ίδια, η Μόσχα είναι «ένα κορίτσι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, γιατί θέλει να ξεφύγει από αυτή την κλειστή, καταπιεσμένη κοινωνία της Άνδρου όπου όλα είναι προδιαγεγραμμένα», όπως μας είπε η ίδια η ηθοποιός.
Σε ένα νησί της δεκαετίας του '30 που, όπως υπογραμμίζει αριστουργηματικά το βιβλίο της Καρυστιάνη, η ζωή των γυναικών διακρινόταν από τη μοναξιά και την αναμονή των ναυτικών συζύγων τους, η Μόσχα προσπαθεί να χαράξει τη δική της ρότα, απέναντι σε μια καθημερινότητα που της φαίνεται ασύλληπτη. «Θέλει να φύγει, να κάνει πράγματα δικά της, να ταξιδέψει. Ξεκινά με πολλά όνειρα, έχει όλη τη δύναμη και την όρεξη για κάτι παραπάνω, θέλει να τα αλλάξει όλα. Αλλά τελικά υπάρχουν πολλά μυστικά και ένα σύστημα γύρω της που την κάνει να καταλάβει ότι ζούσε ένα τεράστιο ψέμα.»

Η Σοφία Κόκκαλη στα γυρίσματα της ταινίας
Το να αναπλάσεις έναν χαρακτήρα μιας άλλης εποχής είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσπαθήσει να φανταστεί τον εαυτό του να ζει τότε, αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ξένη, λανθασμένη αντίληψη. Το ενδιαφέρον με την Μόσχα, όπως επισημαίνει η 25χρονη απόφοιτος του Εθνικού, είναι ότι στη συγκεκριμένη εποχή που αναπλάθει η ταινία αυτή είναι η μόνη «φάλτσα», αυτή που κουβαλά κάτι πιο σύγχρονο και ξένο. Αυτή που κατά κάποιο τρόπο κρατά μια ισορροπία εκείνης της εποχής με τη σημερινή.
Σε αυτήν την ανάπλαση των χαρακτήρων, καίριο ρόλο παίζει και η ύπαρξη του βιβλίου το οποίο δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο για τους ήρωες όσο και για τη γενικότερη ατμόσφαιρα. «Σίγουρα το βιβλίο είναι πάντα σύμμαχος γιατί έχεις πολύ περισσότερες πληροφορίες και βλέπεις τα πράγματα συνολικά. Όταν γράφεται το σενάριο, είναι λογικό να χαθούν πράγματα για χάρη της αφήγησης» λέει η Κόκκαλη, αν και ξεκαθαρίζει ότι κάποια στιγμή οι συντελεστές και ειδικά οι ηθοποιοί έπρεπε να «ξεχάσουν» το βιβλίο και να αφήσουν το σενάριο να τους οδηγήσει, κάτι στο οποίο προέτρεπε και η ίδια η Ιωάννα Καρυστιάνη.
Αυτό που διαποτίζει απόλυτα, όμως, όχι μόνο το βιβλίο και την ταινία, αλλά και το γύρισμα, είναι η ίδια η Άνδρος. Μεταμορφωμένο σε ένα ζωντανό σκηνικό, το Κυκλαδίτικο νησί έγινε το πραγματικό σπίτι του συνεργείου και των ηθοποιών. «Εδώ έχουμε συντονιστεί όλοι, σαν να έχουμε αφήσει τις ζωές μας πίσω και έχουμε γνωριστεί σε βάθος, περνάμε πάρα πολύ χρόνο μαζί, και ζούμε μια παράλληλη πραγματικότητα. Ζούμε την ιστορία, ζούμε το νησί, ζούμε τον κόσμο καλύτερα. Παίρνουμε πάρα πολλά από τη διαμονή μας εδώ.»
Συνηθισμένη σε αισθητά μικρότερες δουλειές, η Σοφία Κόκκαλη δεν εντυπωσιάστηκε μόνο από το μέγεθος της παραγωγής και την οργάνωση όλων αυτών των συντελεστών, αλλά και από τη ζωή που εμφύσησε το νησί στο έργο. «Για μας τους νέους ηθοποιούς ήταν μεγάλο δώρο το ότι μας έφεραν εδώ και το ζήσαμε όλο αυτό μαζί. Δεν ήταν απλώς μια διαδικασία δουλειάς. Ζούμε μαζί σαν οικογένεια, και αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την ταινία.»
«Μικρά Αγγλία»
Σκηνοθέτης: Παντελής Βούλγαρης / Σεναριογράφος: Ιωάννα Καρυστιάνη / Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Ιακωβίδης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής / Σκηνογράφος: Αντώνης Δαγκλίδης / Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωϊοπούλου / Μουσική: Κατερίνα Πολεμη / Ηχολήπτης: Στέφανος Ευθυμίου / Make up: Εύη Ζαφειροπούλου / Hair stylist: Σωτήρης Πατεράκης / Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος / 3D: Αντώνης Κοτζιάς

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Καλαβρούζος, Κατερίνα Αντωνακάκη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κλέα Σαμαντά, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ιωάννα Πιάτα, Ρεγγίνα Λεβεδιάνου, Ειρήνη Ιγγλέση
Πηγή :SINEMA GR 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...