6 Σεπ 2014

Πρόταση για δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων σε Κέα, Κύθνο, Σέριφο και Σύρο

Επενδυτική πρόταση για κατασκευή δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά της Κέας, της Κύθνου, της Σερίφου και της Σύρου, κατέθεσε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου η εταιρία Hellenic Seaplanes S.A.
Μετά από συνάντηση εκπροσώπων της εταιρίας με τους υπεύθυνους του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, στην οποία παρεβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατατέθηκε επισήμως η πρόταση για την πρόθεση της εταιρίας να δραστηριοποιηθεί στα υπαγόμενα στο Ταμείο νησιά, δημιουργώντας ένα δίκτυο υδατοδρομίων.
Τι προτείνει η εταιρία
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Hellenic Seaplanes, αποτελούνταν από τα εξής σημεία:
- Δημιουργία δύο υδατοδρομίων στη Σύρο. Ένα κύριο και κεντρικό υδατοδρόμιο, με έδρα την Ερμούπολη, το οποίο να δίνει δυνατότητα θέσεων στάθμευσης 5 έως 10 υδροπλάνων, ανάλογα με το χώρο που θα παραχωρηθεί, ενώ παράλληλα να κατασκευαστεί και ένα περιφερειακό υδατοδρόμιο στον Φοίνικα, με χωρητικότητα 1-2 θέσεων υδροπλάνων.
- Δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων, με τη δημιουργία Τεχνικής Βάσης στην Ερμούπολη
- Δημιουργία περιφερειακών υδατοδρομείων επίσης σε Κέα, Κύθνο και Σέριφο
Το αξιοσημείωτο αυτής της επενδυτικής πρότασης, είναι το γεγονός, πως η εταιρία θα αναλάβει εξ’ολοκλήρου τα έξοδα αδειοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας, χωρίς να επιβαρύνει τους Δήμους των νησιών, στα οποία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί η εταιρία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes, η ολοκλήρωση ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, είναι ένα εγχείρημα καταφανώς εθνικής σημασίας, το οποίο θα δώσει μια νέα πνοή στη διασύνδεση όλης της Ελλάδας.
Όσον αφορά μάλιστα τα οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από την υλοποίηση της πρότασης για τα νησιά, που υπάγονται στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, κ. Ασσαριώτης, αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, καθώς όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν με ιδιωτικούς πόρους χωρίς αναμονές, εγκρίσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες, θα αναπτυχθεί ενιαίος σχεδιασμός και ανάπτυξη λειτουργίας από ένα φορέα, ούτως ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις με τροποποιήσεις, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν, αν το έργο αδειοδοτηθεί και σχεδιαστεί από έναν φορέα και λειτουργήσει από κάποιον άλλο. Ένα ακόμη επιχείρημα του κ. Ασσαριώτη, είναι το γεγονός πως ένας ιδιώτης επενδυτής θα προσελκύσει περισσότερες εταιρίες υδροπλάνων για να αποσβέσει την επένδυσή του, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος και του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Στόχος της εταιρίας είναι τα υδατοδρόμια να βρίσκονται σε λειτουργία έως την επόμενη θερινή τουριστική περίοδο. Στα πλαίσια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε επίσης και ξενάγηση στους προτεινόμενους χώρους εγκατάστασης.
Θετικό κλίμα στους Δήμους
Θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Αρχές των νησιών τη δημιουργία αυτού του δικτύου διασύνδεσης μέσω υδροπλάνων, δίνοντας βάση στην προοπτική ανάπτυξης, την οποία θα φέρει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη», ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, δήλωσε πως το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο Δήμου και μέχρι τώρα δεν είχε γίνει κάποια επαφή μεταξύ του ιδίου και της εταιρίας. Παρ’όλα αυτά, πριν από μερικές ημέρες, η Hellenic Seaplanes απέστειλε ενημερωτικό έντυπο υλικό, το οποίο καλούσε τον Δήμο σε συζήτηση και συνεργασία για τον ορισμό υδατοδρομίου στο νησί. Για αυτό το λόγο υπάρχει η σκέψη, από πλευράς του κ. Γαρδέρη, να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των Δημάρχων των νησιών, στα οποία προτίθεται να δραστηριοποιηθεί η εταιρία, ώστε να υπάρξει συνεννόηση για αυτή την επικείμενη διασύνδεση.
O Δήμος Σύρου έχει από καιρό αποφανθεί θετικά και έχει δηλώσει ενδιαφέρον για την δημιουργία υδατοδρομίου, ενώ, όπως έχει αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν σε άρθρο της εφημερίδας επί του θέματος, εκτός από την πρόταση της Hellenic Seaplanes, εξετάζει επίσης και την πρόταση της εταιρίας Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε.
Στο Δήμο Κέας έχει ήδη πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πήρε θετική απόφαση στο θέμα της εγκατάστασης υδατοδρομίου στο νησί. Από την πλευρά του, ο Δήμος θεωρεί πως αυτό το εγχείρημα θα βοηθήσει αφ’ενός στην ενδοκυκλαδική διασύνδεση του νησιού και αφ’εταίρου στην τόνωση της επισκεψιμότητας εντός των τουριστικών περιόδων. Για την τελική φάση της υλοποίησης μιας επένδυσης, αναμένει τις ενέργειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.
Θετική απόφαση για την εγκατάσταση υδατοδρομίου έχει ληφθεί από το 2013 και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σερίφου. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος κ. Αντωνάκης, η θέση του Δήμου Σερίφου ήταν εξ’αρχής, ότι η ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας των υδατοδρομίων θα πρέπει να αναληφθεί από μία εταιρία, ενώ παράλληλα οι Δήμοι να λαμβάνουν ως αντίτιμο ένα μέρος των εσόδων από τα εισητήρια.
Ο κ. Αντωνάκης σχολιάζει θετικά το γεγονός, ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης «δεν θα επιφέρει κανένα κόστος στον Δήμο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί στην εταιρία, η οποία θα πραγματοποιήσει το έργο, μια πίεση, ώστε να στηρίξει την επένδυσή της. Άρα αυτόματα, η εταιρία που θα έχει επενδύσει σε έναν τόπο, θα προσπαθήσει να κάνει τη λειτουργία βιώσιμη, για να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα προς εκείνη, να κάνει απόσβεση. Σε αυτά τα πλαίσια, θα υπάρχει ακόμη ένας “διαφημιστής” του τόπου μας.»
Ο Δήμαρχος της Σερίφου ξεκαθάρισε, πως «εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος και όχι να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος τις δαπάνες και την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία του έργου. Αυτοί που ασχολούνται με τα υδατοδρόμια έχουν και την τεχνογνωσία και την εμπειρία και φυσικά έχουν το κίνητρο να προσπαθούν να κάνουν απόσβεση του κεφαλαίου, το οποίο επενδύθηκε, με αποτέλεσμα να διατίθενται σε εμάς καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.»
 ΥΓ
Εμείς  θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού θα πρέπει να μας απαντήσουν και το που θα γίνει και πόσο θα στοιχίζει το εισιτήριο και πάνω από όλα να τηρήσει η εταιρεία τις προδιαγραφές για τη κατασκευή του υδατοδρομίου http://giannisserfanto.blogspot.gr/2014/07/blog-post_19.html
www.koinignomi.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...