8 Ιουλ 2016

Ακτοπλοϊα: Χάθηκαν 18 εκατομμύρια επιβάτες σε μία 6ετία

Του Μηνά Τσαμόπουλου
Γεμάτη σκοπέλους είναι η επιχειρηματική θάλασσα στην οποία ταξιδεύει η ελληνική ακτοπλοία τα τελευταία έξι χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας τα τελευταία χρόνια ακολούθησε την εξής πορεία:
- Η περίοδος 2009-2015 χαρακτηρίζεται από σοβαρά προβλήματα με μεγάλη απώλεια μεταφορικού έργου και αύξηση μέχρι και διπλασιασμό του κόστους των καυσίμων. Την περίοδο αυτή η συνολική απώλεια μεταφορικού έργου φθάνει τα 18 εκατομμύρια επιβάτες ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές των εταιρειών ξεπέρασαν το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Την ίδια χρονική περίοδο, εννέα ελληνικές εταιρείες είτε πτώχευσαν, είτε δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην ακτοπλοΐα, αποσύροντας ή πουλώντας τα πλοία τους.
- Μέχρι το 2013 η πτώση της κίνησης ήταν συνεχής και οφείλεται στη μείωση του εσωτερικού τουρισμού. Η κίνηση σταθεροποιήθηκε το 2013 και αυξήθηκε το 2014 περίπου κατά 7% λόγω της αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού. Μειώθηκε ξανά το 2015, χωρίς να υπολογίζουμε την κίνηση των προσφύγων.
- Το 2015 καλύφθηκαν οι ανάγκες μετακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
- Το 2016 αναμένεται περαιτέρω πτώση του εσωτερικού τουρισμού λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων και οι όποιες ελπίδες βασίζονται στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού για να καλυφθεί το κενό.
- Μία αύξηση 3%-4% της τουριστικής κίνησης τον Αύγουστο δεν μπορεί να σώσει τη χρονιά
- Το 2016 θα εκτελεστούν 41.000 δρομολόγια με δυνατότητα αύξησής των, εάν παραστεί ανάγκη.
Αδριατική
Οι γραμμές της Αδριατικής επηρεάστηκαν ακόμα περισσότερο από την κρίση την περίοδο 2009-2014. Τα μεγάλα πλοία και αποστάσεις και η άνοδος των τιμών των καυσίμων επιβάρυναν σημαντικά το κόστος των καυσίμων, ενώ παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα από τη μείωση κατά 30% της επιβατικής κίνησης και κατά 22% της εμπορευματικής. Στην Αδριατική την περίοδο 2009-2014 χάθηκε μεταφορικό έργο 2,2 εκατομμυρίων επιβατών επιβατών και 40 χιλιάδων φορτηγών.
Η πτωτική πορεία των γραμμών της Αδριατικής συνεχίστηκε και το 2015 με μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 12% και μικρής αύξησης της εμπορευματικής.
Τέσσερα νέα πλοία
Στην ακτοπλοΐα έχουν προστεθεί 4 νέα πλοία ενώ παρατηρείται και αύξηση των δρομολογίων λόγω επέκτασης της περιόδου λειτουργίας των ταχυπλόων.
Στο Αιγαίο αυτή την τουριστική περίοδο δρομολογούνται δύο νεοαποκτηθέντα πλοία, από τη Ραφήνα για τις Κυκλάδες, το « Fast Ferries Andros» και το «Super Ferry». Επίσης, από τον Πειραιά ξεκίνησε κ δρομολόγια το "Highspeed 7" της HSW. Στα καλοκαιρινά δρομολόγια εντάσσεται και το «Νήσος Σάμος» (πρώην Ionian Queen) της HSW στις γραμμές Πειραιάς-Μεστά Χίου-Μυτιλήνη-Λήμνος-Θεσσαλονίκη.
Στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο μπαίνει το ανακαινισμένο ε/γ-ο/γ «Κύδων» της ΑΝΕΚ.
Σωσίβιο και για το 2016 θα είναι οι πρόσφυγες για την ελληνική ακτοπλοΐα, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Το 2015 τα έσοδα των εταιρειών που ενεπλάκησαν στη μεταφορά προσφύγων, είτε με ναυλωμένα πλοία είτε με κανονικά δρομολόγια, ενισχύθηκαν κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, μια χρονιά που -εάν εξαιρεθούν οι πρόσφυγες- η ακτοπλοϊκή κίνηση ήταν μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2014. Το 2014 ήταν η πρώτη χρόνια μετά το 2008 που παρατηρήθηκε άνοδος της επιβατικής κίνησης σε ποσοστό 7%.
Πηγή : http://www.newmoney.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...