Λίγους μήνες μετά το «λουκέτο» σε γνωστό beach bar στον Πάνορμο, την εφόρμηση των εκσκαφέων σε Μερσίνη και Ψαρρού αλλά και τις «καμπάνες» σε υπαλλήλους της Πολεοδομίας, επιχειρήσεις και ιδιώτες, η Μύκονος εξακολουθεί να ισορροπεί μεταξύ νομιμότητας, νομιμοφάνειας και πλήρους απαξίωσης κάθε νόμου. Επίδικο αυτής της αέναης διελκυστίνδας οι ειδυλλιακές παραλίες του «Νησιού των Ανέμων» αλλά και τζίροι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρείται να μπει τέλος στις παρανομίες σε όλες τις παραλίες της χώρας. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, το κεντρικό κράτος θα αναλάβει το ίδιο τις παραχωρήσεις αιγιαλών αντί των δημοτικών αρχών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, επιβάλλοντας αυστηρότερους όρους. Ταυτόχρονα, θα αναλάβει τη διενέργεια ελέγχων μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας, ενώ αναμένεται και η αυστηροποίηση των ποινών για τις καταπατήσεις.
Νέα ρύθμιση
Η κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα νέα ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση, με την οποία θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο υπάρχον κτιριακό δυναμικό της χώρας και θα ορίσει τους κανόνες για τις νέες κατασκευές, μετά την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις, φαίνεται πως το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει την πραγματοποίησή τους μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, καθώς οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και ποικίλα κολλήματα.
«Η διαχείριση του ζητήματος των αυθαιρέτων είναι σωστό να αναληφθεί από το υπουργείο όπως προωθείται με τη ρύθμιση της κυβέρνησης. Η Πολεοδομία πρέπει να είναι απρόσωπη και να έχει κεντρικό χαρακτήρα» λέει στα «ΝΕΑ» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μυκόνου Χρήστος Βερώνης. Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση αιγιαλών μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών, εκτιμά πως είναι θετικό βήμα. «Ομως, δεν ξέρω αν μπορεί ο υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας από την Αθήνα να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε παράκτιας περιοχής στην Ελλάδα» σημειώνει και δηλώνει επιφυλακτικός μέχρι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.«Στην ετήσια ΚΥΑ βγαίνουν προς παραχώρηση όλες οι παραλίες της Μυκόνου, καθώς δεν έχουμε ζώνες «Natura». Αν δεν υπάρχει απαγόρευση εκμίσθωσης για ορισμένες, αργά ή γρήγορα όλες θα είναι μισθωμένες» επισημαίνει από την πλευρά της η Αννα Καμμή, επιχειρηματίας και πρώην Δημοτική Σύμβουλος. Ορισμένες παραλίες, όπως ο Αγιος Σώστης, η Φτελιά και ο Πάνορμος, προστατεύονται από την εμπορική εκμετάλλευση βάσει απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου από το 1995, επί της προηγούμενης δημαρχίας Βερώνη.
Εντούτοις, στον Πάνορμο, για παράδειγμα, η απόφαση δεν εφαρμόζεται. «Η απερχόμενη δημοτική αρχή έδειξε μια ελαστικότητα και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στον Πάνορμο εξασφάλιζε άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία» λέει ο δήμαρχος του νησιού. Εκεί ήταν που πέρυσι, ύστερα από καταγγελίες ετών, επιβλήθηκε πρόστιμο 13 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση στον Πάρνομο για αυθαίρετες κατασκευές. Το πρόστιμο αυτό έχει σήμερα μειωθεί στο μισό, καθώς η επιχείρηση απέσυρε τις περισσότερες αυθαίρετες κατασκευές.Οπως τονίζει η αρχιτέκτονας και κάτοικος του νησιού Ανδριανή Θεοχάρη, οι καταπατήσεις συνεχίζονται σε άλλες παραλίες. «Στο Καλό Λιβάδι (σ.σ.: σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραλία βεβαιώθηκε πρόστιμο σχεδόν 2 εκατ. ευρώ) υπάρχει ακόμη αυθαίρετο κτίσμα».
«Θα κάνω τα πάντα»
Οι Μυκονιάτες ελπίζουν ότι η αλλαγή της δημοτικής αρχής και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα μειώσουν τις αυθαιρεσίες. «Θα κάνω τα πάντα για να μην έχουμε τα ίδια που είχαμε πριν τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου πέρυσι, όταν η κατάσταση είχε ξεφύγει τελείως» ξεκαθαρίζει ο Χρήστος Βερώνης, ενώ αναφερόμενη στο ίδιο περιστατικό η Αννα Καμμή λέει: «Με τον ξυλοδαρμό του Μανώλη Ψαρρού πέρυσι τον Μάρτιο, το θέμα «σηκώθηκε» και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα και να πραγματοποιήσει ελέγχους. Φέτος όμως αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει ο ίδιος ζήλος. Μόνο οι ενεργοί πολίτες και το κίνημα για ελεύθερες παραλίες μπορούν να κάνουν κάτι».
Την ίδια στιγμή ωστόσο ο δήμαρχος Μυκόνου εκφράζει την ανησυχία του για το τμήμα της ρύθμισης που αφορά τον λεγόμενο «παλαιό αιγιαλό», δηλαδή τη ζώνη της ξηράς, που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα, στις παραλίες που δεν θα συγκαταλέγονται στις «απάτητες». Κατά τον ίδιο, είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η κοινοχρησία του παλαιού αιγιαλού, καθώς στις παραλίες της Μυκόνου πρόκειται για αμμουδιά και δεν πρέπει να παραχωρείται για επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα κι αν αυτή είναι ήπια. «Πρέπει να αποτρέψουμε την οικοπεδοποίηση της αμμουδιάς» τονίζει.
Αυθαίρετα κτίσματα
Παράλληλα, η ασυδοσία συνεχίζεται και εκτός του παραλιακού μετώπου, με αρκετά παραδείγματα αυθαίρετης δόμησης και καταπατήσεων δημοσίου χώρου, όπως λέει στα «ΝΕΑ» η Ανδριανή Θεοχάρη. «Προς τα μεταλλεία στη Μερχιά, αλλά και στο φράγμα στο Μαράθι και στον Πάνορμο ξεφυτρώνουν επίσης αυθαίρετα κτίσματα» καταγγέλλει.
«Η οικοδομική δραστηριότητα είναι πάντα έντονη τον χειμώνα, όμως φέτος έχουν πέσει οι ρυθμοί» παρατηρεί η Αννα Καμμή. «Η κατάσταση είναι όντως καλύτερη, αλλά δεν μπορεί να μηδενιστεί χωρίς στελεχωμένες υπηρεσίες με ικανούς υπαλλήλους, που να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους» συμφωνεί και ο δήμαρχος Μυκόνου. «Ο όγκος της δουλειάς στην Πολεοδομία είναι τεράστιος. Με τρία άτομα προσωπικό και χωρίς μηχανολόγο, δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της» εξηγεί ο ίδιος και τονίζει ότι οι έλεγχοι αποτελούν το κλειδί για τη βελτίωση της εικόνας του δημοφιλούς νησιού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου