9 Μαΐ 2017

Περιπατητικός τουρισμός με ευρωπαϊκούς πόρους, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα διαβούλευσης – παρουσίασης της πιλοτικής δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του Συγχρηματοδοτούμενου έργου ALTER ECO υπό τον συντονισμό της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Δια Βίου Μάθησης, Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κας Χαρούλας Γιασιράνη.

Το ALTER ECO είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG MED και έχει ως κύριο στόχο, την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο περιπατητικός με σκοπό την ανάδειξη περιοχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης και δεν έχουν μέχρι τώρα αξιοποιηθεί.


Μέσα από το έργο θα υλοποιηθούν 6πιλοτικές εφαρμογές σε Ρόδο, Βαλένθια, Μάλαγα, Γένοβα, Ντουμπρόβνικ και Βενετία, μεσογειακές περιοχές με υψηλές τουριστικές ροές. Στόχος είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό, πολιτισμικό και οικονομικό αντίκτυπο με ίδιες παρεμβάσεις.
Στην διαβούλευση έλαβαν μέρος οι τοπικοί αιρετοί άρχοντες της επιλεγμένης περιοχής, θεσμικοί φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να εμπλουτίσουν την υλοποίηση του πιλοτικού έργου.
Παρόντες ήταν οι  Αντιπεριφερειάρχες κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, Γιάννης Φλεβάρης , Θώμας Σωτρίλλης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ρόδου κα. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου κ. Στέργος Παρδαλός, οι Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων Αρχαγγέλου κ. Αργύρης Αργυρού, Μαλώνας κ. Τάμης Καραγιάννης, εκπρόσωπος του ΕΒΕΔ-ΔΕΤΑΠ και οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων Αίθωνας Αρχαγγέλου , Φερακλός Μαλώνας, Νέοι Ορίζοντες Απολλώνων, Λέσχη 4Χ4.
Η κα. Γιασιράνη ανοίγοντας την διαβούλευση, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους παρουσίασε τους γενικούς στόχους, το εταιρικό σχήμα και  την πιλοτική εφαρμογή εναλλακτικής μορφής τουρισμού που θέλει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από το Πρόγραμμα ALTER ECO.

Το Πρόγραμμα είναι πιλοτικό με αρχή την ανάδειξη περιοχών στο κέντρο του νησιού και βλέψεις επέκτασης των συγκεκριμένων δράσεων σε όλο το νησί.
Συγκεκριμένα στον καθαρισμό, την ανάδειξη, τη σήμανση, τη χαρτογράφηση και την προώθηση περιπατητικών μονοπατιών στις ευρύτερες περιοχές Αρχαγγέλου, Μαλώνας, Μάσαρη, φράγματος του Γαδουρά, Απόλλωνα, Ελεούσας, Αρχίπολης και Επτά Πηγές.Μία δράση σημαντική ως προς την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του νησιού μας σε μία περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλους με περιβαλλοντικά και πολιτισμικά επισκέψιμα σημεία που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί και δεν έχει προβληθεί στον βαθμό που του αρμόζει.

Ακολούθησε συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και προτάθηκαν ενισχυτικές απόψεις για τις υπάρχουσες διαδρομές και για τις δράσεις προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τέλος οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων συνεχάρησαν την κα. Χαρούλα Γιασιράνη και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αγκαλιάζει τέτοιου είδους δράσεις και την διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν.grafida.net
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...