25 Μαΐ 2017

Οι Δημοτικές τουαλέτες Μυκόνου και η παράκαμψη της νομιμότητας

Η καλοκαιρινή σαιζόν έχει ξεκινήσει και για μια ακόμη φόρα διαπιστώνεται από όλους ότι ο τόπος έχει πλέον ανάγκη σοβαρού και υπευθύνου έλεγχου, όσον άφορα τις άδειες που δίνονται σε επιχειρήσεις για επεκτάσεις και ανακαινίσεις, μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας Μυκόνου.
Φέτος ο ίδιος ο Δήμος νοίκιασε Δημόσιο κτίριο σε ιδιώτη και μάλιστα του επέτρεψε την ανακαίνισή του χωρίς τα στοιχειώδη προβλεπόμενα για κάθε κοινό θνητό συμπολίτη μας. Δεν ακολουθήθηκε ούτε η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής μελέτης και έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε ακολουθήθηκαν προδιαγραφές αισθητικής που προβλέπει ο νομός. Ο λόγος για τις Δημοτικές τουαλέτες. Ένα λιτής αρχιτεκτονικής γραμμής κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο της ιστορικής και διατηρητέας περιοχής του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε για να προλάβουμε κάθε κακεντρεχή και προπέτη που θα σπεύσει να παραποιήσει τη σκέψη και τα λεγόμενά μας ότι κανένας μας δεν διαφωνεί στο ότι αυτές οι τουαλέτες στο έμπα της πόλης από την πλευρά του Παλιού Μόλου, ήταν αν μη τι άλλο σε κατάσταση τραγική.  Μια προσβολή στον πολιτισμό μας. Όμως ένας θεσμός, όπως ο Δήμος, οφείλει πρώτος των πρώτων να διαφυλάττει τις διαδικασίες, να υπακούει στο νομό και να σέβεται τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Διανύουμε δυστυχώς μια εποχή όπου ο ίδιος ο Δήμος και επιτρέπει και δίνει το παράδειγμα στον πολίτη που θέλει να παρακάμψει διαδικασίες. Έτσι καταργείται η νομιμότητα και η τάξη και κυρίως παράγεται κακό αισθητικό αποτέλεσμα.
Η πρακτική του Δήμου  Μυκόνου να ανέχεται κάθε είδους επεμβάσεις συγκεκριμένων επιχειρηματιών εντός και εκτός παραδοσιακού οικισμού αποκτά διαστάσεις μόνιμης πλέον πρακτικής.
Μετά από την αυθαίρετη και χωρίς άδεια  πλακόστρωση και δημιουργία πλατείας, την κάθετη (!) κατασκευή σκάλας επί της πλατείας στη Φάμπρικα με την επίβλεψη του ίδιου του πρώην αντιδημάρχου και νυν προέδρου του Δ.Σ., κ. Μιλτιάδη Ατζαμόγλου, την διαμόρφωση πλατείας στο υπογάστριο των Μύλων για τον ίδιο λόγο και πολλών άλλων παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο, σειρά είχαν και οι δημοτικές τουαλέτες  του Κάστρου στο Παλιό Λιμάνι.
Καρικατούρα μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής
Η χρήση τους νοικιάστηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου στην επιχείρηση Jackie O’ έναντι του αντιτίμου περίπου 2000 ευρώ μηνιαίως με υποχρέωση την ανακατασκευή τους.
Στη συνέχεια όχι μόνο δεν ζητήθηκε και άρα δεν εκδόθηκε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά δεν ενόχλησε και κανέναν από τους υπεύθυνους η νέα όψη αυτού του κτιρίου που μοιάζει με καρικατούρα μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής.
Αν είχαν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες θα προστατεύονταν το αισθητικό αποτέλεσμα και θα είχε χαρακτήρα ήπιο και δεμένο με το ευρύτερο περιβάλλον και την ακτογραμμή. Αντί γι αυτό έχουμε κάτι που μοιάζει στην καλύτερη περίπτωση με τμήμα εξοχικής κατοικίας με νεοπλουτίστικη αντίληψη και στη χειρότερη με αυτό που κάποτε θα λέγαμε κακόφημο μπαράκι κι ας μοιάζει πολυτελείας. Κοντολογίς η όλη κατασκευή αποτελεί ένα είδος προέκτασης της επιχείρησης που ανέλαβε την ανακαίνιση.
Toualetes Mykonou
Ο τόπος χρειάζεται, προστασία με σεβασμό και γνώση. Θεματοφύλακας των θεσμών ορίζεται ο Δήμος ο οποίος δεν δείχνει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτόν  το σοβαρό ρόλο. Δυστυχώς σε κάθε περίπτωση αρκείται σε δοξαστικά σχόλια και κοινοποιήσεις σε κοινωνικά δίκτυα εκμεταλλευόμενος στο έπακρο μια τεχνητή δημοφιλία.
Όλες οι Δημοτικές παρατάξεις είχαμε στα προγράμματά μας την βελτίωση όλων των Δημόσιων Τουαλετών. Ο Δήμος λογικά θα είχε και σε αυτή την περίπτωση την υποστήριξη όλων μας. Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες  έπρεπε να  έχουν ήδη επισκευαστεί εδώ και χρόνια με έξοδα του εύρωστου οικονομικά Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Θα έπρεπε μάλιστα να έχουν όλες ενιαίο και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα αποφασισμένο από επιτροπή. Μια τέτοια άνευ λόγου παραχώρηση δημοσίου αγαθού σε ιδιώτη δεν την αντιλαμβανόμαστε. Ακόμα και αν, υπό την διαχείριση του Δήμου, έμπαινε αυτόματος πωλητής εισιτηρίων, τα έσοδα θα έπρεπε να είναι άμεσα και εμφανώς ανταποδοτικά ώστε με αυτά να συντηρούνται  και να επισκευάζονται οι εγκαταστάσεις και να πληρώνονται  οι δημοτικοί  υπάλληλοι. Τόσο ανίκανοι πια να διαχειριστούμε ακόμα και δυο τρεις τουαλέτες; Και τόσο πια να επιζητείται η δόξα και το «εύγε» όλων μας; Κι από ποιους; Από τους ίδιους που είναι υπεύθυνοι 3 χρόνια τώρα και κάποιους πολλά περισσότερα (αφού ο Δήμος έχει συνέχεια) για την κατάσταση και των υπόλοιπων Δημοτικών τουαλετών; Ξεχνάμε τα χάλια της Λίμνης και την απόλυτη ντροπή στις υπόγειες της Αφετηρίας των λεωφορείων στη Φάμπρικα;
Από μας, με συναίσθηση ευθύνης, όχι ένα «μπράβο», αλλά δυο φορές «ντροπή» για την τριετή καθυστέρηση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΛΤΜ μας εκπλήσσει δυσάρεστα παρακάμπτοντας  διαδικασίες. Θυμίζουμε την δεντροφύτευση της Αγίας Άννας  στην παραλία του Περρή με αλμυρίκια χωρίς απόφαση ΔΣ. Με παρέμβαση της ΚΕΠοΜ συζητήθηκε το θέμα προ ημερήσιας διατάξεως. Όλως παραδόξως μετά από αυτό και στα κρυφά, εξαφανίστηκαν και τα δέντρα!
Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αποδείξει πόσο επιφανειακά ενδιαφέρεται για τον τόπο και πόσο όψιμα δηλώνει πρόθυμη να προστατέψει την ιστορία και τον πολιτισμό του. Τραγικό παράδειγμα η αδιαφορία και η ανοχή της σε φαινόμενα αυθαίρετων επεμβάσεων στον δημόσιο χώρο. Στάση που δηλώνει όχι μόνο ανικανότητα διοίκησης, αλλά και εύνοια σε συγκεκριμένο πάντα «επιχειρείν», χωρίς όρια και περιορισμούς.
Ποιος θα μας προστατέψει από τους όψιμους προστάτες μας;
H απάντηση δεν μπορεί να έρθει από αλλού, παρά μόνο από εμάς τους ίδιους!
Πηγή : https://kepom.wordpress.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...