25 Μαΐ 2017

Υποχρεωμένοι οι Δήμοι να πληρώνουν τους συμβασιούχους παρά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Η θέση της ΚΕΔΕ για το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι εξαρχής ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί νομοθετική λύση, τέτοια ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων αφενός και αφετέρου, να καταστεί δυνατή η καταβολή των δεδουλευμένων τους» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Πατούλης συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να διευκρινιστεί και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι επί του θέματος.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι το θέμα των συμβασιούχων δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση.
«Με το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων δεν πρέπει να παίζουν τα κόμματα, πολύ περισσότερο εμείς οι αυτοδιοικητικοί. Ούτε όμως θεωρούμε ότι κάποιοι είναι περισσότερο ευαίσθητοι από εμάς» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε: «Αυτοδιοίκηση, αιρετοί και εργαζόμενοι θα είμαστε μέχρι τέλους μαζί. Όσο κι αν τους φοβίζει αυτό, τους πληροφορούμε ότι εμείς θα είμαστε μαζί».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στους δήμους να ορίζουν τα του οίκου τους και εν προκειμένω να τους δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουν όσους υπαλλήλους έχουν ανάγκη για τις υπηρεσίες τους, μέσω ΑΣΕΠ και πλήρους απασχόλησης, διότι «είναι βασική τους υποχρέωση να επιστρέψουν στους δημότες τις ανταποδοτικές υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν» κατέληξε  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των συμβασιούχων διευκρινίστηκαν από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρη τα εξής:
  • Οι δήμοι που έχουν προχωρήσει σε διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων, διότι ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα ή όχι της παράτασης των συμβάσεων.
  • Με τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  το Α΄ Κλιμάκιο θα αποφανθεί για το τί οφείλουν να πράξουν οι δήμοι προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση.
  • Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά, εκτός αν οι επίτροποι έχουν μπλοκάρει τα εντάλματα.
  • Στο ερώτημα αν υφίσταται θέμα καταλογισμού ευθυνών στους αιρετούς ή αν θα τους επιδικαστεί  το κόστος των συμβάσεων που παρέτειναν, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι αιρετοί  ενήργησαν με βάση διάταξη νόμου και σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που ορίζανε να προχωρήσει η ανανέωση των συμβάσεων.  Κατά συνέπεια ούτε θα δικαστούν ούτε θα επιδικαστούν ποσά γιατί συντρέχει η συγγνωστή νομική πλάνη.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι πρέπει να εξευρεθεί άμεσα νομοθετική λύση, ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων και να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα
Πηγή : http://newsta.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...