30 Μαΐ 2017

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία» με συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 27 Μαΐου οι εργασίες του διήμερου θεματικού επιστημονικού συνεδρίου «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία» στις οποίες συμμετείχε και το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine.
Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Εργαστηρίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης Development LAB, του Διατμηματικού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», καθώς και του πανευρωπαϊκού οργανισμού INSULEUR «Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης» και του ΕΟΑΕΝ «Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών».
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με κεντρική ομιλία από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, και χαιρετισμούς – μεταξύ άλλων – από τους κκ. Γεώργιο Μπενέτο (Πρόεδρος INSULEURκαι Θράσο Καλογρίδη (Πρόεδρος ΕΟΑΕΝ). Κατά τη διάρκεια τεσσάρων συνεδριών αναλύθηκαν οι έννοιες της νησιωτικότητας και της γαλάζιας οικονομίας, παρουσιάστηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο – εθνικό και ευρωπαϊκό – που αφορά στη φύση των νησιωτικών περιοχών και της ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν από αυτή, εξετάστηκε η γεωγραφία του νησιωτικού χώρου αλλά και οι ευρωπαϊκές στρατηγικές για τη νησιωτική συνοχή της Ε.Ε., ενώ στο τέλος παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στο πλαίσιο της γαλάζιας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πέντε συνεδρίες που κάλυψαν τις θεματικές της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας, του τουρισμού, του ανθρώπινου κεφαλαίου και της κοινωνικής οικονομίας, της πρωτοβουλίας Piraeus BlueGrowth Initiative, και του πολιτισμού. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, συμμετείχε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας, κα. Ναταλία Παπαδοπούλου, στην πέμπτη συνεδρία «Πολιτισμός & Παράδοση – Τοπική Ταυτότητα με Διεθνές Αποτύπωμα» παρουσιάζοντας το δίκτυο Aegean Cuisine στις Κυκλάδες και τις δράσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της γαστρονομίας των νησιών. Η παρουσίαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων απέσπασε θετικά σχόλια και προκάλεσε το ενδιαφέρον των συνέδρων.
Εντελώς ενδεικτικά, ορισμένα επιπλέον ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της χώρας μας, οι πολιτικές για την άρση της απομόνωσης των νησιών, το θέμα της φέρουσας ικανότητας, η ανάγκη στόχευσης για θεματικό τουρισμό και πολλά άλλα. Ένα από τα γενικά συμπεράσματα – όπως διατυπώθηκε από την πλειοψηφία των εισηγητών – είναι η ανάγκη δημιουργίας συνεργειών ανάμεσα σε νησιά με παρόμοια χαρακτηριστικά καθώς και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε οι προκλήσεις της νησιωτικότητας να αρχίσουν να μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα.
Πηγή : http://sifnaiko-fos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...