19 Μαΐ 2017

Αλλαγή φρουράς στον ΣΕΤΕ

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Στα βήματα που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού επικεντρώθηκαν οι κεντρικοί ομιλητές στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Στη χθεσινή γενική συνέλευση είχαμε και αλλαγή σκυτάλης, καθώς νέος πρόεδρος του συνδέσμου εξελέγη ο Γιάννης Ρέτσος, διευθύνων σύμβουλος των Electra Hotels & Resorts και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Ο κ. Ρέτσος διαδέχεται τον Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ την τελευταία εξαετία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντιπρόεδροι του συνδέσμου εξελέγησαν οι Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean Airlines), Παναγιώτης Τοκούζης (πρόεδρος ΣΕΤΚΕ) και Λύσανδρος Τσιλίδης (μέλος Δ.Σ. HATTA).
Κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή συνεδρίαση χθες το απόγευμα ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το πολυνομοσχέδιο θα ανοίξει τον δρόμο για να υλοποιηθούν επενδύσεις και στον χώρο του τουρισμού. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης, ισόρροπης και κοινωνικά δίκαιης τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτισμική κληρονομιά και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Αναφορικά με το θέμα της υπερφορολόγησης, επισήμανε ότι «ο μόνος υγιής τρόπος για τη στοχευμένη μείωση της φορολογίας είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η αύξηση του ΑΕΠ. Και προς αυτές τις κατευθύνσεις εργάζεται η κυβέρνηση και πρέπει να πω ότι με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών υπάρχουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ». Αναφορά έκανε και στο θέμα της χωροταξίας του τουρισμού. «Δυστυχώς το χωροταξικό που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση κατέπεσε μετά την ακύρωση του από το ΣΤΕ. Εντός των επόμενων εβδομάδων δημοσιεύεται η προκήρυξη για τη κατάρτιση νέου χωροταξικού», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Αν. Ανδρεάδης
Αν. Ανδρεάδης
Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται και ότι το 2017 θα είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα, η κ. Κουντουρά τόνισε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής, απαντώντας κατά κάποιον τρόπο στη δριμεία κριτική που είχε ασκήσει στην τουριστική πολίτική της κυβέρνησης λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρώτη ομιλία 
Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μία καθοριστική καμπή και απαιτούνται πολλές κινήσεις προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα. Οι 4 στρατηγικοί στόχοι που έθεσε ο κ. Ρέτσος είναι οι:
  • Μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη που θα μας κατατάξει σε ακόμη καλύτερη θέση στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου.
  • Ενότητα ολόκληρου του τομέα και εργασιακή ειρήνη ως απαραίτητος όρος επιτυχίας.
  • Διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
  • Ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.
  • Όσον αφορά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, την οριστική επίλυση του χωροταξικού ζητήματος, την ευέλικτη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στα πλάνα του νέου προέδρου είναι η δημιουργία γραφείου στις Βρυξέλλες, η ενδυνάμωση του ΙΝΣΕΤΕ και η ενίσχυση του Marketing Greece.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του τουριστικού κλάδου και επισήμανε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΤΕ σε συνεργασία με την MRB, το 86% των Ελλήνων θεωρεί ότι ο τουρισμός θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Επίσης, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί τον τουρισμό την ελπίδα της χώρας, ενώ το 73% απάντησε ότι ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή. Ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και πολλά αγκάθια, αναφερόμενος σε θέματα όπως είναι η υπεφορολόγηση, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η ολοκλήρωση του πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Για το τελευταίο θέμα, μάλιστα, άφησε αιχμές για την κυβέρνηση σημειώνοντας πως «όλα βρίσκονται στον αέρα».
Eurobank 
Στο θέμα των «κόκκινων δανείων» αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρωινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο οποίος επισήμανε ότι η τράπεζα είναι στρατηγικός συνεργάτης του κλάδου έχοντας πραγματοποιήσει εκταμιεύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις. Ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι ο τουριστικός κλάδος, και ιδίως τα ξενοδοχεία, είναι από αυτούς που δέχονται μεγάλες πιέσεις όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημείωσε όμως κιόλας ότι «οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις όπως και ξένοι επενδυτές θα δουν ευκαιρίες επέκτασης και ανάπτυξης και μέσα εξαγορών προβληματικών μονάδων».
Πηγή : http://www.imerisia.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...