26 Μαΐ 2017

Υποδειγματική λειτουργία και οργάνωση του Λ.Τ.Σ «Αγκάθι» οι ανείσπρακτες οφειλές

Την θετική πορεία, τόσο των οικονομικών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, όσο και της λειτουργίας των υπηρεσιών του, εξήρε ορκωτή λογίστρια, που κλήθηκε να ελέγξει τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2015.
Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια περιέγραψε η ορκωτή λογίστρια ελεγκτής, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο του ισολογισμού του 2015, την ταμειακή κατάσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, καθώς επίσης και την ομαλότητα και οργάνωση, με την οποία λειτουργούν οι υπηρεσίες του Ταμείου.
Αξίζει να σημειωθεί, πως τη συνεδρίαση άνοιξε η συζήτηση, για την αντικατάσταση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Φραγκίσκου Βακόνδιου, λόγω της ανάληψης καθηκόντων Αντιδημάρχου στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, από τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γουλιέλμο Πρίντεζη. Αντίστοιχα, ο κ. Βακόνδιος ορίστηκε αναπληρωτής Αντιπρόεδρος, στη θέση της παραιτηθείσας δημοτικής συμβούλου, κ. Ιωάννας Σίμου. Από την πλευρά του Προέδρου του ΔΛΤ Σύρου, εκφράστηκαν ευχές για καλή σταδιοδρομία προς τον π. Αντιπρόεδρο, στη νέα του θέση ευθύνης, ενώ στον νέο Αντιπρόεδρο, κ. Πρίντεζη, ο Πρόεδρος και τα μέλη ευχήθηκαν να είναι… «σιδεροκέφαλος».
«Θετικά αποτελέσματα για το ΔΛΤ»
Με εισηγητή τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου, κ. Κωνσταντίνο Πολίτη, το Δ.Σ. κλήθηκε να εγκρίνει τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του οικονομικού έτους 2015, παρουσία της ορκωτής ελέγκτριας λογίστριας, κ. Τσακαλογιάννη Χρυσούλας που ανέλαβε, βάσει νομοθεσίας, τον έλεγχό τους.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας, «κατά την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική, είχαμε κάνει αρχική απογραφή του ισολογισμού του 2015 και μετά από έλεγχο, σε ό,τι αφορά στο φορολογικό και λογιστικό σύστημα, που οφείλουμε να τηρούμε, οι συνεργάτες μας οι ορκωτοί λογιστές, μας υπέβαλλαν σήμερα τον ισολογισμό 31.12.2015. Είναι μέσα στα πρότυπα της νομιμότητας, την οποία και έχουμε ακολουθήσει, για τη συμπλήρωση όλων των οικονομικών καταστάσεων», ενώ συμπλήρωσε, πως πρόκειται για «ένα λογιστικό αποτέλεσμα και όχι ταμειακό, βάσει του δημόσιου λογιστικού, που απεικονίζει ένα ταμειακό υπόλοιπο, όπως λειτουργούμε πάντα. Πρόκειται για λογιστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του απολογισμού του 2015, τα οποία έχουν εγκριθεί. Ελπίζουμε, για το 2016, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να περάσουμε και τον απολογισμό των αποτελεσμάτων χρήσης».
Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις του κ. Πολίτη, το λόγο πήρε η ορκωτή λογίστρια, κ. Τσακαλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε με θετικότατα σχόλια, σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και των υπηρεσιών του.
«Θα ήθελα να πω δυο λόγια, αρχικά, για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Πραγματικά, πρόκειται για τις πιο υγιείς, οργανωμένες οικονομικές υπηρεσίες, του δημόσιου τομέα, που έχω πραγματοποιήσει έλεγχο. Επειδή έχουμε περάσει από αρκετούς δημόσιους φορείς, ως συνήθως αυτοί δεν είναι και τόσο οργανωμένοι. Εδώ πραγματοποιείται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η ορκωτή λογίστρια ελεγκτής.
Παράλληλα επισήμανε, πως «τα αποτελέσματα είναι θετικά για το Λιμενικό Ταμείο. Τόσο οι δαπάνες του είναι σε μεγάλο βαθμό συγκρατημένες και σε λογικό πλαίσιο, ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες, που ορίζει ο νόμος, προκειμένου να ανατεθούν και να εξοφληθούν. Όντως, λογιστικά εμφανίζει ένα έλλειμα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικό, καθώς εντός των αποτελεσμάτων των εξόδων, περιλαμβάνονται οι αποσβέσεις των παγίων, το οποίο δεν αποτελεί πραγματικό έξοδο, αλλά ένα εν είδει αποθεματικό. Ουσιαστικά, φαίνεται να έχετε πλεόνασμα, περί τα 100.000 ευρώ, ενώ επίσης και ταμειακά είστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο».
Κλείνοντας, η κ. Τσακαλογιαννη, σημείωσε, πως «οι οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν ακριβώς και εύλογα την κανονική κατάσταση του ταμείου σας».
«Μας χαροποιεί να το ακούμε από ειδικούς»
Με φανερή ικανοποίηση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Δημήτρης Κοσμάς, ευχαρίστησε την ορκωτή λογίστρια, ενώ υπογράμμισε, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβεί σε κάποια περαιτέρω εισήγηση, δεδομένων των εξαιρετικά θετικών σχολίων της προηγούμενης.
«Ήταν πολύ σημαντικό αυτό που ακούσαμε μόλις από την ορκωτή λογίστρια, ότι η υπηρεσία μας βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, αλλά σημαντικότερο όλων, ήταν αυτό που αναφέρθηκε, σε ό,τι αφορά στην οργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα. Το έχω διαπιστώσει κι εγώ ο ίδιος, ωστόσο, όταν το ακούμε από κάποιον εκτός του Ταμείου και δη ειδικούς στον τομέα, αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα πολύ», τόνισε, με την κ. Τσακαλογιάννη να επιβεβαιώνει, πως ο προϊστάμενος, κ. Πολίτης, αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας, πραγματοποιεί μία εξαιρετική δουλειά και τον τελευταίο να επισημαίνει τη σκληρή δουλειά όλων των υπαλλήλων της υπηρεσίας.
Επιπρόσθετες επιβαρύνσεις
Τέλος, ο κ. Πολίτης πρόσθεσε, πως η απαιτούμενη νομοθετικά πλέον διαδικασία του διπλογραφικού, έχει επιβαρύνει τα ταμεία του ΔΛΤ Σύρου, τόσο για την ανάθεση των υπηρεσιών σε ορκωτούς λογιστές, όσο και με φορολογικές δαπάνες προς το κράτος, καθώς επίσης και υποχρεωτική εισφορά του Ταμείου, ως ΝΠΔΔ, η οποία για τα Νομικά Πρόσωπα θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, ύψους 25.000 ευρώ ανά έτος.
«Οι δαπάνες αυξάνονται και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν», αναφερόμενος επίσης σε ρυθμίσεις, που επηρεάζουν τα ενοίκια του ΔΛΤ Σύρου, αλλά και τους «ανύπαρκτους» τόκους των επί σειρά ετών καταθέσεων του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Αγκάθι» οι ανείσπρακτες οφειλές
Στην ίδια συνεδρίαση, εγκρίθηκε και ο απολογισμός εσόδων και εξόδων του οικονομικού έτους 2016 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί την τελευταία ημέρα του έτους.
Μοναδική παρέμβαση στο θέμα, υπήρξε η ερώτηση του κ. Χρυσολωρά, μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου από τη Σέριφο, σε ό,τι αφορά στο ποσό, που φαίνεται στον απολογισμό, ως ανείσπρακτα έσοδα προηγούμενων οικονομικών ετών και το οποίο φαίνεται να αγγίζει σχεδόν τις 300.000 ευρώ, αν πρόκειται για πραγματική εικόνα των «χαμένων» εσόδων του Ταμείου.
Επ’ αυτού, ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του ΔΛΤ, τόνισε, ότι «στον προϋπολογισμό, προβλέπουμε, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, που καθορίζουν τις επιδοτήσεις. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν έρθει τα χρήματα. Επομένως, το μισό ποσό, αφορά στις επιδοτήσεις που δεν εισπράξαμε ακόμη. Το άλλο μισό αφορά σε οφειλές προηγούμενων οικονομικών ετών, που αφήνονται από λιμενικά τέλη, από παραλιακά, και από ενοίκια. Η προσπάθεια που γίνεται είναι μεγάλη.  Κάθε φορά, το υπόλοιπο, από αυτά που έχουμε βεβαιώσει ταμειακά, είτε πρόκειται από ενοικιάσεις παραλιακών χώρων, είτε από λιμενικά τέλη, που έχουμε βεβαιώσει, ό,τι ανείσπρακτο συνεχίζει να υπάρχει, μεταφέρεται στην κατηγορία ΠΟΕ του προϋπολογισμού του επομένου έτους».
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...