22 Μαΐ 2017

Ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων

Hμερίδα συνδιοργάνωσε στην Αθήνα, στην αίθουσα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.), με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης των Μικρών Κυκλαδονήσων».
Για τη συμμετοχή τους είχαν σταλεί προσκλήσεις από τους συνδιοργανωτές και από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αντίστοιχα στον περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, στους βουλευτές και πολιτευτές Κυκλάδων, σε όλους τους δημάρχους και σε όλους τους επαγγελματίες των Κυκλαδονήσων.
Από τους επισήμους παραβρέθηκαν:
ο Υπουργός Α.Α. & Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο Γεν. Γραμ. του Υπ. Α.Α. & Τ. κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο προϊστάμενος της Ειδ. Υπηρεσίας Διαχ/σης ΠΑΑ κ. Νίκος Μανέτας, οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νικ. Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων κ. Παναγ. Χατζηπέρος, ο πολιτευτής κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο πρώην αρχηγός Λ.Σ. κ. Ανδρέας Συρίγος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Συλλόγων κ. Γιάννης Φραγκούλης.
Δεν προσήλθαν στην ημερίδα, αν και προσκεκλημένοι από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι επαγγελματικοί φορείς (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). 
Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονταν τοποθετήσεις σχετικά με τις επενδυτικές προτεραιότητες του ΠΑΑ 2014-2020 για τον αγροτικό τομέα, από τον  Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020, Νίκο Μανέτα, την ανάπτυξη των συνεργασιών στα Μέτρα του ΠΑΑ 2014 – 2020, από την Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ, Μαρία Τσάρα, το CLLD/LEADER από το στέλεχος της Μονάδας Προγραμματισμού Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020, Γιάννη Κοβάνη, και τη συνοπτική παρουσίαση του ΕΠΑλΘ 2014-2020 από το στέλεχος της Μονάδας Α΄ Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας, Ευαγγελία Μηνά.
Τέθηκαν ερωτήσεις σε ελεύθερη συζήτηση και οι ενδιαφερόμενοι αποκόμισαν πληροφορίες για θέματα του ενδιαφέροντος τους.
Μοχλός ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας
Πρόκειται για μία επιτυχή ημερίδα, η οποία θα συμβάλλει θετικά στον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει κίνητρο παραμονής στα νησιά.
Όπως συγκεκριμένα ανάφερε επ’ αυτού ο πρόεδρος της Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ., Πασχάλης Συρίγος, «Η Ομοσπονδία μας έδρασε, εκτιμώντας ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο πραγματικός μοχλός ανάπτυξης στη χώρα μας και κυρίως στα μικρά νησιά, οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούν να επεκτείνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και πέραν της περιορισμένης τουριστικής περιόδου, με αύξηση των θέσεων απασχόλησης και παραμονής στα νησιά τους. Σκεφθήκαμε πως η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα θα είναι κίνητρο παραμονής, αλλά και επαναπατρισμού νησιωτών στον τόπο τους, καθώς πολλά νησάκια σταδιακά οδηγούνται στην ερήμωσή τους. Πιστέψαμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι ένας κατάλληλος φορέας για να κινητοποιήσει μια αναπτυξιακή διαδικασία με τη θέληση και δραστηριοποίηση των πολιτιστικών συλλόγων - μελών της».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στην ημερίδα τόνισε ότι «Πρέπει να στηριχθεί η νησιωτικότητα. Πρέπει να στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα, διότι ο τουρισμός δεν είναι πανάκεια».
Χαρακτηριστική και η αναφορά του γ. γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα Κυκλαδονήσια μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών».
Όπως ενημερώνει σχετικά η Ομοσπονδία, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση του στόχου της, είναι πρόθυμη και έτοιμη να παρέχει ενημέρωση και συμβουλές προς τους ενδιαφερόμενους νέους ή παλιούς αγρότες.  
Να σημειωθεί ότι το ΠΑΑ 2014-2020 χρηματοδοτεί την επένδυση στο 75%.
Στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα, με τη συμπαράσταση και συνεργασία του Υπουργείου Α.Α., περιλαμβάνεται  η επιλογή  ενός νησιού το οποίο, με την συναίνεση του, θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος εφαρμογής του προγράμματος, για να επιτευχθεί ο στόχος της επαγγελματικής απασχόλησης των 365 ημέρες τον χρόνο και να ξεπεραστούν οι 60-75 ημέρες της συνήθους τουριστικής περιόδου.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...