6 Μαΐ 2017

Μήλος “Ανάσα” στην υδροδότηση ενόψει καλοκαιριού


Τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης, για την καλοκαιρινή περίοδο, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος Μήλου, μετά και τη χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με την εγκατάσταση συμπληρωματικής δεξαμενής, η οποία θα συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης, κατά την υψηλή σεζόν.
Το εντονότατο πρόβλημα, το οποίο είχε δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 2016 στο νησί της Μήλου, όταν, λόγω της κατά πολύ αυξημένης επισκεψιμότητας του νησιού, είχαν σχεδόν “στερέψει” τα αποθέματα νερού, με αποτέλεσμα για μερικές ημέρες, στα μέσα Αυγούστου, απαιτήθηκε ο περιορισμός της χρήσης του, επιχειρεί να αντιμετωπίσει, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου ο Δήμος Μήλου.
Προβλήματα και δριμείες αντιδράσεις
Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως έντονες αντιδράσεις, από την πλευρά κυρίως της αντιπολίτευσης, αλλά και από μεμονωμένους πολίτες και επιχειρηματίες του νησιού, είχε προκαλέσει το πρόβλημα της λειψυδρίας, μέσα στην περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας πέρυσι, δεδομένου, ότι επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και καταλύματα, οι οποίες εξυπηρετούν επισκέπτες, απαιτήθηκε να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση νερού.
Η μονάδα της αφαλάτωσης που λειτουργεί στο νησί αντιμετώπιζε προβλήματα, με αποτέλεσμα, να υπάρξουν αρκετά “παράπονα”, που αφορούσαν στο γεγονός, ότι είχε διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του τουριστικού κλάδου, αλλά και στο ότι υπήρχε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του κοινού.
Το θέμα έλαβε μεγάλη διάσταση, ενώ είχε έλθει και ως θέμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, όπου οι τόνοι είχαν οξυνθεί, με το Δήμαρχο Μήλου, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, να επισημαίνει, πως επρόκειτο για μεμονωμένο πρόβλημα, το οποίο δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γενικότερη τουριστική εικόνα του νησιού και να δίνει βάρος στο γεγονός, ότι η επισκεψιμότητα βρίσκεται για πρώτη φορά ίσως, σε τόσο υψηλά επίπεδα, ενώ έχει δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης.
Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση υποστήριζε, πως με την εμφάνιση του φαινομένου της λειψυδρίας, “καταστρέφεται” ουσιαστικά η εικόνα των επισκεπτών για το νησί, ενώ έκαναν λόγο για αρνητικότατα σχόλια, ενώ επέρριπταν ευθύνες, τόσο προσωπικά στο Δήμαρχο, όσο και εν γένει στη δημοτική αρχή, όσον αφορά στους χειρισμούς της.
Άμεση ανταπόκριση στο αίτημα
Περίπου οκτώ μήνες αργότερα και μετά από επισταμένες προσπάθειες εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου, ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Μήλου, προκειμένου να εγκατασταθεί μία επιπλέον δεξαμενή, χωρητικότητας 2.000 κυβικών μέτρων, η οποία θα λειτουργήσει καταλυτικά, στην περίπτωση επανεμφάνισης αντίστοιχων φαινομένων.
Η εγκατάσταση της δεξαμενής, είχε προταθεί, μετά από εκτενείς συζητήσεις και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ, αλλά και της ιδιωτικής επιχείρισης, που διαχειρίζεται τη μονάδα αφαλάτωσης στο νησί.
Όπως σημείωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σοφία Βαμβακάρη, με την υπ. αριθμ. πρωτοκόλλου 9437/3-4-2017 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με τίτλο “Χρηματοδότηση του Δήμου Μήλου του νομού Κυκλάδων για αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη λειψυδρία”, συνολικού ποσού 100.000 ευρώ και ως εκ τούτου, το σώμα του Δ.Σ. καλείται να αποδεχτεί την ανωτέρω χρηματοδότηση και να τροποποιήσει προϋπολογισμό του οικ. Έτους 2017, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.
“Να διευκρινίσω, ότι μετά τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το ζήτημα της υδροδότησης και των ζητημάτων που είχαν προκύψει, προτάθηκε να δημιουργηθεί ένας αποθηκευτικός χώρος μεγαλύτερος, για να καλυφθούν οι καλοκαιρινές ανάγκες. Στις 21 Μαρτίου ο Δήμαρχος έστειλε μία επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία ζητούσε τη χρηματοδότηση του Δήμου για τις ανάγκες της ύδρευσης, προκειμένου ο Δήμος να αντιμετωπίσει τις υψηλές ανάγκες σε πόσιμο νερό κατά την καλοκαιρινή περίοδο, βάσει των όσων ειπώθηκαν στη συνάντηση αυτή που έγινε”, ανέφερε η κ. Βαμβακάρη.
Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Δήμαρχος κατέληγε, ότι “από έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε, το κόστος προμήθειας μίας δεξαμενής, χωρητικότητας 2.000 κυβικών μέτρων, όπως μας είχε υποδειχτεί, ανέρχεται στις 186.000 ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής της υποδομής υποδοχής της δεξαμενής, ανέρχεται σε 25.500 ευρώ. Παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη χρηματοδότηση του Δήμου με το ανωτέρω ποσό”.
Μόλις 13 ημέρες αργότερα, ήτοι στις 3 Απριλίου, εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργού για τη χρηματοδότηση του Δήμου Μήλου, με τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Μαρτάκη να επισημαίνει πως “λειτουργεί σε πολύ καλά επίπεδα η επικοινωνία, αλλά και η ανταπόκριση”, αλλά και τον δημ. Σύμβουλο, κ. Μικέλη, να συμφωνεί, σημειώνοντας, ότι “καλό είναι να πούμε, ότι υπάρχει μία πάρα πολύ καλή επικοινωνία με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι στέλνουν κάποια χρήματα για να βοηθήσουν το νησί μας”, κάνοντας μνεία, τόσο για τον Υπ. Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη, όσο και του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σαντορινιού.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...