9 Μαΐ 2017

Ραντεβού Μακρόν - Μέρκελ μετά τα πανηγύρια

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μίλησε με θερμά λόγια για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επαινώντας τη φιλοευρωπαϊκή καμπάνια που έκανε στη μάχη με τη Μαρίν Λεπέν και τη νίκη του.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του περιμένει την πρώτη συνάντηση και το στίγμα της νέας εποχής στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η Μέρκελ σε δηλώσεις της τόνισε ότι ο Μακρόν «φέρει τις ελπίδες εκατομμυρίων Γάλλων καθώς και πολλών ανθρώπων στη Γερμανία και την Ευρώπη» και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία. Εσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας «τάσσεται υπέρ του ανοίγματος στον κόσμο και υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».
Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών υπογραμμίζοντας ότι «τους ενώνει μια κοινή μοίρα» και εκτίμησε εν όψει της συνάντησης ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική συνεργασίας «με κοινό βήμα για το καλό των χωρών μας, αλλά και για το καλό της Ευρώπης, και αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα στο οποίο προσβλέπω στη συνεργασία που θα έχουμε».
Η ατζέντα της πρώτης συνάντησης, όμως, προβλέπεται βαρύτερη από τις πρώτες συναντήσεις που είχε η καγκελάριος με τους προκατόχους του Μακρόν, τον Ζακ Σιράκ, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ.
Οι βασικοί άξονες της πολιτικής του Μακρόν, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στην προεκλογική του καμπάνια, ανοίγουν μια νέα συζήτηση στο Βερολίνο αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε.

Χωρίς βιασύνη

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ  
AP Photo / Markus Schreiber
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έθεσε το βράδυ της Κυριακής το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης για τη Γαλλία και, χθες, ο εκπρόσωπός του επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να χαθεί χρόνος προκειμένου να υποστηριχτεί η Γαλλία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τον ρόλο της στην Ε.Ε.».
Υπέδειξε μάλιστα εμμέσως ότι μπορεί να υπάρξει ευελιξία στην τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας συνυπολογίζοντας τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια.
Αντιθέτως, από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν υπάρχει βιασύνη για να υποστηριχτεί η Γαλλία στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς εκτιμάται ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε προεκλογικά ο Μακρόν, προσαρμογών ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ στην πενταετία, είναι ικανό να καλύψει τους όρους του Συμφώνου.
Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, δεν έκρυψε την προτίμησή του προς το πρόσωπο του Μακρόν, σε δημόσια συζήτηση του περιοδικού Spiegel.
Εξάλλου η μεγαλύτερη οικονομική διαφωνία του Βερολίνου με το Παρίσι, για την κοινή οικονομική και φορολογική πολιτική, την έκδοση ευρωομολόγου και τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, έχει διαλυθεί και οι διαφορές πλέον εστιάζονται σε επιμέρους θέματα, που σύμφωνα και με την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας μπορούν να συζητηθούν διμερώς ή στην Ε.Ε.
Η καγκελάριος Μέρκελ μπορεί να προχωρήσει τώρα σε πιο τολμηρά βήματα και να διευκολύνει τη Γαλλία και παράλληλα να ελιχθεί πιο αποφασιστικά στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία. Είναι η στιγμή να δώσει το νέο στίγμα της για τις γαλλογερμανικές σχέσεις αλλά και την Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν σε άρθρα τους το Spiegel, η Zeit, η Frankfurter Algemeine και η Suddeutsche Zeitung.
Στο εσωτερικό, η Μέρκελ εμφανίζεται ενισχυμένη μετά τις δύο εκλογικές αποτυχίες του SPD στις τοπικές εκλογές, και η πίεση που δεχόταν από το ακροδεξιό AfD έχει υποχωρήσει. Ετσι, δεν αποκλείεται στη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν να δούμε ένα φιλικό «άνοιγμα» προς την κατεύθυνση που έδειξε ο Γκάμπριελ.
Πηγή : http://www.efsyn.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...