Πώς είναι δυνατόν οι επισκέπτες στη χώρα να αυξάνονται κατά 15% τα τρία τελευταία χρόνια και τα τουριστικά έσοδα να μειώνονται το 2016 έναντι του 2015, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων του κλάδου;.....
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που μίλησαν στην «Κ» για το θέμα, καθώς και δύο στελέχη διαφορετικών τραπεζών, ανέφεραν ότι η πώληση των δανείων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων δείχνει ότι όντως υπάρχει ζήτημα.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τουριστικά έσοδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Τουρισμού διασταύρωσαν επιχειρήματα, καθώς το 2016 ήταν κατά 919 εκατ. λιγότερα από ό,τι το 2015. Oι δηλωμένες εισπράξεις κατρακύλησαν κατά 7,9%, πέφτοντας στα 11,78 δισ. ευρώ. Η πτώση στα έσοδα αποδίδεται στο γεγονός ότι ο μέσος τουρίστας περιόρισε τόσο τις δαπάνες όσο και τη διάρκεια παραμονής στη χώρα μας.
Το 2016 η μέση ημερήσια δαπάνη μειώθηκε κατά 8,8%, στα 69 ευρώ, από 75 ευρώ που ήταν πρόπερσι. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν από επισκέπτες με προέλευση εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί περιέκοψαν τα έξοδά τους κατά 15,4%.
Οι Ευρωπαίοι τουρίστες περιόρισαν τα έξοδά τους κατά περισσότερο από πέντε εκατοστιαίες μονάδες έναντι του 2015. Την ίδια στιγμή, η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 7,2 διανυκτερεύσεις, 4,9% κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ δεν καταγράφει στοιχεία που αφορούν το κλείσιμο του πακέτου στο εξωτερικό από τους επισκέπτες, αλλά μόνον όσα δαπανούν στη διάρκεια της παραμονής τους. Η τάση αυτή παρατηρείται συνεχιζόμενη και εφέτος, παρά τα νέα ρεκόρ στην αρχή της σεζόν.
Το θέμα, πληροφορείται η «Κ», συζητήθηκε τους τελευταίους μήνες σε επανειλημμένες συναντήσεις στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και πρόσφατα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Εκείνο που συζητείται πλέον είναι οι έλεγχοι να επεκταθούν όχι μόνο στα έσοδα που αφορούν υπηρεσίες που τιμολογούνται στη χώρα, αλλά και εκείνες που τιμολογούνται σε τρίτες χώρες, με τις λεγόμενες τριγωνικές συναλλαγές όπου ένα μέρος του «πακέτου» για τη διαμονή στη χώρα εισπράττεται από τον tour operator σε εταιρεία συνδεδεμένη με την ξενοδοχειακή επιχείρηση στο εξωτερικό.
Στελέχη της φορολογικής διοίκησης ομολογούν ότι αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να δώσει μια εικόνα με τη χρήση της διοικητικής ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών και την ενεργοποίηση φορολογικών αρχών σε επιχειρήσεις των χωρών που δραστηριοποιούνται οι tour operators.
Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι η συζήτηση για τη λήψη παρόμοιων μέτρων αγνοεί τον περιορισμό του χρόνου διαμονής των ξένων επισκεπτών (σ.σ.: ή την άτυπη φιλοξενία τύπου Airbnb) αλλά και το γεγονός ότι οι tour operators στρέφονται σε ξενοδόχους με σημαντικά οικονομικά προβλήματα, διασφαλίζοντάς τους όχι μόνον την πληρότητα αλλά και ταμειακές διευκολύνσεις με θηριώδεις εκπτώσεις.
Τάσος Τέλλογλου
Πηγή:Η Καθημερινή Έντυπη Έκδοση
NewsRoom Mykonos Ticker
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου