28 Ιουν 2017

Προώθηση του Νεωρίου στην Cosco

Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη
Σφοδρή επίθεση δέχεται ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, από εργατικά σωματεία και μέλη της μειοψηφίας του Εργοστασιακού του Νεωρίου, καθώς τον μέμφονται για εμπαιγμό σχετικά με συγκεκριμένο επενδυτή που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ναυπηγείο της Σύρου.
Με επιστολή που εστάλη εχθές προς τον κ. Πιτσιόρλα, στοχοποιείται για την στάση που ο ίδιος επέδειξε, προωθώντας τη λύση της κινεζικής Cosco, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ομίλου Νεώριον, Νίκο Ταβουλάρη.
Υπεραμυνόμενοι, οι αποστολείς της επιστολής, την επενδυτική πρόταση για το Νεώριο του Ελληνο-Αμερικανικού Ομίλου του Πάνου Ξενοκώστα, κατηγορούν τον υφυπουργό για αποφυγή κάθε συνάντησης μαζί του, αφήνοντας να υπονοηθεί πως υπουργείο και ιδιοκτησία του Νεωρίου κινούνται σε κοινό μέτωπο υπέρ της Cosco.
Μία συνάντηση που ποτέ δεν έγινε
Στην επιστολή περιγράφεται το ιστορικό της πιθανολογούμενης συνάντησης του υφυπουργού με τον κ. Ξενοκώστα, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς καταδεικνύεται ως άμεσα υπεύθυνος γι’ αυτό ο κ. Πιτσιόρλας, στον οποία καταλογίζεται διγλωσσία σχετικά με την γνώση του ή μη για την ύπαρξη του συγκεκριμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και της προφορικής αποδοχής για την πραγματοποίηση συνάντησης.
Ευθέως βάλλεται, εκτός του υφυπουργού και ο Ν. Ταβουλάρης, για την μη ευδοκίμηση των επαφών του, επί τριμήνου, με τον Π. Ξενοκώστα, με αναφορά σε επενδυτικό προσύμφωνο το οποίο του είχε κατατεθεί προς υπογραφή, το οποίο τελικώς δεν αποδέχθηκε.
Για το ιστορικό της απραγματοποίητης τελικώς συνάντησης, αναφέρεται συγκεκριμένα στην επσιτολή: «Στην συνάντηση που  είχαμε  στο  γραφείο  σας  την  8-6-2017, σας πληροφορήσαμε  για το πολύ σοβαρό και οριστικό ενδιαφέρον αγοράς του Ναυπηγείου μας (ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ) από τον Ελληνο-Αμερικανικό Όμιλο του κύριου Πάνου Ξενοκώστα και για την τρίμηνη προσπάθεια υπογραφής του προσυμφώνου για τα οποία είχαμε ενημερωθεί από μερίδα του περιβάλλοντος του κου Ταβουλάρη. Από εκεί μάθαμε και για τον παράλληλο εμπαιγμό που υπέστη η Ελληνο-Αμερικανική εταιρία από τον ιδιοκτήτη κύριο Νίκο Ταβουλάρη. Με έκπληξη σας ακούσαμε να λέτε ότι δεν γνωρίζατε τίποτα, ότι δεν είχατε καμία γνώση της πρότασης από την Ελληνο-Αμερικανική εταιρία και σαν κυβέρνηση και μας προτρέψατε αρκετές φορές, να σας φέρουμε τον κύριο Ξενοκώστα στο γραφείο σας, με σκοπό να πληροφορηθείτε και να σας αναλύσει την πρότασή του. Προφανώς μέχρι τότε ο κος Ταβουλάρης ήθελε να κρύψει την τρίμηνη διαπραγμάτευση με τον Ελληνο-Αμερικανικό Όμιλο και τον κύριο Πάνο Ξενοκώστα. Το ίδιο το περιβάλλον του όμως το έχει διαρρεύσει παντού και απορούμε πως εσείς δεν το ξέρετε.
Από την επόμενη ημέρα ξεκινήσαμε τις προσπάθειες επικοινωνίας με τον κ. Ξενοκώστα ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά σας. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, με τον κύριο Ξενοκώστα να δέχεται να  έρθει στην Ελλάδα, ώστε μαζί με μας, να σας επισκεφτούμε όπως το είχατε ζητήσει. Το μόνο που έμενε πλέον, ήταν ο ορισμός ημέρας και ώρας του ραντεβού.
Από την Δευτέρα 19-6-2017 καθημερινά προσπαθούσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας ώστε να επιβεβαιώσουμε το ραντεβού, διότι ο κ. Ξενοκώστας είχε επιβεβαιώσει πως θα μπορούσε να βρίσκεται στο υπουργείο σας την Πέμπτη ή την Παρασκευή 22-23/6/2017. Τελικά, μεσοβδόμαδα, επικοινωνήσαμε μαζί σας μέσω του κινητού σας τηλεφώνου, σας ενημερώσαμε για την επερχόμενη άφιξη του κ. Ξενοκώστα και μας είπατε ότι θα μας ειδοποιήσει η γραμματέας σας για την ακριβή ώρα και μέρα συνάντησης.
Ειδοποίηση όμως δεν λαβαίναμε ποτέ και παρ’ όλες τις συνεχόμενες ενοχλήσεις μας, οι απαντήσεις των γραμματέων σας ήταν ότι δεν μπορούσαν να μας απαντήσουν. Στο κινητό σας δεν απαντούσατε πλέον και αναγκαστήκαμε να ξαναεπικοινωνήσουμε με τον κύριο Ξενοκώστα. Εκείνος μας είπε σοβαρά ενοχλημένος ότι αφού μίλησε μαζί σας, τον ενημερώσατε πως ουδέποτε μας είπατε να σας φέρουμε τον κύριο Ξενοκώστα και ότι όλα αυτά ήταν αυθαίρετες δικές μας κουβέντες και ιδέες! Μας ζήτησε να μην τον ξαναενοχλήσουμε με ψευδείς ισχυρισμούς και φαντασιώσεις και από εδώ και πέρα θα μιλήσει μόνο απευθείας μαζί σας».
Ερωτήματα προς τον υφυπουργό
Το προαναφερόμενο γεγονός, όπως η θέση των συνυπογραφόντων την επιστολή υποστηρίζει, τους υπαγορεύει την διατύπωση συγκεκριμένων ερωτημάτων προς τον υφυπουργό, ως προς την σκοπιμότητα των ενεργειών του, σκιαγραφώντας παράλληλα την πιθανότητα παρασκηνιακής συνεννόησης του υπουργείου με τον πρόεδρο του Ομίλου Νεώριον, Νίκο Ταβουλάρη, για την έκβαση των τελικών συμφωνιών για το ναυπηγείο.  
Μεταξύ των ερωτημάτων που τίθενται, πέραν των βολών κατά του υφυπουργού, υποδεικνύονται ως άμεσα υπεύθυνοι της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ναυπηγείο της Σύρου, τόσο ο Ν. Ταβουλάρης, από την πλευρά της ιδιοκτησίας, όσο και η ηγεσία του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, κάνοντας λόγο για μεθόδευση, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, για κλείσιμο του ναυπηγείου, τουλάχιστον με την υπάρχουσα μορφή του.
Τα ερωτήματα που τίθενται στην επιστολή αναφέρουν: «Γιατί κύριε Υφυπουργέ κρύβετε την αλήθεια; Γιατί δεν θέλετε να συναντήσετε τον κ. Ξενοκώστα μαζί με εμάς που σας "γνωρίσαμε κάτι που δεν ξέρατε"; Τι θέλετε να κρύψετε; Γιατί την περασμένη εβδομάδα συναντήσατε πολύ πρόθυμα κάποια άτομα της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου του ναυπηγείου μας, που συνεργάζονται φανερά πλέον με τους κυρίους Ταβουλάρη και Ανδριτσάκη και που με τις τακτικές που ακολούθησαν μέχρι τώρα, είναι συνυπεύθυνοι για την σημερινή άθλια κατάσταση των εργαζομένων και του Ναυπηγείου μας; Μήπως είναι τυχαίο ότι από εκείνη τη συνάντηση και μετά, μας αποφεύγετε; Μήπως τελικά η πολιτική του  Υπουργείου σας υπαγορεύεται από τον κο Ταβουλάρη; Ο ίδιος παντού διατυμπανίζει πως έχει προνομιακή σχέση με εσάς και πως κανένας δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία πώλησης αντ' αυτού! Αυτή είναι τελικά η αλήθεια Κε Πιτσιόρλα; Η Κυβέρνηση της Αριστεράς εφαρμόζει τις επιθυμίες του Επιχειρηματία που φέσωσε ένα ναυπηγείο που πήρε δωρεάν, με τεράστια ακίνητη περιουσία και την οποία ξεπούλησε για προσωπικά οφέλη; Που είναι ακίνητη περιουσία του Νεωρίου; Που την πήγε ο κος Ταβουλάρης; Προστατεύετε ανθρώπους που χωρίς χρήματα τους χαρίσανε το ναυπηγείο Νεώριο και τώρα αφού "έφαγαν" όλα τα ακίνητα το καταχρέωσαν και θέλουν να το κλείσουν για να το κάνουν μαρίνα; Κύριε Υφυπουργέ, αυτό δεν θα περάσει! Ήδη έχει διαρρεύσει το σχέδιό τους!».
Προαναγγελία αντιδράσεων
Εκ μέρους των αποστολέων της επιστολής υποστηρίζεται ότι ο υφυπουργός συνηγορεί υπέρ του σχεδιασμού του προέδρου του Ομίλου, για κλείσιμο του ναυπηγείου και μετατροπής του σε μαρίνα, με απώτερο στόχο το κέρδος.
Η επενδυτική λύση που προωθείται υπέρ της Cosco, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και εκ μέρους του κ. Ταβουλάρη, όπως υποστηρίζεται, θα σημάνει και το κλείσιμο του ναυπηγείου, γεγονός που υπαγορεύει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των υπογραφόντων την επιστολή.   
Κάνοντας λόγο για ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν σε έκαστη, των εμπλεκομένων, πλευρά, αναφέρεται ότι: «Η δουλειά σας κύριε Υφυπουργέ, είναι να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και της αλήθειας. Με το να κρύβετε την αλήθεια και να βοηθάτε τον κύριο Ταβουλάρη να κερδίζει χρόνο για την εξεύρεση του τρόπου κλεισίματος του Νεωρίου και να εξασφαλίσει πάλι κέρδη, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να εξαθλιώνονται 500 περίπου οικογένειες, και να ρημάζει η μόνη ελπίδα επιβίωσης του νησιού μας, που λέγεται ΝΕΩΡΙΟ ναυπηγείο και όχι μαρίνα!!!
Ευχόμαστε όλα τα παραπάνω να είναι απλά συμπτώσεις, να έχουμε βγάλει λάθος συμπεράσματα και ο πραγματικός σας στόχος να είναι η διάσωσή μας! Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η αντίδρασή μας θα εκθέσει και εσάς, μαζί με όλους εκείνους που προσπαθούν να εμποδίσουν την σωτηρία του Ναυπηγείου μας, φιμώνοντας την μόνη άμεση, πραγματική και σοβαρή πρόθεση αγοράς του ΝΕΩΡΙΟΥ. Και δεν θα αργήσουμε να ξεσκεπάσουμε την πλήρη αλήθεια, διότι πολύ σύντομα και το σωματείο που συνεργάζεται με τον κύριο Ταβουλάρη και κάποιους πολιτευόμενους δεν θα υπάρχει και έχουμε εξασφαλίσει δυνατούς συμμάχους της αλήθειας και του ναυπηγείου μας απ’ όλες τις πλευρές και διότι έχουμε σαν κινητήρια δύναμή μας, την επιβίωση των οικογενειών μας και του νησιού μας!   
Όσο για την υποτιθέμενη λύση της Cosco, η οποία απ’ ότι ξέρουμε δεν υφίσταται, αλλά προσπαθούν κάποιοι να ενεργοποιήσουν τέτοια λύση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε την εμμονή της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κινεζοποίησή μας…! Τα σχέδια της COSCO που κάνει ναυπηγείο τον ΟΛΠ με νέες δεξαμενές τα ξέρουμε..! Με τις νέες πλωτές δεξαμενές παίρνει τις δουλειές του Νεωρίου και εσείς τους κοιτάτε..! Δεν πιστεύουμε τίποτα!! Εάν θέλει να πάρει το Νεώριο θα είναι για να το κλείσει και μόνο!! Θέλετε να μας κλείσετε..; Αυτό είναι το σχέδιο του κου. Ταβουλάρη! Στο χέρι σας πλέον είναι να δείξετε πως δεν είστε αυτό που λέει ο κος Ταβουλάρης, αλλά είστε Έλληνας Υφυπουργός που μπορούμε να είμαστε  υπερήφανοι για σας! Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν αργεί η ώρα που ο καθένας συνυπεύθυνος της σημερινής κατάστασης και της παρεμπόδισης της σωτηρίας μας, θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν…!»
Παροχή στήριξης από εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικούς φορείς
Την επιστολή συνυπογράφουν του Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, 3 μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, το Κλαδικό Σωματείο Αμμοβολιστών – Χρωματιστών, το Κλαδικό Σωματείο Μηχανικών – Θερμαστών, η Ένωση Συνταξιούχων Εμπορικού Ναυτικού Κυκλάδων, οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ, η Ένωση Οικοδόμων και Εργαζομένων σε συναφή επαγγέλματα και το Παγκυκλαδικό Σωματείο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό και Τουριστικό Τομέα, επισημαίνοντας σε υποσημείωση προς το υφυπουργό ότι «σύσσωμο όλο το συνδικαλιστικό κίνημα της Σύρου στηρίζει την προσπάθειά διάσωσης του Ναυπηγείου μας (ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ), εκτός από την ηγεσία του εργοστασιακού σωματείου του ναυπηγείου!».
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...