Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης δεν είναι τυχαίος. Τα βραβεία που έχει πάρει προσφάτως σε ελληνικούς και βελγικούς διαγωνισμούς – κορυφαίο εστιατόριο σε παρουσίαση ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό – το επιβεβαιώνουν.Σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου με το όνομα «Φίλεμα» («Philema») στην περιοχή Σατελέν στις Βρυξέλλες, έχοντας επενδύσει αποκλειστικά σε ελληνικά προϊόντα και σε συνεργασίες αποκλειστικά με Ελληνες παραγωγούς και συνεταιρισμούς από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά, ο κρητικής καταγωγής σεφ είναι ο γαστρονομικός μας πρεσβευτής της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Μάνος με την φυσική του ευγένεια του και την φιλόξενη διάθεσή του εκπροσωπεί την Ελλάδα της δημιουργίας.
Μαζί του δουλεύει μια ομάδα από Ελληνόπαιδα – από την Κρήτη κυρίως – και όλοι μαζί με τα χαμόγελα και το ήθος της ελληνικής φιλοξενίας τιμούν την χώρα μας και την ελληνική γαστρονομία.
Το Philema στις 7 Ιουνίου συμμετείχε στην εκδήλωση του Δήμου Ixelles και του Επίτροπου των Βρυξελλών για την Ευρώπη Alain Hutchinson όπου συγκέντρωσαν τους καλύτερους πρέσβεις μαγειρικής από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια πολύχρωμη γιορτή προσφοράς, γεύσεων και ιδεών. Ο ομάδα του Philema παρουσίασε μιά μεγάλη γκάμα ελληνικών μεζέδων: ταραμά με μαστίχα και μανταρίνι, κασερόπιτα, μελιτζανόπιτα με γραβιέρα, χορτόπιτα, γαλατόπιτα, τραχανά πίτα με μυρωδικά και μυζήθρα, σούσι με τραχανά κ παστουρμά, τραχανότο με γαλοτύρι και λουκάνικα παστουρμά, χαλβά σιμιγδαλένιο, χαλβάς με ταχίνι, μους χαλβά με γιαούρτι.
Στις 19 Ιουνίου το Philema υποδέχτηκε τους φιλοξενούμενους του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου που γιά δεύτερη χρονιά θα επιχειρήσει να τοποθετήσει την Ελληνική κουζίνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πέρυσι με το «Ελληνικό καφενείο με ελληνικές γεύσεις» και φέτος με το «4 Έλληνες σεφ, φέρνουν την Ελλάδα στο πιάτο σας».
Ο Μάνος Μαστρογιαννάκης, η Αντιγόνη Παπαβασιλείου, ο Γρηγόρης Χέλμης και ο Μιχάλης Χάσικος, κάναν τις πρώτες δοκιμές και ακονίσαν τα μαχαίρια τους για τις προτάσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μπήκαμε στην κουζίνα και αποτυπώσαμε στιγμές δημιουργίας και κεφιού.
Την προετοιμασία της αγκινάρας με τις μπαμιές… όπου απάνω της θα εναποτεθεί το βουτυρόψαρο του Ατλαντικού ωκεανού.
To δείπνο ξεκίνησε με ένα βελουτέ ταραμά 100% με μαστίχα Χίου, ένα ποίημα!
Ακολούθησε η Ηπειρώτικη χορτόπιτα με αγριομάραθο Κρήτης και ραδίκια.
Το carpaccio αρνιού με παγωτό λαδολέμονο μας έκλεψε τις καρδιές…
Το βουτυρόψαρο του Ατλαντικού (μαγιάτικο του Αιγαίου) με μπάμιες, αγκινάρα και καπνιστό ελαιόλαδο.
Τραχανότο παστουρμά με γαλοτύρι
Και τέλος μαύρος ελληνικός χοίρος με ημιλιαστή ντομάτα, βερίκοκο και σελινόριζα.
Ένα εστιατόριο υψηλής αισθητικής σε μιά όμορφη γειτονιά των Βρυξελλών, ένα μπακάλικο με διαλεχτά ελληνικά προϊόντα – κι αυτά σε πανέμορφες συσκευασίες -, μια βιβλιοθήκη με δεκάδες βιβλία ελληνικής γαστρονομίας, ένα team -Ελληνόπουλα- όλο χαμόγελα και ενθουσιασμό, κουζίνα ελληνική με δημιουργικές παραλλαγές… τι άλλο χρειάζεται το Philema Brussels για να χαρακτηρισθεί ο καλύτερος πρέσβης της Ελλάδας της Δημιουργίας στις Βρυξέλλες!
Πηγή : http://www.greekgastronomyguide.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου