24 Ιουν 2017

Καρεγλάς , από τα παλιά επαγγέλματα των Κυκλάδων

Οι καρεγλάδες (καρεκλάδες) ήταν περιοδεύοντες τεχνίτες που επιδιόρθωναν καρέκλες .Για το πλέξιμο  χρησιμοποιούσαν ψαθί το οποίο μάζευαν το καλοκαίρι μέσα από τα ποτάμια και τους βάλτους ή τις στέρνες και το έβαζαν στον ήλιο να στεγνώσει. Έπειτα το έκαναν δεμάτια, το τύλιγαν γύρω από τον ώμο τους κι έπαιρναν τις γειτονιές και τα χωριά με τα πόδια. Είχαν μαζί τους και μια δερμάτινη τσάντα με τα απαραίτητα εργαλεία τους .

Από όπου περνούσαν ακουγόταν το χαρακτηριστικό :
‘’ Ο καρεγλαααάς! Καρέγλες διορθώνω. Ο καρεγλαααάς!».
Άκουγαν οι χωριανοί που είχαν χαλασμένες καρέκλες, έβγαιναν και τον φώναζαν. Καθόταν αυτός στην αυλή του σπιτιού ή στο δρόμο κι άρχιζε με επιδεξιότητα να επιδιορθώνει την καρέκλα. Πρώτα έκοβε το κατεστραμμένο κομμάτι της βάσης και έπειτα έβρεχε το ψαθί, για να μαλακώσει και να δουλεύεται ευκολότερα. Ξεκινούσε το πλέξιμο απ' τις άκρες και τελείωνε στο κέντρο.



Πολλή δουλειά είχαν οι καρεγλάδες με τα καφενεία. Εκεί υπήρχαν πολλές καρέκλες που από την καθημερινή χρήση χαλούσαν γρήγορα. Τις μάζευαν αυτές σε μια γωνιά κι όταν περνούσε ο καρεγλάς κάνανε τη συμφωνία και έπιανε δουλειά . 

Αργότερα το χόρτο αντικαταστάθηκε από χρωματιστά κορδόνια κι αργότερα από πλαστικό σχοινάκι , όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες από την Κόρωνο το 2012 . Οι καρεγλάδες που έχουν απομείνει είναι τσιγγάνοι σχεδόν όλοι. Σε λίγα χρόνια, θα χαθούν κι αυτοί.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ emailgiorgos.manolas@yahoo.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...