25 Ιουν 2017

Κάβο Ντόρο: το πιο πολυσύχναστο πέρασμα του Αιγαίου

Σούρουπο στον Κάβο Ντόρο. Το Superferry II κάνει τοπικό δρομολόγιο για Άνδρο. Στη γέφυρα ο καπετάνιος ρωτά τον ύπαρχο: "για δες προλαβαίνουμε να περάσουμε μπροστά από εκείνο το φορτηγό. Διαφορετικά στρίβουμε για Φάσα. Αν μας πετύχει θα μας κόψει στα δύο. Είναι ice-class απ' ότι βλέπω". "Περνάμε απαντά ο ύπαρχος" μετά από κάτι υπολογισμούς στο ραντάρ. Η περιέργεια ξυπνά: "τι είναι ice-class", ρωτάμε. "Δες την πλώρη του είναι ενισχυμένη. Σπάει πάγους στη Βόρεια Θάλασσα" απαντά ο καπετάνιος. Στην φωτογραφία βλέπουμε το Superferry II, που έχει ήδη περάσει μπροστά από την ρότα του άλλου πλοίου, ενώ ένα ψαράδικο κατηφορίζει νότια... (φωτ. Εν Άνδρω). 
 
Ο Κάβο Ντόρος είναι το μεγαλύτερο "κροσάρισμα στο Αιγαίο" σχολιάζει ο καπετάν-Θανάσης. "Δες πόσα πλοία ανεβαίνουν αυτή τη στιγμή ταυτόχρονα για Δαρδανέλια και Μαύρη Θάλασσα". Μετρήσαμε γύρω στα 10-12 πλοία σε απόσταση στην γαλήνη της βραδιάς... Και μερικά ακόμα που είχαν περάσει και αχνοφαίνονταν στο βάθος... (φωτ. Εν Άνδρω). 
Άλλη μια σκηνή με άλλη διάταξη τα τρία πλοία που μπορούσε να πιάσει ο φακός μιας και κινιόντουσαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα στο μισοσκότεινο στενό θαλάσσιο πέρασμα... (φωτ. Εν Άνδρω).
Το πλοίο της γραμμής έχει  ήδη περάσει από την ρότα του άλλου πλοίου, ενώ πίσω του ένα άλλο πλοίο φορτωμένο με κοντέινερ ανηφορίζει κι αυτό προς Δαρδανέλια. Το σούρουπο απλώνει για τα καλά... (φωυ. Εν Άνδρω).
Το ice-class πλοίο έχει ήδη ανάψει τα φώτα πορείας του. πλέοντας μέσα στο γαλήνιο πέρασμα... (φωτ. Εν Άνδρω). 
 Την ιδια ώρα λίγο πιο πέρα ένα φορτηγό διασταυρώνεται με το φορτηγό με τα κοντέινερ. Σκηνή βγαλμένη σαν από φιλμ, καθώς το ένα πλοίο κροσάρει την ρότα του άλλου στο επικίνδυνο πέρασμα... (φωτ. Εν Άνδρω)..
Σε μακρινή απόσταση άλλο φορτηγό πλοίο ανηφορίζει το πέρασμα. Μισόθαμπο μέσα στ σούρουπο που έχει προχωρήσει πια... (φωτ. Εν Άνδρω).
Άλλη μια φωτογραφία με το φορτηγό. Παρά την σχετικά κοντινή απόσταση η επερχόμενη νύχτα τείνει να το εξαφανίσει... (φωτ. Εν Άνδρω).
 Νυχτώνει πια για τα καλά. Το πλοίο με τα κοντέινερ αχνοφαίνεται. Δύσκολη ώρα για πλαύσεις. Εδώ πια τον λόγο έχουν τα ραντάρ και τα φώτα πορείας όταν νυχτώσει περισσότερο... (φωτ. Εν Άνδρω). 
 
Ήταν ένα πέρασμα του Κάβο Ντόρο με το πλοίο της γραμμής μέσα στο σούρουπο και σε ώρα που υήρχαν τουλάχιστον 10-12 πλοία ολόγυρα μας. Δικαίως το πέρασμα αυτό θεωρείται δύσκολο ακόμα και με μπουνάτσα, όπως αυτές τις ζεστές και θαμές από την υγρασία μέρες του καλοκαιριού. Το Εν Άνδρω ήταν εκεί να σας ταξιδέψει ακόμα μια φορά προς Άνδρο... (φωτ. Εν Άνδρω). 
"Εν Άνδρω"
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...