Ανήκει στους ρομαντικούς της γενιάς του, επένδυσε στις συνεργασίες, πίστεψε στο δημιούργημα του και τελικά δικαιώθηκε αφού η εφαρμογή που δημιούργησε μαζί με τρεις ακόμη φίλους και συνεργάτες, βραβεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 για την καινοτομία της και την ευχρηστία της . Ο Γιώργος Κούτρας δεν παρασύρθηκε από το τεράστιο κύμα φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, αξιοποίησε τις γνώσεις του στα πληροφοριακά συστήματα και εκμεταλλεύτηκε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού. Με μότο του την εξωστρέφεια, ο εμπνευστής και δημιουργός του OpenIchnos , βρέθηκε στο νησί μας προκειμένου να παρουσιάσει την καινοτόμα εφαρμογή του στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το τμήμα Ναυτιλίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο « 1ο διαγωνισμός γαλάζιας επιχειρηματικότητας στο Αιγαίο»
Ερωτ: Τι είδους εφαρμογή είναι το OpenIchnos και σε ποιους απευθύνεται ;
Γ.Κ: Το OpenIchnos είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο gadget . Αυτό το οποίο δημιουργήσαμε είναι μια ενεργειακά αυτόνομη συσκευή εντοπισμού θέσης για σκάφη αναψυχής. Ουσιαστικά εταιρείες ενοικίασης σκαφών ή ιδιοκτήτες σκαφών που θέλουν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το σκάφος του μπορούν να προμηθευτούν τη συσκευή, να την τοποθετήσουν στο σκάφος τους και να ξέρουν επακριβώς τη θέση του σε όποιο σημείο του ορίζοντα και αν βρίσκεται.
Ερωτ: Γιατί η εφαρμογή θεωρείται καινοτόμα; Τι ακριβώς παρέχει στον χρήστη της;
Γ.Κ.: Η ενεργειακή της αυτονομία είναι η μεγαλύτερη της καινοτομία. Η συσκευή δεν χρειάζεται φόρτιση, δεν έχει καλώδια και από τη στιγμή που την αγοράζεις , την τοποθετείς στο σκάφος σε λιγότερα από 30 sec και διαρκεί για πάνω από 10 χρόνια. Ταυτόχρονα άλλη μια καινοτομία είναι η συνεχής λειτουργίας της σε οπουδήποτε σημείο και αν βρίσκεται στο σκάφος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συσκευή δεν εξαρτάται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αλλά είναι συνδεδεμένη με δορυφορικά δίκτυα.
Ερωτ: Πότε γεννήθηκε η ιδέα του OpeneIchnos;
Γ.Κ: Πριν από δύο χρόνια οι δύο από τους τέσσερις της ομάδας μας βρισκόμασταν σε διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Ξεκινήσαμε από το Ηράκλειο της Κρήτης και κάναμε tour σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Εκεί διαπιστώσαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας βρισκόμασταν συνεχώς εκτός δικτύου και δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με κανέναν, ακόμη και αν υπήρχε κίνδυνος.
Ερωτ: Από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίηση της ιδέας πόσο διάστημα απαιτήθηκε;
Γ.Κ: Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και το 1ο βραβείο που πήραμε στο 3οBlue Growth που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά πέρασε 1,5 περίπου χρόνος. Μέσα σε αυτό το διάστημα, κάναμε τον σχεδιασμό, δοκιμάσαμε τις εφαρμογές, κάναμε δοκιμές για την ενεργειακή αυτονομία… τον Δεκέμβριο που βραβευθήκαμε είχαμε το πρώτο μας πρωτότυπο, το οποίο βέβαια ήταν ογκώδες. Από τότε βέβαια με τον επιταχυντή του Blue Growth, δηλ το πρόγραμμα επώασης του Blue Growth που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και τελείωσε πριν 10 ημέρες καταφέραμε να φτιάξουμε το δεύτερο πρωτότυπο, να προχωρήσουμε στη διαδικασία της παραγωγής. Σήμερα σε διάστημα 6 μηνών έχουμε προπαράξει 500 συσκευές και από την επόμενη εβδομάδα οι συσκευές θα βρίσκονται στην αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.
Ερωτ: Η βράβευση συντέλεσε θετικά στην προώθηση της εφαρμογής σας;
Γ.Κ: Από τη στιγμή που πήραμε το πρώτο βραβείο υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τα Μέσα Ενημέρωσης για την εφαρμογή μας και αυτό μας βοήθησε ώστε να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Παράλληλα όμως και εμείς πραγματοποιούμε ενημερωτικές δράσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας ώστε να γνωρίσουν το προϊόν μας. Για αυτό εξάλλου ήρθαμε και στη Χίο, ως καλεσμένη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μ. Λεκάκου για να συμμετέχουμε στην εκδήλωση που πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα στις 17:00 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου για τον 1ο Διαγωνισμό Γαλάζιας Επιχειρηματικότητας στο Αιγαίο.
Ερωτ: Είστε μεταξύ των ελάχιστων νέων μορφωμένων ανθρώπων που «επιμένουν» να μένουν και να καινοτομούν στην Ελλάδα της κρίσης;
Γ.Κ: Μας έχουν χαρακτηρίσει ρομαντικούς αλλά και τα τέσσερα παιδιά που φτιάξαμε αυτή την start up εταιρεία επιμένουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα αρκεί να τις αξιοποιήσεις. Σίγουρα στο εξωτερικό οι ευκαιρίες είναι περισσότερες και οι διαδικασίες υλοποίησης μιας ιδέας ευκολότερες. Εμείς όμως πιστεύουμε στην εξωστρέφεια. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και κάθε επιχείρησή της πρέπει να απευθύνει τα προϊόντα της σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Στόχος μας είναι μέσα στο 2018 να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας στις μεσογειακές χώρες.
Πηγή : http://www.politischios.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου