21 Ιουν 2017

Άνδρος: κίτρινη κάρτα για βιολογικούς, νερά, σκουπίδια...

Πανοραμική φωτογραφία του βιολογικού της Χώρας. Του μεγαλύτερου έργου που έγινε στην Άνδρο. Διακρίνονται τα μικρά καλαίσθητα πέτρινα κτίρια. Όταν μεγαλώσουν τα εκατοντάδες δέντρα που έχουν φυτευτεί ολόγυρα το τοπίο θα αλλάξει προς το καλύτερο π[ολύ περισσότερο...
Η ασυνέπεια, η αμέλεια και η απερισκεψία παραμένουν σταθερές αξίες της σημερινής διοίκησης. Τρία χρόνια μετά την εκλογή της και μοιάζει να χάνει την μπάλα στην αποχέτευση, στην ύδρευσης και στα σκουπίδια. Μπορεί τα προβλήματα να μην είναι εμφανή για την ώρα. Όμως ήδη έχει βγει κίτρινη προειδοποιητική κάρτα. Αν δεν γίνει τίποτα οι εξελίξεις θα είναι δύσκολες.
Στην αποχέτευση και στην ύδρευση όσο ήταν ο Αντώνης Λάβδας υπεύθυνος είχε γίνει μια φιλότιμη προσπάθεια. Να μαζευτούν τα κενά και να διορθωθούν προηγούμενες αδυναμίες. Για τον λόγο αυτό ο Α. Λάβδας, σε αντίθεση με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο οικονομικών, διατηρούσε έναν πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας με τον Γ. Γλυνό και τα στελέχη του που είχαν πριν τις αρμοδιότητες ώστε να τον ενημερώνουν.
Μια ακόμα πανοραμική φωτογραφία με drone. Όλα τα πρανή μέσα και έξω είναι φυτευμένα και ποτίζονται με το νερό του βιολογικού. Σε μερικά χρόνια θα έχει αλλάξει το τοπίο πολύ.
Ένα χρόνο μετά την παραίτηση του Αντώνη Λάβδα ήδη έχουν εμφανιστεί προβλήματα στον βιολογικό του Κορθίου, στα νερά της Καππαριάς, στη δεξαμενή της Χώρας και είναι εμφανής η αδυναμία απόφασης των επόμενων κινήσεων στον βιολογικό της Χώρας.
Ας δούμε μερικά στοιχεία από κοντά. Σήμερα ο βιολογικός της Χώρας λειτουργεί μια χαρά. Και ο βιολογικός του Κορθίου καταφέρνει και λειτουργεί έστω και με προβλήματα. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια εταιρεία που έχει την ευθύνη του βιολογικού της Χώρας που βοηθά και στο Κόρθι.
Γενική άποψη του λιμανιού, της ΔΕΗ, του βιολογικού. Στο βάθος οι Στενιές.
Το πρόβλημα είναι πως τον Οκτώβριο ο βιολογικός της Χώρας θα παραδοθεί στον Δήμο Άνδρου. Απομένουν τρεις μήνες και ακόμα δεν έχει υπάρξει ένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει με τις χρεώσεις στους χρήστες του βιολογικού; Δεν έχει υπάρξει ακόμα οικονομική προετοιμασία. Τι θα γίνει με την τεχνική ευθύνη του βιολογικού; Ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση.
Ρωτήσαμε γι’ αυτά άνθρωπο που δουλεύει στον βιολογικό και έχει άριστη σχέση με τον δήμαρχο και παραδέχτηκε πως έχει ενημερώσει, αλλά δεν βλέπει καμία κινητικότητα. Επίσης και ο εργολάβος που τον λειτουργεί έχει ενημερώσει εγκαίρως. Ακόμα υπάρχουν εισηγήσεις ειδικών για το τι πρέπει να γίνει. Όμως ο δήμαρχος δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι στιγμής.
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ο βιολογικός. Στο βάθος η παραλία και τα κτίρια του Νειμποριού. Η ΔΕΗ κλείνει. Πράγμα που σημαίνει πως ίσως βελτιωθεί το τοπίο πολύ περισσότερο.
Ο βιολογικός του Κορθίου λειτουργεί οριακά. Και λειτουργεί με την συνδρομή τεχνικών της εταιρείας που λειτουργεί σήμερα τον βιολογικό της Χώρας. Τι θα γίνει όταν φύγουν;
Την ορισκή λειτουργία του βιολογικού του Κορθίου την διαπιστώσαμε κι εμείς ένα απόγευμα που τυχαία βρεθήκαμε στον Όρμο και υπήρξε πρόβλημα διακοπών ρεύματος. Ρωτήσαμε τι τρέχει και μάθαμε πως το πρόβλημα ήταν από τον βιολογικό - είχε χαλάσει κάποια αντλία και υπήρξε υπερχείλιση και βραχυκύκλωμα.
Ακόμα μια άποψη των δεξαμενών του βιολογικού και του λιμανιού της Χώρας.
Τα ίδια και με τα νερά. Όπως έχει καταγγελθεί από τον πρόεδρο του τοπικού της Χώρας η κεντρική δεξαμενή της πόλης δεν έχει καθαριστεί επί χρόνια!!! Ο πρόεδρος έχει κάνει έγγραφα στο τοπικό και έχει στείλει αναφορές στον Δήμο. Όμως κανείς δεν δίνει σημασία. Το ζήτημα έχει βγει και στο facebook.
Με τα νερά είχε πρόβλημα προσφάτως και η Καππαριά. Όπως γράφτηκε στη δεξαμενή υπήρξε σοβαρή εστία μόλυνσης, που ανακαλύφθηκε τυχαία. Αναγκάστηκαν να κλείσουν την δεξαμενή ένα 24ώρο για να την απολυμάνουν με χλώριο. Μετά άδειασαν το χλωριωμένο νερό εκτός συστήματος υδροδότησης. Δεν μάθαμε όμως αν απολυμάνθηκαν και τα δίκτυα, που λειτουργούσαν για κάποιο διάστημα με το πρόβλημα. Αν δεν έγινε κακώς.
Ο υπόγειος αγωγός του βιολογικού που παροχετεύει το νερό που έχει υποστεί καθαρισμό στη θάλασσα - περίπου 700 μέτρα μακριά στο βυθό μέσα στο πέλαγος.
Τέλος στα σκουπίδια το σήριαλ καλά κρατεί. Για την ώρα το πρόβλημα απλώς υποβόσκει μέχρι να ξεσπάσει πάλι. Μετά την αποκατάσταση της χωματερής της Σταυροπέδας - που δεχόταν παράνομα μέχρι πριν λίγο τα σκουπίδια – δεν μπορούν να τα ρίχνουν εκεί. Όμως έχει χαλάσει ο δεματοποιητής και ήδη μπήκε το καλοκαίρι. Τι θα γίνει στους επόμενους μήνες κανείς δεν ξέρει. Η διοίκηση αμήχανη, άβουλη, ανίκανη, προσπαθεί να τα κρύψει κάτω από… το χαλάκι!!!
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και ενόψει καλοκαιριού οι διαφωνούντες της Υδρούσας - που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον απόντα επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και κινούνται πάλι για να καταργηθούν οι υπάρχουσες μελέτες με στόχο να γίνει κάποτε στο μέλλον μια «σωστή» μελέτη μακριά από την Πλούσκα. Οι προτάσεις τους να πάνε τα σκουπίδια… στη Σταυροπέδα ή κάπου εκεί γύρω!!!
Πλήρης άγνοια και αδιαφορία για τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλά! Πλήρης άγνοια και αδιαφορία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατάχρησης που έχει γίνει επί 40 χρόνια στην περιοχή, αλλά και για τα χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση της χωματερής. Σε αυτή την αντιπολίτευση κυριαρχεί ένας καταστροφικός τοπικισμός στο θέμα των σκουπιδιών και πλήρης αδιαφορία και άγνοια για όλα τα άλλα...
ΥΓ. Σας κουράσαμε σήμερα με τα δύσκολα και τα δυσάρεστα, ενώ θα θέλατε ενόψει καλοκαιριού να μιλήσουμε για ευχάριστα και χαλαρά πράγματα. Να δούμε όμορφες  εικόνες, να ανατρέξουμε την ιστορία, να πάμε βόλτα σε μέρη ξεχωριστά. Έχετε δίκιο. Όμως θα πρέπει μια στις τόσες να σας ενημερώνουμε και γι’ αυτά. Και συνάμα τα γράφουμε μήπως ιδρώσει κανενός υπεύθυνου το αυτί και διορθωθεί τίποτα...
«Εν Άνδρω»
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...