29 Ιουν 2017

Τα θερινά του Αιγαίου: Κυκλάδες

Σαντορίνη, Σινέ Καμάρι 
Έχοντας αποσπάσει αναφορές στη βρετανική Guardian, το Σινεμά Καμάρι της Σαντορίνης προσφέρει από το 1987 ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές υπό τον έναστρο ουρανό, στην αρχή του χωριού Καμάρι. Ο κ. Αντώνης Κουτρουμπίδης, ιδιοκτήτης, αναφέρει στο in.gr ότι «συνήθως προβάλλουμε ταινίες πρώτης προβολής, με τακτά αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες», ενώ τονίζει ότι «πραγματοποιούμε παράλληλα, μουσικές βραδιές jazz, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και συναυλίες». Ο χώρος είναι ο κλασικός των θερινών κινηματογράφων, με το χαλίκι και τις καρέκλες σκηνοθέτη, ενώ το κυλικείο, προσφέρει κρασί ντόπιο, κοκτέιλς, ενώ ιδιαίτερα «διάσημη» είναι η τοπική ξανθιά μπίρα «Yellow Donkey».


Πάρος, Enastron 

«Το Έναστρον λειτουργεί από το 2012, ως μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δημοτικής Α.Ε. Πάρκο Πάρου», εξηγεί ο κ. Σωτήρης Γκορίτσας, υπεύθυνος του κινηματογραφικού προγράμματος και των προβολών. Ο θερινός κινηματογράφος έχει χωρητικότητα 100 θέσεων με δωρεάν προβολές στο Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Δέτη. «Το πρόγραμμα, προσπαθούμε να μην είναι ούτε φεστιβαλικό, ούτε μπλοκμπάστερς αλλά να κινείται στον μεσαίο χώρο, να προβάλλει, δηλαδή, εξαιρετικές ταινίες που συνδυάζουν την ποιότητα με την δυνατότητα να συνομιλήσουν με ευρύτερο κοινό. Μιλάμε για Πάρο και καλοκαίρι, οπότε αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε στον μαγικό αυτό χώρο του Μοναστηριού είναι μια όαση ηρεμίας και απόλαυσης μακριά από το θόρυβο και τη σαχλή κοσμικότητα». Ο κ. Γκορίτσας τονίζει, ακόμη, ότι δίπλα στο σινεμά υπάρχει θέατρο 700 θέσεων, όπου γίνονται παραστάσεις, συναυλίες και διαλέξεις, στα πρόσφατα ανακαινισμένα κελιά του Μοναστηριού λειτουργεί έκθεση για τα Ορλωφικά και τέλος, διοργανώνονται διαδρομές και περιηγήσεις στην ευρύτερη χερσόνησο του Αϊ Γιάννη. «Δεν θα μου έφτανε η σελίδα εάν σας περιέγραφα πόσο ιδιαίτερος είναι ο χώρος μιας χερσονήσου, όπου συνυπάρχουν σινεμά, θέατρο, μουσείο, εκπληκτική παραλία και εξαιρετικές διαδρομές στη φύση. Δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχος χώρος στις Κυκλάδες». Τέλος, ο κ.Γκορίτσας αναφέρει ότι επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση, γίνονται σταδιακά οι προσπάθειες για να εμπλουτιστεί ο χώρος. «Από το 2014 το σινεμά εμπλουτίστηκε με τραπεζάκια και το μπαρ με περισσότερα ποτά και πιστεύω φέτος, τα μέσα να έχουμε καλύτερα μέσα».


Άνδρος, Άλεξ 
Κινηματογράφος με σημαντική και ενδιαφέρουσα ιστορία, βρίσκεται στη Χώρα του νησιού. Δημιουργήθηκε το 1957 από τον Γιώργο Νικολαίδη και τη Μαρία Γιαννίση. Ο κ. Νικολαίδης ήταν στην μηχανή και η σύζυγός του στο ταμείο. Το 1976 περνά στα χέρια του κ. Γιάννη Κοντομάρκου, έπειτα από την συνταξιοδότηση του κ. Νικολαίδη, έναν άνθρωπο που από παιδί κυκλοφορούσε από μικρός μέσα στο σινεμά. Όμορφος και απόλυτα καλοκαιρινός χώρος, δίνει μια ξεχωριστή πνοή στο νησί.

Μύκονος, Μαντώ 
Χώρος που μπορεί να θεωρηθεί εύκολα «το κρυμμένο μυστικό της Μυκόνου», το Cine Manto ενδείκνυται για κινηματογραφικές προβολές, αλλά και για υπέροχο πρωινό και καφέ στον καταπράσινο και άκρως δροσερό κήπο του. Το σινεμά προβάλλει ταινίες πρώτης προβολής, αλλά και ταινίες ελληνικής παραγωγής, ντοκιμαντέρ και οργανώνει ποικίλα αφιερώματα.

Σύρος, Παλλάς 
Ο κινηματογράφος Παλλάς βρίσκεται στην Ερμούπολη, στην Πλατεία Μιαούλη και αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο που έχει ζήσει ημέρες αίγλης στο παρελθόν. Πλέον, έχει περάσει στα χέρια ιδιωτών, αποτελώντας ένα υπέροχο θερινό σινεμά, δροσερό, με γιασεμιά και αγιόκλημα. Στο Παλλάς, πέρα από κινηματογραφικές προβολές, φιλοξενούνται και άλλες εκδηλώσεις, όπως είναι το θέατρο σκιών, καθώς και προβολές στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.Πηγή : http://www.clickatlife.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...