25 Ιουν 2017

Έρχεται αφρικανικός καύσωνας από την ερχόμενη Πέμπτη με 42° C

Αφρικανικός καύσωνας που θα ανεβάσει το θερμόμετρο ακόμα και στους 42° Κελσίου, θα επηρεάσει τη χώρα μας την ερχόμενη Πέμπτη, όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.  
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, από την ερχόμενη Πέμπτη, πολύ θερμές αέριες μάζες θα προέλθουν από την Βόρεια Αφρική και θα επηρεάσουν όλες τις Βαλκανικές χώρες και επομένως και την Ελλάδα. Μάλιστα, η έκταση που θα καλύψουν αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα είναι τόσο μεγάλη, που θα επηρεαστούν και τμήματα της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία) ή ακόμη και της Ρωσίας.
Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Καλλιάνος:
Η κίνηση των θερμών αερίων μαζών από τη Δυτική Ευρώπη εξελίσσεται ακριβώς με τον τρόπο που σας είχα ενημερώσει από τις προηγούμενες ημέρες, με τον υδράργυρο σήμερα Σάββατο να ξεπερνά ακόμη και τους 37-38°C, ενώ τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα φλερτάρει ακόμη και με τους 39-40°C.
37-38°C μέχρι και την επόμενη Τετάρτη
Αυτή που βιώνουμε είναι η πρώτη αξιόλογη θερμή εισβολή για το φετινό καλοκαίρι. Και σε γενικές γραμμές, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οι θερμοκρασίες θα φτάνουν περίπου σε αυτές τις τιμές, αν σκεφτούμε ότι από τη Δευτέρα αναμένεται μια πολύ μικρή πτώση της θερμοκρασίας(1-2°C). Δηλαδή καθημερινά οι τιμές στα θερμόμετρα στις ηπειρωτικές περιοχές που είναι ευπαθείς στη ζέστη θα αγγίζουν τους 36-37°C και τοπικά τους 38°C έως και την ερχόμενη Τετάρτη, ίσως πολύ τοπικά ακόμη και τους 39°C.
Δεν θα λείψουν οι μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά 
Επίσης, είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να εκδηλώνονται μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανακούφιση από τη ζέστη τουλάχιστον για τους κατοίκους αυτών των τμημάτων.
Έρχεται ισχυρός καύσωνας από την Αφρική (από την επόμενη Πέμπτη) που θα επηρεάσει όλες τις βαλκανικλες χώρες 
Αυτό που παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, πολύ θερμές αέριες μάζες θα προέλθουν από την Βόρεια Αφρική και θα επηρεάσουν όλες τις Βαλκανικές χώρες και επομένως και την Ελλάδα. Μάλιστα, η έκταση που θα καλύψουν αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα είναι τόσο μεγάλη, που θα επηρεαστούν και τμήματα της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία) ή ακόμη και της Ρωσίας.
Από την Πέμπτη να περιορίσουν οι ευπαθείς ομάδες τις μετακινήσεις τους
Με τα τελευταία update των προγνωστικών μοντέλων να επιμένουν σε ισχυρό κύμα καύσωνα από την ερχόμενη Πέμπτη, αυτό που πρέπει να σας πω, είναι ότι:
- Οι ηλικιωμένοι
- Τα μικρά παιδιά
- Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα και
- Τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα,
θα πρέπει από την ερχόμενη Πέμπτη να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από τις 11πμ έως και τις 5μμ. Στις παραλίες προφανώς όλοι σας θα πρέπει να πίνετε υγρά, να προφυλάσσεστε με αντηλιακές κρέμες και ασφαλώς να κάθεστε κάτω από τον ίσκιο.
Ήδη εξασθενημένοι θα υποδεχτούμε τον καύσωνα της Πέμπτης
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι ισχυρός και διάρκειας 2-3 ημερών. Και όταν λέω ισχυρός, εννοώ ως προς τις θερμοκρασίες και όχι τόσο ως προς τη διάρκεια του. Αν και η αλήθεια είναι, ότι μέχρι να φτάσουμε στην ερχόμενη Πέμπτη, θα επικρατεί αρκετή ζέστη με αποτέλεσμα να είμαστε κάπως "εξασθενημένοι" για να υποδεχτούμε αυτή την σημαντική θερμή εισβολή.
Θερμοκρασία στους 42°C
Χωρίς να θέλω να σας αγχώσω, προσπαθώ τουλάχιστον να σας προετοιμάσω, διότι αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40-41-42°C, τοπικά ίσως και παραπάνω. Σίγουρα, αυτές οι θερμοκρασίες δεν είναι φυσιολογικές για την εποχή και σίγουρα, πολλές φορές, δεν είναι και ανεκτές από το σώμα μας.
Καλώ την πολιτεία να μεριμνήσει γιατί υπάρχουν άστεγοι και άπορες οικογένειες
Σας παρακαλώ θερμά να κοινοποιήσετε το παραπάνω κείμενο ώστε να γίνει Πανελλαδικά γνωστή η εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βρεθούν μέσα σε χώρους με ήπιες θερμοκρασίες και κλιματιστικά.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...