11 Ιουλ 2024

Σέριφος Στερεύοντας το νερό

Στη φωτό Δημοσίευμα εφημερίδας Χιακος λαός το 1971 *Ο Γιάννης Μακριδάκης είναι συγγραφέας .
Η ΕΥΔΑΠ στέλνει email για εξοικονόμηση νερού μιας και ο Μόρνος έχει τα δύο τρίτα της ποσότητας που είχε πέρσι τέτοια μέρα και η κατάσταση προδιαγράφεται δυσοίωνη για την Αθήνα, ενώ εδώ στο νησί η ΔΕΥΑΧ δημοσίευσε το πρόγραμμα της εκ περιτροπής υδροδότησης συνοικιών και περιοχών. Γενικώς στα νησιά η κατάσταση είναι τραγική, κάποια ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά κανείς δεν πτοείται. Αναμένουμε ρεκόρ τουριστών και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό, από την κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο ενοικιαστή δωματίων, που έβαλε και πιεστικό διότι ο τουρίστας θέλει πίεση, λέει, στο ντουζ αλλά δεν έβαλε κήπο διότι δεν έχει ούτε ποσότητα ούτε ποιότητα νερού πια για παραγωγή τροφής. 

Οι κάτοικοι λοιπόν των νησιών μιας και οι ίδιοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τον τουρισμό, δεν ενδιαφέρουν διόλου την κυβέρνηση κι έτσι τα νησιά δεν αναφέρονται πλέον ως τόποι αλλά ως προορισμοί. Θα ληφθούν ειδικά μέτρα για κάθε προορισμό, μας λένε..Οι τουρίστες δε που επελαύνουν, Έλληνες και ξένοι είναι ολοένα και πιο ασύδοτοι, περιβαλλοντικά αμόρφωτοι και ασυνείδητοι, αφού, όπως διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ των τουριστικών θεμάτων, καταναλώνουν ολοένα και περισσότερους πόρους, ενέργεια και νερό, αφήνοντας αναμμένα ολημερίς κλιματιστικά, θερμοσίφωνα, βρύσες στα ντουζ να τρέχουν κλπ. Χώρια οι πισίνες. Η νεοελληνική κοινωνία και συνολικά η καταναλωτική ανθρωπότητα βρίσκεται σε ακραία ύβρη, ολοένα και πιο κοντά σε μια βασανιστική αυτοκαταστροφή.. 

Η Ελλάδα, πρότυπο χώρας άρπα κόλλα, ως αποικία χρέους, παρόλο που βλέπει να στερείται ολοένα και εμφανέστερα τα βασικά φυσικά αγαθά της επιβίωσης, επενδύει, με μια δήθεν μελετημένη πολιτική και στρατηγική, στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας ενέργειας στα βουνά και στους κάμπους, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και σπάνιων γαιών και όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα παρόλο που είναι καταφανώς μεταξύ τους ασύμβατα, σπαταλώντας και καταστρέφοντας μη αναστρέψιμα ολοένα και περισσότερο την παραγωγική γη και τους φυσικούς πόρους της.. 

Ακόμη το βασανιστικό μακρύ καλοκαίρι του καπιταλισμού δεν έχει αρχίσει καν αλλά ήδη στα νησιά υποφέρουμε άνθρωποι, φυτά, δέντρα, πουλιά και αγρίμια από λειψυδρία, πυρκαγιές και απελπισία λόγω του νοσηρού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που υπόσχεται ολοένα ζοφερότερο μέλλον μέσα από εξορύξεις, γεωτρήσεις, πυρκαγιές, επενδύσεις, πισίνες και ανάπτυξη. Η μόνη αναπτυξιακή πολιτική είναι η επένδυση στην αειφόρο διαχείριση και διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας και στην καλλιέργεια της κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση..
Στη φωτό Δημοσίευμα εφημερίδας Χιακος λαός το 1971 *Ο Γιάννης Μακριδάκης είναι συγγραφέας .
 
Η κατάσταση στην Σέριφο μέσα απο την εκτίμηση του Δημάρχου 
Από την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε τη Σέριφο καταστροφές υπέστη και το δίκτυο υδροδότησης. «Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για ένα νησί όπως το δικό μας, λαμβάνοντας υπόψη και ότι διανύουμε την πέμπτη χρονιά που η λειψυδρία δημιουργεί τεράστια προβλήματα», σημειώνει ο δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι προγραμματισμένες διακοπές νερού. «Προτιμώ να είμαστε ξεκάθαροι με τους επισκέπτες. Το νησί έχει πρόβλημα με το νερό», ξεκαθαρίζει, προσθέτοντας πως ευελπιστεί το επόμενο καλοκαίρι να έχει λυθεί καθώς ένα έργο αφαλάτωσης βρίσκεται σε στάδιο αδειοδότησης.

Στο μεταξύ, και στη Σέριφο η υπερδόμηση έχει αλλοιώσει το φυσικό τοπίο. «Ο οικισμός Λιβαδάκια είναι πλέον αγνώριστος. Πριν από 20 χρόνια είχε μόλις πέντε σπίτια. Σήμερα είναι ζήτημα εάν έχει πέντε οικόπεδα. Θα πρέπει να μπουν όρια, να μην αφήσουμε να γίνει αυτή η κατάσταση ανεξέλεγκτη».
Αληλεγγύη απο τους πολίτες στον Δήμο παλι καλά που υπάρχουν και αυτά ευχαριστούμε κύριε Μανασσάκη Μιχάλη 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...