10 Ιουλ 2013

Εmma Delta: Καταγγελίες φωτιά για ΤΑΙΠΕΔ-ΟΠΑΠ





Γιώργος Παπανικολάου


Εξώδικο βόμβα κοινοποίησε χθες το επενδυτικό σχήμα της Emma Delta, που πρόκειται να αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ, στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, και προσωπικά στα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.

Είναι δε χαρακτηριστικό της οξύτητας του κειμένου ότι στο κλείσιμό του αναφέρει μεταξύ άλλων, απευθυνόμενο στα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, «σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνους για τη θετική και αποθετική ζημία την οποία θα υποστούμε τόσο εμείς όσο και η ΟΠΑΠ Α.Ε…. από τις αντισυμβατικές, παράνομες, αυθαίρετες και υπαίτιες ενέργειές σας».

Στο εξώδικο γίνεται λόγος, με παράθεση σωρείας σχετικών στοιχείων, για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από την πλευρά τόσο του Ταμείου όσο και των τριών εταιρειών που μετέχουν στην κοινοπραξία των λαχείων, ήτοι του ΟΠΑΠ, που κατέχει το 67%, και της Intralot και της Scientific Games, οι οποίες έχουν από 16,5%.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και το γεγονός ότι το εξώδικο, πέραν της επίδοσής του στα μέλη της διοίκησης του ΟΠΑΠ, κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και στους δύο παρατηρητές που διαθέτει η τρόικα στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (τους κ. Herve Le Roy και Ζήνωνα Κοντολαίμη), σηματοδοτώντας την πρωτοφανή κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που υποβόσκει από καιρό.

Πρόκειται για κίνηση που πρακτικά εκθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην τρόικα, όταν η τελευταία έχει ήδη εκφράσει δυσφορία για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και απειλές για αντικατάσταση της ηγεσίας του από ξένους τεχνοκράτες.

Και ταυτόχρονα «καλεί» τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξετάσει τις ενέργειες κρατικά διορισμένων διοικήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι δύο πρόσωπα που επέλεξε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή ο Στέλιος Σταυρίδης και ο Κώστας Λουρόπουλος.

Το Euro2day.gr παραθέτει το πλήρες κείμενο του εξωδίκου στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».
Τα βασικά σημεία του, που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εστιάζουν: (α) στον έλεγχο της κοινοπραξίας για τα λαχεία από τον ΟΠΑΠ και (β) στις συμβάσεις προμήθειας της κοινοπραξίας με την Intralot και την SGI, για τις οποίες η Emma Delta υποστηρίζει ότι είναι παράνομες και επιζήμιες για τον Οργανισμό.

Ποιες είναι οι βαριές καταγγελίες για ΤΑΙΠΕΔ-ΟΠΑΠ

Μέσω του εξωδίκου η Εmma Delta φέρνει στην επιφάνεια τέσσερα καυτά θέματα:

1. Οτι η διεθνής εταιρεία Bain εκτελώντας χρέη συμβούλου του ΟΠΑΠ, ειδικά για την υποστήριξή του στη διαδικασία ολοκλήρωσης–υπογραφής των συμβάσεων προμήθειας, έχει ήδη αποφανθεί ότι οι αυθαίρετα καθορισμένες αμοιβές της Intralot και της SGI υπερβαίνουν κατά πολύ τις διεθνώς επικρατούσες τιμές κι ότι είναι στην πράξη υπερδιπλάσιες του συνήθους σε τέτοιες υπηρεσίες.

Άρα, σημειώνει η Emma Delta, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν γίνει με ανταγωνιστικούς όρους της αγοράς (on an arms length commercial basis). Αυτό σημαίνει ότι η σχετική συμφωνία με την οποία οι δύο εταιρείες θα λαμβάνουν το 3,3% των πωλήσεων της κοινοπραξίας είναι παράνομη και άκυρη, καθώς η ίδια η συμφωνία μετόχων μεταξύ τους προβλέπει ότι πρέπει να είναι «on an arms length commercial basis».

2. Ότι η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΑΠ και των δύο άλλων εταιρειών για τον καθορισμό του ποσοστού αυτού είναι παράνομη και άκυρη διότι έγινε πριν από τη σύσταση της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα λαχεία, αλλά και πριν από υπογραφή σύμβασης παραχώρησης, χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις, ενώ η σύμβαση παραχώρησης για τα λαχεία προβλέπει ρητά ότι οι συμβάσεις προμήθειας υπόκεινται στην έγκριση του ελληνικού δημοσίου.

3. Ότι η κοινοπραξία για τα λαχεία απέκρυψε τεχνηέντως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διατάξεις της συμφωνίας μετόχων και του καταστατικού της εταιρείας που θα αναλάβει τα λαχεία (Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.), οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδη όρο του διαγωνισμού για τα λαχεία και της σύμβασης παραχώρησης.

Ο όρος αυτός προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα έχει τον έλεγχο της επιχείρησης και θα διορίζει και θα παύει την κύρια ομάδα διαχείρισής της, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την αντικατάσταση όλων των μελών του Δ.Σ. που αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο.

Η Emma Delta αναφέρει στο εξώδικό της ότι στις αρμόδιες αρχές προσκομίστηκε απόσπασμα της συμφωνίας μετόχων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας, με το οποίο «εμφανίζεται απατηλώς» ότι καθιερώνεται αυτός ο θεμελιώδης όρος, κι έτσι ενεφανίσθη ψευδώς, όπως τονίζεται στο κείμενο, ότι η Eλληνικά Λαχεία Α.Ε. ελέγχεται αποκλειστικά από τον ΟΠΑΠ, παρότι με τη συμφωνία μετόχων και άλλες διατάξεις, που όμως δεν παρουσιάστηκαν στις αρχές, καθιερώνεται στην πραγματικότητα συνδιοίκηση και συνδιαχείριση της εταιρίας, αν και ο ΟΠΑΠ ελέγχει το 67% των μετοχών.


Όπως μάλιστα σημειώνεται, αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη καθώς την Παρασκεύη 28 Ιουνίου παρουσιάστηκε αδυναμία συγκρότησης του Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία σε σώμα, καθώς η μειοψηφία (σ.σ. Intralot και SGI ελέγχουν 4 στα 11 μέλη του Δ.Σ., αλλά για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία… 8 μελών) αρνήθηκε τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του επικαλούμενη σχετικό άρθρο του καταστατικού κι αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της για συνδιοίκηση και συνδιαχείριση της εταιρείας.

Όπως είναι ευνόητο, σημειώνει η Emma Delta , οι μεθοδεύσεις με τις οποίες απεκρύβησαν διατάξεις από τις αρμόδιες αρχές «αποτελούν παράνομες και αξιόποινες πράξεις, τις οποίες επιφυλλασσόμεθα να καταγγείλουμε».

4. Στο εξώδικο σημειώνεται ακόμη ότι από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ υπήρξε απαίτηση προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να δεσμευτεί ότι στις αμέσως επόμενες 10-12 μέρες θα συμφωνήσει και θα υπογράψει τις συμφωνίες προμήθειας, πριν υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης των λαχείων.

H Εmma Delta αναφέρει ότι αυτή η «ακατανόητη και αυθαίρετη» ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα καθώς αφενός απειλεί να βλάψει τα νόμιμα συμφέροντα και την οικονομική αξία της ΟΠΑΠ Α.Ε., κι αφετέρου συνιστά βαρύτατη παραβίαση των υποχρεώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ως πωλητή του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε., έναντι της Emma Delta, αφού με την «παράνομη και αυθαίρετη» αυτή απαίτηση «επιδιώκεται η ανατροπή των δεδομένων με τα οποία υποβάλαμε την προσφορά μας».

Τα αριθμητικά μεγέθη που βγάζουν μάτι

Όμως, στο εξώδικο περιλαμβάνονται και αριθμητικά μεγέθη τα οποία θέτουν σε πολύ πιο εύληπτη διάσταση την αξία του 3,3% επί του συνολικού τζίρου που διεκδικούν -παρανόμως κατά την Emma Delta- η Ιntralot και η SGI.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, με βάση τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου της Ελληνικά Λαχεία για τον τζίρο της την επόμενη 12ετία (865 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο), οι δύο επιχειρήσεις διεκδικούν πρακτικά ποσό 342 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το 3,3% είναι υπερδιπλάσιο της διεθνούς πρακτικής, η Intralot και η SGI επιδιώκουν να εισπράξουν συνολικά υπερβάλλον ποσό 142-187 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι τριπλάσιο έως και τετραπλάσιο από τα χρήματα που θα καταβάλουν συνολικά για τη… συμμετοχή τους στην κοινοπραξία, τα οποία αθροίζονται σε 49 εκατ. ευρώ.
Κι από την άλλη, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα «διαφυγόντα κέρδη» για τους μετόχους του ΟΠΑΠ (που έχει το 67% της κοινοπραξίας) υπολογίζονται σε 95-125 εκατ. ευρώ!


Ωστόσο τα διαφυγόντα κέρδη δεν φαίνεται να αφορούν μόνο τον ΟΠΑΠ. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η υπερτιμολόγηση προμηθειών από επιχειρήσεις συνδεόμενες με τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας πελάτη, ειδικά όταν οι πρώτες εδρεύουν στο εξωτερικό, συνιστά και «transfer pricing», πρακτική που ακολουθείται συχνά προκειμένου να επιτευχθεί φοροαποφυγή της εταιρείας που εδρεύει στην Ελλάδα.

Με απλά λόγια, επισημαίνουν, τυχόν υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν η Intralot (που εδρεύει στην Κύπρο) και η SGI (που εδρεύει στο Λουξεμβούργο) θα μειώνει τα κέρδη της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., με αντίστοιχη επίπτωση και στο φορολογικό όφελος του ελληνικού δημοσίου, με όποιες νομικές συνέπειες προκύπτουν.
Πηγή: euro2day.gr
inprecor
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...