16 Μαρ 2017

«Η Περιφέρεια στηρίζει διαχρονικά τις τοπικές κοινωνίες στο θέμα των ανεμογεννητριών»

Σε δημόσια παρέμβαση για τη στάση της Περιφέρειας στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο προχώρησε ο έπαρχος Πάρου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Κώστας Μπιζάς.
Όπως τονίζει ο κ. Μπιζάς, από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στήριξε τις προσπάθειες των δήμων, των φορέων και των νησιωτικών κοινωνιών, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα τέσσερα προαναφερόμενα νησιά.
«Δεν επιτρέπεται σε κανένα να αμφισβητεί τις προθέσεις, τη στάση και πολύ περισσότερο τις αποφάσεις της Περιφέρειας στο ζήτημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τα νησιά της Νάξου, της Πάρου, της Τήνου και της Άνδρου, της εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και τις εγκρίσεις που έδωσε το αρμόδιο υπουργείο, αγνοώντας τις αποφάσεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης και την βούληση των κατοίκων των νησιών» δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, συμφωνεί με την άποψη ότι η τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών θα είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των τεσσάρων νησιών από προστατευόμενα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους σε βιομηχανικές περιοχές, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το τοπίο τους και πλήττοντας την τουριστική οικονομία τους.
paros anemogennitries apeikonisi
«Επιτακτική η ενότητα»
Στη συγκεκριμένη - κρίσιμη - χρονική στιγμή, κρίνεται επιτακτική η ενότητα όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, όπως επισημαίνει ο κ. Μπιζάς στην παρέμβαση του, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος που απειλούν τη βιωσιμότητα των νησιών.
Δεν παραλείπει, μάλιστα, να παραθέσει μια σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν ότι όντως η Περιφέρεια υπήρξε συνοδοιπόρος στον αγώνα των δήμων, των συλλόγων και των πολιτών, ώστε «να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση της στάσης και των θέσεων της».
Τα γεγονότα αυτά, σύμφωνα με τον έπαρχο Πάρου, είναι τα εξής:
α) Στις 9 Νοεμβρίου 2011, το Περιφερειακό Συμβούλιο (απόφαση 121/2011) αποφάσισε να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) των έργων: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).....», στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, συνολικής μέγιστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322 MW». Αρνητικά είχαν γνωμοδοτήσει επίσης και οι Δήμοι: Πάρου με την υπ’ αριθμ.378/2011, Νάξου με την υπ’ αρ. 303/2011, Τήνου με την υπ’ αριθμ. 246/2011και Άνδρου με την υπ’ αριθμ. 205/2011.
β) Στις 23 Δεκεμβρίου 2013 ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης (ΑΔΑ: ΒΛΓΓ0-Ε3Χ, α.π.172568) αποφάσισε να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς Όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου : «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό έργων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο του Νομού Κυκλάδων και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης, Νομού Αττικής.
γ) Στις 25 Ιανουαρίου 2014, το Περιφερειακό Συμβούλιο (απόφαση 1/2014) αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη να υπογράψει προσφυγή ή όποιο άλλο νομικό έγγραφο απαιτηθεί, προκειμένου να συνδράμει τους Δήμους, οι οποίοι έχοντας έννομο συμφέρον θα προσφύγουν αρμοδίως ώστε να ανακληθεί η θετική απόφαση της 23.12.2013 του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη σχετικά με την εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στα παραπάνω νησιά.
δ) Στις 25/10/2014 πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ» στην Πάρο, ημερίδα για τις ανεμογεννήτριες.
Τα πορίσματα του συνεδρίου καταλήγουν ως εξής:
«.... Είναι φανερό ότι αν συνεξεταστούν όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων και φυσικά δεν νοείται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να καταστρέφουμε, τελικά, ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι του, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιά μας».
ε) Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης (ΑΔΑ: ΒΔΛ200-ΝΦΔ, α.π.177360 ), μετά την διαπίστωση ότι η προσβληθείσα με αίτηση ακύρωσης απόφασή του στερείτο νόμιμης υπόστασης, την ανακάλεσε και εξέδωσε νέα απόφαση, όμοια σε περιεχόμενο και αποφάσισε να εγκρίνει εκ νέου τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό έργων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο του Νομού Κυκλάδων και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης, Νομού Αττικής.
στ) Στις 12 Φεβρουαρίου 2015 (απόφαση 52/2015) η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση ένδικων μέσων για την ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΚΑ για τα αιολικά πάρκα Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου. Ειδικότερα, αποφασίστηκε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μαζί με τους Δήμους Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου να αναθέσουν σε νομικό γραφείο των Αθηνών την από κοινού κατάθεση στο Σ.Τ.Ε., αίτησης ακύρωσης της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης αιολικών πάρκων, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο. Το ένδικο μέσο συνίσταται στην προσφυγή της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης έγκρισης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τέως Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη.
«Με τις παραπάνω αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και της Οικονομικής Επιτροπής, είναι σαφές ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες των Δήμων, των φορέων και των συμπολιτών μας προκειμένου να ακυρωθεί μια απόφαση που έχει να κάνει με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την διατήρηση της φυσικής αρχοντιάς των νησιών αυτών» καταλήγει ο κ. Μπιζάς, ο οποίος ευχαριστεί δημόσια τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, τους αντιπεριφερειάρχες και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που αναγνωρίζουν την αγωνία των κατοίκων της Πάρου, της Νάξου, της Άνδρου και της Τήνου.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...