14 Μαΐ 2017

Νέος φόρος (έως και 45%) στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb

Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει φέρει τα «πάνω-κάτω» έχει φέρει στην ελληνική αγορά κατοικίας. Και ουσιαστικά μιλάμε για την ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb. Από το τέλος του 2015, όταν απελευθερώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο, καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Και αυτή η κίνηση έχει φέρει αρκετά προβλήματα. Τόσο στην δημιουργία ειδικών «ζωνών» εντός του αστικού ιστού, κυρίως του ιστορικού τριγώνου, που πλέον λειτουργούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση τουριστών, αποκλείοντας τους μόνιμους κατοίκους. Όσο και στο γεγονός ότι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού με τον κλάδο της φιλοξενίας και δη τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που φέρουν το σήμα του ΕΟΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπολογίστηκε ότι η ετήσια απώλεια των δημόσιων εσόδων από τα ακίνητα και καταλύματα που λειτουργούν μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού, ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι στο τέλος του 2016 ψηφίστηκε σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμιζόταν η σχετική αγορά. Ειδικότερα, βάσει του σχετικού πλαισίου, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017 θα έπρεπε να λειτουργεί ένα ειδικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, στο οποίο θα εγγράφονταν όλα τα σχετικά ακίνητα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Παράλληλα, με βάση τον νόμο, κανείς ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εκμισθώνει, ως ιδιώτης, περισσότερα από δύο ακίνητα. Επίσης, ορίζεται ότι τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, ο νόμος περιορίζει τη μέγιστη ετήσια διάρκεια των σχετικών μισθώσεων σε 90 ημέρες (και σε μόλις 60 ημέρες για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους), ωστόσο οι ιδιώτες μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Όμως, σήμερα έχουμε … ενεργοποίηση.. Αν νοικιάζετε το σπίτι σας μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb παρέχοντας μόνο κλινισκεπάσματα, το εισόδημα από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά θα φορολογείται με κλιμακωτούς συντελεστές από 15% έως και 45%. Αν παρέχετε και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων, τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 29% όπως ισχύει για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Με την τελευταία αναπροσαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια αυξήθηκαν οι συντελεστές από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ, από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω. Τα προβλεπόμενα έσοδα για το δημόσιο υπολογίζονται σε 48 εκατ. ευρώ.
Αλλαγές στο τέλος διανυκτέρευσης
Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2018 τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με λίγα «κλειδιά» θα επιβαρυνθούν τελικά περισσότερο, καθώς αλλάζει το τέλος διανυκτέρευσης το οποίο προβλέφθηκε πέρυσι αλλά θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επομένου έτους. Οι νέες διατάξεις ορίζουν ότι επιβάλλεται ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ (ανά δωμάτιο ανά βραδιά) σε όλα τα ενοικιαζόμενα ανεξάρτητα από τον αριθμό των «κλειδιών». Η διάταξη η οποία αντικαθίσταται προέβλεπε τέλος διανυκτέρευσης από 0,25 ευρώ, 0,50 ευρώ και 1 ευρώ όσο αυξάνονταν τα κλειδιά κατάταξης του δωματίου.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα euro2day.gr
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...