14 Μαΐ 2017

Στο πλευρό των νησιωτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων οι Οικολόγοι Πράσινοι

Στο πλευρό των νησιωτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά τάσσονται οι Οικολόγοι Πράσινοι. Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν "αφουγκραζόμενοι τις αντιδράσεις των τοπικών Κοινωνιών των 4 νησιών των Κυκλάδων, όπου από την συγκυβέρνηση του 2014 υπογράφηκε η σχετική αδειοδότηση τους από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουμε την συμπαράσταση μας ως προς το δίκαιο αίτημα τους". 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με απόφαση της Π.Κ. Νάξου - Πάρου και Κυκλάδων και του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους ζητούν: 
* Να επανεξετασθεί εξ' αρχής η Χωροθέτηση καθώς και το μέγεθος των Αιολικών Πάρκων στα 4 αυτά νησιά. Συναινούν στο Ψήφισμα της Πρωτοβουλίας των 4 Νησιωτικών Δήμων προς την ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος - Ενέργειας, καθώς και τις προσφυγές στο Σ.τ.Ε αυτής της πρωτοβουλίας αλλά και άλλης ανεξάρτητης από κοινωνικούς φορείς - ομάδες πολιτών αποκλειστικά
* Να προηγηθεί Χωροταξικός Σχεδιασμός και Υπολογισμός της Φέρουσας Ικανότητας σε Εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. για κάθε νησί ξεχωριστά, μετά από εκτενή Διαβούλευση με εκπροσώπους του κάθε Δήμου και των Κοινωνικών Φορέων (Επιμελητήρια - Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση), λαμβάνοντας ως πρωτεύουσες αρχές: την προστασία του περιβάλλοντος - του τοπίου - της βιοποικιλότητας και των ήδη καθιερωμένων επαγγελματικών και λοιπών δραστηριοτήτων των κατοίκων (τουρισμός - πρωτογενής παραγωγή - παραδοσιακά αγροκτήματα και μονάδες μεταποίησης κ.ά.).
* Να εξετασθεί εν νέου το "Ενεργειακό Παραγωγικό Μίγμα" για κάθε νησί ή ομάδα κοντινών νησιών και βραχονησίδων, με προτεραιότητα στην παράλληλη αποθήκευση ενέργειας και τα υβριδικά συστήματα (με ταυτόχρονη ανάπτυξη Αντλησιοταμιειυτικών σε τεχνητά Υδατοφράγματα και απάντληση από την θάλασσα) μαζί με το παραγωγικό δυναμικό από Α.Π.Ε. να διαμοιραστεί στις διαφορετικές τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά , κλασικά και έξυπνα-εύκαμπτα και οργανικά / ηλιοθερμικά με παράλληλη Σ.Η.Θ.Υ.Α. και αξιοποίηση σε μικρές θερμοηλεκτρικές μονάδες / Βιομάζα και προϊόντα από κομποστοποίηση και λυματολάσπη από Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού / Πιλοτικές εφαρμογές Αξιοποίησης Κυματικής Ενέργειας και Αβαθούς Γεωθερμίας / Μικρές Ανεμογεννήτριες και Α/Γ. κατακόρυφου άξονα με φορέα Εκμετάλλευσης τοπικούς Ο.Τ.Α. - Συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Επιχειρήσεις πολιτών, διάσπαρτες στην ύπαιθρο και ΟΧΙ συγκεντρωμένες σε Μεγάλα Αιολικά Πάρκα).
* Προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου μοντέλου των Ενεργειακών Συνεταιρισμών στα νησιά και την ενδοχώρα, όπου τα παραγωγικά μεγέθη αφορούν πρώτιστα την μερική ή ολική κάλυψη της κατανάλωσης ενέργειας των ίδιων των οικιστικών και λοιπών αναγκών, ενώ το περίσσευμα ενέργειας θα αξιοποιείται οικονομικά υπέρ των ίδιων των κοινωνιών των πολιτών.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...