10 Μαΐ 2017

Την φιλοξενία κλιμακίου 7 ατόμων των γενικών αρχείων του κράτους θα φιλοξενήσει ο Δήμος Σερίφου απο 20/8/2017 έως 5/9/2017

Την φιλοξενία κλιμακίου 7 ατόμων των γενικών αρχείων του κράτους θα φιλοξενήσει ο Δήμος Σερίφου απο 20/82017 έως 5/9/2017  


Οι διαφορετικές όψεις της οικονομικής ζωής της Σερίφου αποτυπώνονται στα τεκμήρια του Αγροτικού-Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, του Σωματείου Μεταλλευτών-Οικοδόμων και του Αρχείου των Μεταλλείων Σερίφου. Από την άλλη, το πλήρες αρχείο του Δήμου Σερίφου χρονολογείται από το 1833 και εξής. 
 Είχε πραγματοποιήθηκε μια πρώτη καταγραφή του αρχειακού υλικού που αφορά το Δημοτικό Σχολείο (από τις αρχές 20ού αιώνα), τα μεταλλεία (με υλικό, κυρίως της μεταπολεμικής περιόδου), το Σωματείο Μεταλλευτών-Οικοδόμων (αλληλογραφία από τη δεκαετία του 1940 καθώς και προπολεμικό υλικό), από τον Αγροτικό-Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό (μητρώο μελών δεκαετίας 1950) και τη Βιβλιοθήκη του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου (κατάστιχα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα).

Στον ηλεκτρονικό χώρο του προγράμματος (cyclades.eie.gr) περιέχονται πληροφορίες για την πορεία των ερευνητικών δράσεων. Παρουσιάζονται τα αρχειακά σύνολα που έχει εντοπίσει και επεξεργαστεί η ερευνητική ομάδα του έργου ενώ προσφέρεται με ελεύθερη πρόσβαση επεξεργασμένο αρχειακό υλικό, μέσω ειδικά συγκροτημένων βάσεων δεδομένων.
Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εμπλουτίζεται ο ιστότοπος με νέα ψηφιακά τεκμήρια και βάσεις δεδομένων μέσα από νέες συνεργασίες του Ινστιτούτου με άλλους φορείς.
Τα τεκμήρια αυτά αποτελούν αξιόπιστα εργαλεία έρευνας και αναντικατάστατη πηγή γνώσης για την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου
Ομάδα Εργασίας
Το σχεδιασμό του έργου ανέλαβε επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από τον ομ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Λούκο, την προϊσταμένη των ΓΑΚ ν. Κυκλάδων Αγγελική Ψιλοπούλου, τον ιστορικό εργαζόμενο των ΓΑΚ Παναγιώτη Ανδριανόπουλο, και τον Κύριο Ερευνητή του ΕΙΕ Δημήτρη Δημητρόπουλο, επιστημονικό υπεύθυνο του έργου.
Για την υλοποίησή του συνεργάζεται εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, την οποία αποτελούν Ιστορικοί, υποψήφιοι διδάκτορες του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΔΣ Γκιολές Δημήτριος, εισηγούμενος το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο ο οποίος ενημέρωσε το ΔΣ πως μετά την υπ’ αριθμ. 11/2017 απόφασή μας πως οριστικοποιήθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους του Νομού Κυκλάδων τα άτομα και οι ημερομηνίες που θα βρίσκονται στην Σέριφο για την καταγραφή του αρχειακού υλικού



Πηγή : διαυγεια

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...