11 Μαΐ 2017

Το Ελληνικό Πρωινό κι η γαστρονομία της Μήλου

Το Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος συνέχισε τα ανοιξιάτικα ταξίδια του και λίγες μέρες μετά από τον Πόρο, ταξίδεψε στην καρδιά του Αιγαίου στην πανέμορφη αλλά αρκετά άγνωστη στους πρωτευουσιάνους – από πλευράς γαστρονομίας – Μήλο. H παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού της Μήλου συνδέθηκε με το πρόγραμμα επίσκεψης των δημοσιογράφων γαστρονομίας που διοργάνωσε η ομάδα «Delicious Milos-A trip to taste».
Έτσι δυό δράσεις -που αποσκοπούν στην ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού- δημιούργησαν ένα πλούσιο υλικό για παρατήρηση, καταγραφή και φυσικά γευστική απόλαυση.
Οι εντυπώσεις από το πάντρεμα των δύο εκδηλώσεων ήταν εξαιρετικές και ενθουσίασαν την ομάδα των επισκεπτών. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα εκτός της παρουσίασης της κουζίνας της Μήλου, του Ελληνικού πρωινού της Μήλου, των δείπνων και των γευμάτων σε εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού που προσέφεραν τοπική κουζίνα, συμπεριελάμβανε και επισκέψεις σε τοπία του νησιού, τυροκομεία, σε οινοποιεία όπου γνωρίσαμε και την πηγή της μηλέικης κουζίνας, που είναι τα διαλεχτά προϊόντα της. Είδαμε και μάθαμε πράγματα και θάματα.
Το νησί έχει 7.000 αιγοπρόβατα (κυρίως κατσίκια) από τα οποία παράγονται επτά ήδη τυριών, το μανούρι, το ημίχλωρο ή μελίχλωρο, το μηλέικο, το σκοτύρι, την μυζήθρα, την αφοτυριά (μυζήθρα τριών μηνών) και την ξινομυζήθρα. Τα περισσότερα καταναλώνονται στο νησί και παράγονται κυρίως  από δυό πιστοποιημένα τυροκομεία.
Στο τυροκομείο του Χαραλαμπάκη, που είναι πιστοποιημένο για να στέλνει και στην Αθήνα τα προϊόντα του, μας εντυπωσίασαν οι σπηλιές στις οποίες ωριμάζουν τα τυριά του. Εδώ έγιναν και οι πρώτες γευστικές δοκιμές και η γνωριμία μας με τις ιδιαίτερες γεύσεις τους.
Tο  οικογενειακό αδειοδοτημένο τυροκομείο της οικογένειας Ψαθά, βρίσκεται στην περιοχή στην αθέατη Μήλο, στο νότιο μέρος, στον Χάλακα – περιοχή Natura -όπου εκτός της άγριας φύσης με τις φίδες και τα μεγάλα σχίνα, γνωρίσαμε ένα κοπάδι με τα 300 ζώα και παρακολουθήσαμε επί ώρα μάθημα τυροκόμισης!
Η Ειρήνη Ψαθά, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας «Ο χαμός»  μας έδειξε με τι κόπο και τι τέχνη παράγει κανείς τυριά, έτσι ώστε να μπορεί να υπερηφανευτεί στους πελάτες της, ότι τα προϊόντα είναι παραγωγής της. Άρμεγμα, βράσιμο στο καζάνι, πυτιά, τάραγμα με τον ταράκτη, πήξιμο, τοποθέτηση στα τυροβόλια, αναποδογύρισμα και ακολούθως η παραγωγή της μυζήθρας  με  τυρόγαλο που περίσσεψε.
Στο γεύμα στην πολύ συμπαθητική ταβέρνα της Ειρήνης, γνωρίσαμε την αγαπημένη οικογένεια Ψαθά, τον κυρ-Γιώργο, την κυρα-Αθηνά και τον Νικόλα, όπου όλοι τους λειτουργούσαν σαν ελβετικό ρολόι! Από όλους τους μεζέδες ξεχωρίσαμε, το μανούρι σαγανάκι (το τυράκι στο τηγάνι απογειώνεται) το χοιρινό με το πετιμέζι (ένα λουκούμι), τα σκοτυροκολόκυθα (ίσως το πιό ιδιαίτερο και ενδιαφέρον τοπικό έδεσμα) και τα πιταράκια.
Στην Πλάκα δειπνήσαμε στην «Αρχοντούλα», ένα «αρχοντικό» καφενείο 200 ετών που τα στα χέρια της Αρχοντούλας, έγινε μιά ταβέρνα με χιλίων λογιών λιχουδιές. Δοκιμάσαμε τα μηλέικα φλαουνάκια φούρνου με χόρτα βουνού, σταφίδες και μυρωδικά, ντόπιο κατσίκι κοκκινιστό με αγκινάρες και πατάτες και κόκκορα κρασάτο με λαζάνια.
Στον «Αλευρόμυλο» του Βασίλη Παπακινού του πρωτεργάτη -μαζί με την Ειρήνη Ψαθά- της πρωτοβουλίας «Delicious Milos-A trop to taste», στην θέση του παλιού πατρικού αλευρόμυλου δημιουργήθηκε περιζήτητη ταβέρνα, κυρίως με παραδοσικές ντόπιες γεύσεις. Ξεχωρίσαμε τον κόκκορα με τον ντόπιο μπελτέ, το κατσικάκι από τον Χάλακα με τις πατάτες, ψημένο στον οικογενειακό ξυλόφουρνο και την αλατένια, μιά πίτα με αλάτι που παραπέμπει στην ιταλική φοκάτσια.
Μετά από τόσα κρεάτα και μεζέδες ήρθε η ώρα της ψαροφαγίας όπου στο Αρμένακι του Αντώνη Μαυρογιάννη απολαύσαμε κακαβιά από σαλούβαρδους (ποντικούς), χάνους και μπακαλιάρους.
Ένα ποίημα ήταν οι σουπιές με δενδρολίβανο, ενώ στο ίδιο επίπεδο κινήθηκαν και οι τηγανητές ανεμώνες θαλάσσης (κολιτζιάνοι) και οι σκορπίνες αρωματισμένες με φασκόμηλο.
Στο όμορφο ψαροχώρι της Μήλου, την Πολλωνία (ή Απολλώνια), στα βορειοανατολικά του νησιού, βρίσκονται οι αμπελώνες του Οινοποιείου Κωνσταντάκη όπου ο Κώστας Μάλης (ο Κωνσταντάκης  το παρατσούκλι) στο πανέμορφο υπόσκαφο οινοποιείο του, οινοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια, τέσσερα κρασιά: το Selection, που είναι ένα χαρμάνι από Ασύρτικο και Σαββατιανό, το Λευκό Spilia από Σαββατιανό και Ροδίτη και το Ροζέ Spilia, χαρμάνι Μανδηλαριάς με Ροδίτη και Μοσχάτο και την ρετσίνα του.
Η περιοδεία μας περιέλαβε και το πιό όμορφο καφενείο-ουζερί της Μήλου.  Ένα κουκλί μαγαζί, το «Μπακάλικο» στον Τριοβάσαλλο, του Γιώργου Νίνου, σ’ένα κτίριο μέχρι τη δεκαετία του 1960 ήταν το κατάστημα όπου έβρισκες ότι μπορούσες να φανταστείς…Είδη μπακαλικής, νεωτερισμούς, ρούχα, αλλά και φιάλες Πετρογκάζ…Σήμερα θα βρεις περιποιημένους μεζέδες.
Στο «Γλυκοφίλεμα της Ανεζίνας» στην Πολλώνια γευτήκαμε το αυθεντικό «γλυκοφίλεμα»  της μηλέικης γαστρονομίας, ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο πάνω στην ακροθαλασσιά με φρέσκα γλυκά, γλυκά και με τα παραδοσιακά προϊόντα (κουφέτο, ντοματοζούμι,καρπουζόπιτα, λιαστή ντομάτα, θυμαρίσιο και μαγιάτικο μέλι). Σας υποδέχονται τρεις γενιές της οικογένεια Βαμβούνη (Ειρήνη η γιαγιά, Ανεζίνα η κόρη και Αδαμαντία η εγγονή).
Τέλος κλείνοντας τον κύκλο των επισκέψεων σε παραγωγούς του νησιού επισκεφτήκαμε το κατάστημα και το εργαστήριο «Παραδοσιακά εδέσματα» του Παναγιώτη Α. Βήχου όπου παρασκευάζονται με μεράκι σπιτικά γλυκά, παραδοσιακές πίτες, σκινοπαξιμάδια και γλυκό κουταλιού κουφέτο, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά και παλιές καλές συνταγές.
Στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» έγινε η παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού της Μήλου. Σε έναν υπαίθριο αλλά προστατευμένο με θέα το ήρεμο Αιγαίο, νοικοκυρές της Μήλου αλλά και επαγγελματίες της εστίασης, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν τριάντα πιάτα που μπορούν να προσφερθούν στο τοπικό πρωινού! Ήταν μιά μεγάλη έκπληξη. Τέτοιο πλήθος εδεσμάτων από έναν τόπο που μόνο για το γλυκό του κουφέτο (από την ντόπια λευκή κολοκύθα) ήταν γνωστός!
Σε μιά ενότητα παρουσιάστηκαν τα μηλέικα τυράκια:  το μανούρι, το ημίχλωρο ή μελίχλωρο, το μηλέικο, το σκοτύρι, την μυζήθρα και την ξινομυζήθρα.
Μιά δεύτερη ενότητα ήταν οι ζύμες, οι πίτες και τα χερίσια ζυμαρικά: Πιταράκια, γλυκά πιταράκια με μυζήθρα, πλακόπιτες, πλακόπιτες με τυρί, τηγανήτες, λυχναράκια  λαδένια, γλυκός και αλμυρός μάτσης (ντόπιο ζυμαρικό σε σούπα), καλασούνες, κολοκυθόπιτα, λαδένια και μανουρόπιτα.
Γιά την Πρωτομαγιά, μιας και η εκδήλωση έγινε παραμονή,  είχαν ετοιμάσει μαγιοκούλουρα και μαγιάτικες πίτες με περίτεχνα σχέδια.
Σ’ άλλες γωνιές διακρίναμε τις ομελέτες με αυγά (στραπατσάδα), με κολοκυθάκια, με μανούρι  και από πλευράς γλυκών τα αμυγδαλωτά, τα ροφιόλια και τα αχλαδάκια, τα ξερά σύκα, τα παστέλια και φυσικά το επίτιμο γλυκό της Μήλου το κουφέτο ( το γλυκό των γάμων από λευκή κολοκύθα και αμύγδαλο που χρησιμοποιείτο αντί του συμβατικού κουφέτου).
Για την εκδήλωση του Ελληνικού Πρωινού, αξίζει  να σημειώσουμε ότι την παρακολούθησαν οι μισοί ξενοδόχοι του νησιού, ο Δήμαρχος του νησιού Γεράσιμος Δαμουλάκης και εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης. Από το κλίμα που επικράτησε, έγινε αντιληπτό ότι το παρελθόν έχει μέλλον και ότι η Μήλος ξεκίνησε ουσιαστικά μ’ αυτήν την πρωτοβουλία, το ταξίδι της για την αξιοποιήση της γαστρονομικής της κληρονομιάς.
Κι όπως έγινε στην Μύκονο, με την «Κοπανιστή» του Ρουσουνέλου και της «παρέας» του, στην Τήνο με τα Tinos Foodpaths, στην Σύρο με ομάδα του «Syros GrEATings», έτσι και στην Μήλο η πρωτοβουλία δυό επαγγελματιών του Βασίλη και της Ειρήνης – σε πείσμα των μίζερων καιρών, με εφόδια, το δικαίωμα στο όνειρο και την πίστη στις συλλογικότητες – δημιουργεί τις βάσεις για την ανάγεννηση της Μηλέικης κουζίνας και την συμπλήρωση ακόμα ενός κρίκου στην αλυσίδα της Κυκλαδικής γαστρονομίας.
Aποχαιρετάμε το νησί πολύ πιό ανθρώπινοι και με μιά αίσθηση ικανοποίησης αλλά και ευθύνης. Να στηρίξουμε από το βάθος της καρδιάς μας και του νου μας τις προσπάθειες των ολίγων θαρραλέων να αλλάξουν τον τόπο της και να γίνουν καλά παραδείγματα. Ανθρωπιάς και δημιουργίας.
Κι ένα ευχαριστώ σ’ όλους όσους μας τάισαν, μας φιλοξένησαν και μας δώσαν μαθήματα ευγένειας και φιλοξενίας.
Πηγή : http://www.greekgastronomyguide.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...