4 Μαΐ 2017

Geoswimming (Γεωκολύμβηση)... Paros 2017

Το Geoswimming (Γεωκολύμβηση) είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Τμήμα Μαθηματικών και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Τεργέστης. Στόχος του είναι η μελέτη των βραχωδών ακτών της Μεσογείου, που εκτείνονται σε περισσότερο από 25.000 km, κολυμπώντας περιμετρικά των ακτών και καταγράφοντας τα γεωλογικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 όταν ο Καθηγητής Stefano Furlani ξεκίνησε να ερευνά κολυμπώντας τα πρώτα 260 km κατά μήκος της ακτής της Ίστριας, από το Μεντουλίν (Κροατία) έως την Τεργέστη (Ιταλία). Το πρόγραμμα συνεχίστηκε τα επόμενα έτη σε διάφορες θέσεις των ακτών της Μεσογείου (Μάλτα, Σαρδηνία, Αδριατική ακτή, νησιά Νότιου Τυρρηνικού πελάγους), με τη συμμετοχή και άλλων ινστιτούτων και επιστημόνων από διάφορες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Το 2017 το Geoswimming πραγματοποιείται στο νησί της Πάρου και ξεκινάει στις 5 Μαΐου με τη συμμετοχή 15 επιστημόνων και φοιτητών από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία. Το συνολικό μήκος της έρευνας περιμετρικά των βραχωδών ακτών του νησιού θα είναι περίπου 100 km και ο κύριος σκοπός τους είναι η μελέτη και ανάδειξη πολλαπλών πτυχών της παράκτιας γεωλογίας και γεωμορφολογίας. Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του Geoswimming – Paros 2017 είναι:

• χαρτογράφηση και μελέτη των σύγχρονων και παλαιότερων θαλάσσιων εγκοπών, ενδεικτικών των μεταβολών και σταθερότητας του επιπέδου της θάλασσας τα 5000 τελευταία χρόνια,
• φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση ολόκληρης της εξεταζόμενης ακτής,
• χαρτογράφηση και μελέτη παράκτιων γεωμορφών διάβρωσης,
• καταγραφή βαθυμετρικών στοιχείων των βραχωδών ακτών,
• συλλογή φυσικών/χημικών παραμέτρων (θερμοκρασία, ηλεκτρική αγωγιμότητα) για τη χαρτογράφηση υποθαλάσσιων πηγών
• χαρτογράφηση εμφανίσεων χαρακτηριστικών βιολογικών δομών (π.χ. vermetids, Lithophyllum) που απαντώνται στην υπο/ενδο/ανω-παλιρροϊκή ζώνη της ακτής,
• καταγραφή συγκεκριμένων βιολογικών ειδών για τη μελέτη της ενδοπαλιρροϊκής ζώνης (π.χ. Patella sp.)

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα εμπλουτίσουν τη γεωβάση δεδομένων (geodatabase) για τις βραχώδεις ακτές της Μεσογείου, ιδίως για τις θαλάσσιες γεωμορφές διάβρωσης (η πρώτη σε μεσογειακή κλίμακα). Ο χάρτης της παράκτιας γεωλογίας-γεωμορφολογίας που θα παραχθεί και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα διανεμηθεί στους τοπικούς φορείς που συμμετέχουν στο έργο και θα ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα του Geoswimming (www.facebook.com/geoswim) για ευρεία χρήση.

Η θερμή υποδοχή του Geoswimming – Paros 2017 από τις τοπικές αρχές και συγκεκριμένα η υποστήριξη του Δήμου Πάρου και του Δημάρχου κ. Μ. Κωβαίου, της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ) και του Προέδρου της Αθ. Μαρινόπουλου, του Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου και του Προέδρου του κ. Σ. Καραχάλιου, καθώς και η ευγενική χορηγία της Blue Star Ferries, συντέλεσαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της γεωεπιστημονικής έρευνας.

Πηγή : https://parianostypos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...