8 Μαΐ 2017

«Mare Nostrum – Μεσόγειος: πεδίο μεταβλητής γεωμετρίας»

«Mare Nostrum – Μεσόγειος: πεδίο μεταβλητής γεωμετρίας»
Του Γιάννη Φλεβάρη *
Η Μεσόγειος είναι πεδίο μεταβλητής γεωμετρίας από τους αρχαίους χρόνους ως το σήμερα, το αύριο και το απώτερο μέλλον αφού ήταν και είναι σταυροδρόμι πολιτισμού, πολιτικής, διπλωματίας, συγκρούσεων και ανταγωνισμού. Στη Μεσόγειο συναντήθηκαν και συναντώνται όλες οι θρησκείες, όλες οι ηγεμονίες, οι μεγάλες και οι μικρότερες δυνάμεις και όλων των ειδών τα συμφέροντα.......

Η σπουδαία σημασία της Μεσογείου και της εγγύς ανατολής ήταν το αντικείμενο ενός εξίσου σπουδαίου φοιτητικού συνεδρίου πανελλήνιας σημασίας και εμβέλειας, με θέμα «Mare Nostrum – Μεσόγειος: πεδίο μεταβλητής γεωμετρίας», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που στηρίζει την εκπαίδευση, την παιδεία, τα γράμματα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης στην ομιλία του ανέπτυξε τη μεταβλητή γεωμετρία των γεωπολιτικών εξελίξεων από την συνθήκη των Παρισίων στις 10 Φεβρουαρίου 1947 έως τις σημερινές βλέψεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Κυπριακή και Ελληνική ΑΟΖ.
Μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος πάντα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Περιφέρειά μας που κυριολεκτικά βρίσκεται στο επίκεντρο των ζωτικών συμφερόντων της χώρας μας, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην πορεία της Ελλάδας στα χρόνια που έρχονται και τόνισε ότι η Περιφέρειά μας βρίσκεται κοντά στους νέους, στους φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρέπει επίσης να σημειωθεί η πολυεπίπεδη υποστήριξη της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Υποστήριξης της Εκπαίδευσης και Απασχόλησης κας Χαρούλας Γιασιράνη, την οποία ευχαρίστησε ο κ. Φλεβάρης για την συνδιοργάνωση του Συνεδρίου.
Είναι σπάνια τα φοιτητικά Συνέδρια που γίνονται στην χώρα μας και μάλιστα με τόσο μεγάλη συμμετοχή όπως αυτή του Mare Nostrum όπου η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου γέμισε από τους νέους και τις νέες των Πανεπιστημίων μας. Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη φιλοξενία του Επιμελητηρίου που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Παπασταματίου.
Οι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, καθηγητές και πολιτικοί αναλυτές που ανέπτυξαν τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου καθήλωσαν το ακροατήριο. Ένας αστερισμός επιστημόνων εγνωσμένης αξίας ήρθαν στην Ρόδο για να μεταφέρουν τις ιδιαίτερες θέσεις και προσεγγίσεις τους, στους φοιτητές.
Ο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης ανέπτυξε τις σύγχρονες εξελίξεις στο Κυπριακό και στη γέννηση του προβλήματος κατά την εποχή της Αγγλοκρατίας και τη διαδρομή του έως τώρα.
Ο κ. Γρηγόριος Τσάλτας ανέλυσε τα Ελληνοτουρκικά και τις επιδιώξεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Αλέξανδρος Κουτσής εστίασε στην ταραγμένη και εξελισσόμενη πολιτική κατάσταση στη Συρία και στην λεκάνη της ανατολικής μεσογείου δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αποτύπωση των επιδιώξεων όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων, χωρών και εθνοτικών ομάδων που αγωνίζονται και ανταγωνίζονται στην στρατηγική σκακιέρα της πιο σημαντικής περιοχής στον κόσμο.
Όλοι οι σημαντικοί εισηγητές εκδήλωσαν τον θαυμασμό και εν μέρει την «ζήλεια τους» για το σπουδαίο αυτό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και που όμοιά του σπανίζουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Ανέφεραν τη σημαντική συμβολή της καθηγήτριας κας Βιβής Κεφαλά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που ήταν η ψυχή του Συνεδρίου σε οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα και εκ του αποτελέσματος είχαμε ένα άριστο φοιτητικό συνέδριο στον Ελλαδικό χώρο. Η κυρία Κεφαλά, Διευθύντρια του ΚΕΜΜΕΠ και του Συνεδρίου, ανέπτυξε συνολικά το θέμα της μεταβλητής γεωμετρίας στη Μεσόγειο. Όλοι υπογράμμισαν την σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως συνδιοργανώτριας η οποία αποδεδειγμένα παράγει έργο στον τομέα της εκπαίδευσης. Το Συνέδριο χαιρέτησε η Κοσμήτωρ της Σχολής κα. Ελένη Θεοδωροπούλου, ενώ παρών στις εργασίες του Συνεδρίου ήταν και ο Αναπληρωτής Πρύτανης κ. Σπύρος Συρόπουλος.
Πέραν των σπουδαίων καθηγητών εξαιρετική παρουσία είχαν όλοι οι φοιτητές και φοιτήτριες, εισηγητές και εισηγήτριες που με πρωτότυπα θέματα έκαναν το Συνέδριο εξαιρετικά ενδιαφέρον και αποδοτικό. Σημαντικές ήταν επίσης οι συγκροτημένες εισηγήσεις του κ. Τάσου Χαμουζά και του κ. Νικήτα Μπόλκα. Γενικά πολλές ήταν οι παρουσίες και μεγάλη η απήχηση του φοιτητικού Συνεδρίου, η συντονιστική επιτροπή του οποίου αποτελούνταν από τους κ.κ. Νίκο Καζαντζίδη, Μηνά Λυριστή και Γιώργο Φράγκο.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο κ. Φλεβάρης, πως εκείνο που μένει με τη συμπλήρωση της τρίτης μέρας του επιτυχημένου και ξεχωριστού Συνεδρίου είναι ότι οι νέοι μας στο Ελληνικό Αιγαίο διδάσκονται και θα διδάσκουν πολιτική και διπλωματία για να μπορέσουν να ενδυναμώσουν και να προασπίσουν τα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο και τον κόσμο.
* Ο κ. Γιάννης Φλεβάρης είναι Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...