Αν νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα οι ήρωες και οι ηρωίδες με τις «λευκές ποδιές» είναι κακοπληρωμένοι ή εισπράττουν ένα κυνικό όχι για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών τους, κάνετε λάθος.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όπου -όπως και στην Ελλάδα-την περασμένη άνοιξη χιλιάδες Γερμανοί βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν τους γιατρούς και το προσωπικό που έδιναν τη μάχη με τον κορονοϊό , οι νοσηλευτές αναμένεται ότι θα πληρώνονται τα επόμενα πέντε χρόνια πολύ λιγότερα από άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Εκθεση της Prognos AGγια λογαριασμό του ΙδρύματοςBertelsmann, η οποία προβλέπει την αύξηση των μισθών έως το 2025, δείχνει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό διατρέχει τον κίνδυνο απωλειών στο πραγματικό του εισόδημα τα επόμενα χρόνια.
«Με άδεια χέρια μένουν οι εργαζόμενοι που χειροκροτήθηκαν ως “ήρωες της Κορώνας” στην αρχή της πανδημίας και τους οποίους η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τους ευχαρίστησε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα ότι “κυριολεκτικά κράτησαν ζωντανά τα νοσοκομεία», γράφει η Suddeutsche Zeitung.
«Ο πραγματικός ακαθάριστος ετήσιος μισθός στην υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες θα είναι μικρότερος κατά 4.000 ευρώ το 2025, σε σχέση με τον μέσο γερμανικό μισθό των 34.000 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα .
Αλλά και στη Βρετανία , ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ ενώ ανακοίνωσε αυξήσεις των μισθών για περίπου 900.000 χιλίαδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, άφησε απ` έξω τους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.
« Η είδηση ότι οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες δεν θα επωφεληθούν από την αύξηση των αποδοχών έχει εξοργίσει πολλούς στο επάγγελμα» αναφέρει το Euronews στην ιστοσελίδα του.
«Ο αποκλεισμός τους ήταν το τελευταίο πλήγμα σε ένα ήδη αποθαρρυμένο και εξαντλημένο εργατικό δυναμικό, που αγωνίζεται για μια δίκαιη αύξηση των αμοιβών εδώ και χρόνια, μια μάχη που έχει επηρεάσει την υπομονή και την ανοχή τους απέναντι στην κυβέρνηση.
Πολλοί δεν θα επιθυμούν πλέον να είναι μέλη ενός επαγγέλματος που παραμερίζεται συνεχώς από εκείνους που κυβερνούν τη χώρα» λέει ο βρετανός δημοσιογράφος του ιατρικού ρεπορτάζ , Χάντλει Στιούαρτ.
Τα ίδια συμβαίνουν στην Αμερική όπου το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κακοπληρωμένο . Οπως αναφέρει έρευνα του ιδρύματος Brookings “παρά το γεγονός ότι έχουν κηρυχθεί «ουσιώδεις», οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν την αίσθηση ότι παραγκωνίζονται και υποτιμούνται.
Όλοι μιλούσαν με υπερηφάνεια για τη δουλειά τους, αλλά λίγοι ένιωθαν τον σεβασμό των άλλων ,ακόμα και όταν διακινδύνευαν τη ζωή τους .Πολλοί εξέφρασαν απογοήτευση – και μερικές φορές θυμό – για την έλλειψη ακόμη και του αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού».
Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι τόνισε ότι « οι εργαζόμενοι αυτοί χρειάζονται και αξίζουν πρόσθετους πόρους για να συνεχίσουν το έργο τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους».
Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή ενέκρινε μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο , το οποίο όμως «κόλλησε» στην Γερουσία, στην οποία τον έλεγχο έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι
Η «καταραμένη» παραγωγικότητα
Ο λόγος που το νοσηλευτικό προσωπικό στη Γερμανία θα έχει κατά μέσο όρο μικρότερες αποδοχές από τους άλλους εργαζόμενους , είναι η …χαμηλή παραγωγικότητα, όπως γράφει η SZ. «Στην υγειονομική περίθαλψη ,η παραγωγικότητα θα αυξηθεί μόνο κατά το ήμισυ έως το 2025 σε σχέση με τη βιομηχανία, σύμφωνα με τη μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann.
“Το εύρος της αύξησης των μισθών είναι αντίστοιχα μικρότερο”, λέει ο Τόρμπεν Στουχμέιερ ,εκπρόσωπος του ιδρύματος. Φυσικά!
Η «καταραμένη» παραγωγικότητα ,που αποτελεί και την κεντρική ιδέα του συστήματος. Και όμως! Και …πατίνια να βάλει μια νοσοκόμα ,δεν μπορεί απλώς να φροντίζει περισσότερους ασθενείς ανά ώρα ,χωρίς να μειώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών!
Όπως και ένας πιανίστας άλλωστε , δεν μπορεί να παίζει περισσότερα κομμάτια την ώρα και όλα να είναι τέλεια, γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας η γερμανική εφημερίδα . Είναι η λεγόμενη «ασθένεια του κόστους» όπως έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Οικονομολόγων Γουίλιαμ Μπάουμολ.
Μόνο που «ασθένεια» αυτή αυξάνει δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες . Αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες ,καθώς όσο και αν το νοσηλευτικό προσωπικό δίνει τη ζωή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η άδικη συμπεριφορά της πολιτείας δεν μπορεί παρά να έχει αντίκτυπο.
Ιδιαίτερα σε μια περίοδο , που η Γερμανία εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταφεύγοντας αναγκαστικά σε όλο και πιο σκληρό lockdown ενόψει των Χριστουγέννων.
Και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επαινέθηκε πριν από λίγους μήνες για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της έναντι της πανδημίας, «έχει μεγάλο πρόβλημα αυτή τη φορά να διατηρήσει μια συνεκτική και ενοποιημένη πορεία απέναντι στον ιό στη χώρα» γράφει το γαλλικό περιοδικό LÒbs. «Με βάση μόνο την ελπίδα, άλλωστε ,δεν θα φτάσουμε πουθενά” δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Γερμανοί επιδημιολόγοι
«O αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε υψηλό επίπεδο στη Γερμανία. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο 14.054 νέες μολύνσεις κορώνας σύμφωνα με το ινστιτούτο RobertKoch.
Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν 13.604 νέα κρούσματα Επιπλέον, αναφέρθηκαν 423 νέοι θάνατοι σε μία ημέρα ,από 388 που ήταν κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα» γράφει η FranlfurterRundschau .
Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής Θεραπείας (DIVI), μόνο το 20% των κρεβατιών εντατικής θεραπείας είναι ακόμη διαθέσιμο στη Γερμανία. Ο αριθμός των ασθενών Covid-19 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανήλθε σε 4.179 τη Δευτέρα, έναντι μόλις 220 στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Και όλα αυτά ,παρά το γεγονός ότι από τον Νοέμβριο, μπαρ, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικοί χώροι έχουν κλείσει και τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις έχουν περιοριστεί .
Aυτοί οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 10 Ιανουαρίου με μια προγραμματισμένη χαλάρωση των μέτρων , ειδικά για συγκεντρώσεις μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το τραγικό προηγούμενο του 1918
Η ισπανική El Pais υπενθυμίζει ότι «πριν από 100 χρόνια, η λεγόμενη Ισπανική Γρίπη πήρε πιο πολλές ζωές στο δεύτερο κύμα της ,που συνέπεσε με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επτά δεκαετίες μετά ,ο κοροναϊός έχει πιάσει την ΕΕ απρόσεκτη . Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειχναν να διακατέχονται από έναν αέρα υπεροχής μπροστά σε ένα κακό που θεωρούσαν οτι υπάρχει μόνο σε άλλα γεωγραφικά πλάτη. Η απότομη προσγείωση ήρθε μόνο όταν είδαν τα γεμάτα νεκροτομεία να ακολουθούν τα κορεσμένα νοσοκομεία»…τονίζει η ισπανική εφημερίδα.
Το τραγικό προηγούμενο της μεγάλης επιδημίας του 1918 επαναλαμβάνεται δυστυχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οι περισσότερες κυβερνήσεις επέδειξαν μια απαράδεκτη χαλάρωση μετά το πρώτο κύμα.
Αποφεύγοντας να θωρακίσουν τα δημόσια συστήματα Υγείας και να προετοιμάσουν τον πληθυσμό για το δεύτερο κύμα, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Το τραγικό λάθος της αδιαφορίας πληρώθηκε ακριβά μερικές εβδομάδες αργότερα.
Και το θλιβερό μοτίβο επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια ενός δεύτερου κύματος που ήταν ιδιαίτερα σκληρό σε χώρες ,όπως η Ελλάδα , οι οποίες ήταν ασφαλείς κατά το πρώτο κύμα και σε ορισμένες περιπτώσεις αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια στις γειτονικές χώρες.
Ο Βέλγος επιδημιολόγος Μαρκ φαν Ρανστ, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λόβεν επισημαίνει σαφώς ότι η χαλάρωση στην καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών ήταν ένα από τα στοιχεία που συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού. “Χωρίς αμφιβολία”, λέει ο Βέλγος καθηγητής «αυτό θα επαναληφθεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε χώρες που δεν υιοθετούν αυστηρά μέτρα».
Περισσότεροι οι νεκροί σε σχέση με το πρώτο κύμα
Σήμερα ,άλλωστε , ο εφιάλτης του κορονοιού έχει στοιχίσει περισσότερες ζωές στο δεύτερο κύμα, σε σχέση με το πρώτο, την περασμένη άνοιξη .
Από την 1η Αυγούστου έως τις 6 Δεκεμβρίου, ο covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 152.216 ανθρώπους στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με 136.176 από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Ιουλίου, γράφει η ισπανική EL PAÍS με βάση στατιστικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το Πανεπιστήμιο JohnsHopkins. Συνολικά, οι θάνατοι απο τον κορονοιο στο δεύτερο κύμα ξεπερνούν ήδη εκείνους του πρώτου κύματος σε 17 από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδη λέει ότι «κάθε 17 δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει στην Ευρώπη από covid-19, κάθε μέρα 5.000 οικογένειες στην Ευρώπη θρηνούν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου”.
Συνολικά, η ΕΕ έχει καταγράψει 31 περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους τους τελευταίους τέσσερις μήνες από ό, τι στην πρώτη φάση. Το «φως στο τέλος της σήραγγας»- τα εμβόλια κατά του κορονοϊού-προσφέρουν ελπίδες, αλλά προς το παρόν και ίσως για αρκετούς μήνες ακόμη , να μην σταματήσουν εντελώς την αυξανόμενη σκιά του πένθους που καλύπτει την Γηραιά ήπειρο
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε προειδοποιεί ότι «είμαστε στα μισά του δρόμου» και υπενθυμίζει ότι «απαιτείται μια στρατηγική προστασίας που είναι πάντα η ίδια και θα συνεχίσει να είναι, και στην οποία θα ενσωματωθεί το εμβόλιο».
Όπως λέει ο δρ Κλούγκε «είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την πανδημία ως ένα μοναδικό γεγονός που διαρκεί περίπου δύο χρόνια, με πιο έντονες στιγμές και άλλες με μεγαλύτερη ηρεμία.”
Ο καθηγητής φαν Ρανστ προειδοποιεί μάλιστα ότι η ανακοίνωση της έναρξης των εμβολιασμών ενθαρρύνει δυστυχώς το πνεύμα χαλάρωσης.
“Η ελπίδα που προσφέρει το εμβόλιο είναι καλή είδηση και είναι απαραίτητη, αλλά χώρες που δεν θα συνεχίσουν να υιοθετούν αυστηρά μέτρα θα το πληρώσουν ακριβά αργότερα, τόσο όσον αφορά τις απώλειες ζωών όσο και στην οικονομία “, τονίζει ο Βέλγος επιδημιολόγος.
Πηγή : https://www.militaire.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου