7 Ιουλ 2024

Ομπρελλάδα: Η χώρα με τις σκιές στην άμμο…


Το ζήσαμε πέρυσι στο μεγαλείο του. Ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, έλεγχε από τη μια τις παραχωρήσεις και οι ομπρελοκαρεκλάδες “επενδυτές” ξανάστηναν την πραμάτεια τους, μόλις ο έλεγχος ολοκληρώνονταν και πήγαινε παραπέρα. Κάποιοι δε απ’ αυτούς ήταν τόσο… “νόμιμοι” που με το που έπεσε η ατάκα “σύρμα έλεγχος” έσπευσαν με φορτηγά άνευ πινακίδων και με τρακτέρ που έσερναν καρότσα να μαζέψουν τα παράνομα ομπρελοκαθίσματα από τις παραλίες μέσα στη νύχτα, μην τους βρεί κανέναν πρόστιμο, αφού ο δήμος τόσον καιρό έκανε τα στραβά μάτια. “Το πολιτικό κόστος μάνα μου” μ’ αυτό δεν παίζεις.

Ο κρότος από τον εμπαιγμό στο κράτος, στους νόμους, στους θεσμούς ήταν παραπάνω από εκκωφαντικός, έτσι όπως απλώθηκε μέσα από τα δημοσιεύματα του εγχώριου και διεθνούς τύπου. Ήταν τόσο δυνατός, που έφτασε μέχρι το γραφείο του Χατζηδάκη, υπουργού Οικονομικών της Ομπρελλάδας που αποφάσισε να φτιάξει από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος νέο νόμο που όμως ήταν περισσότερο νόμος του Οικονομικών και λιγότερο του Περιβάλλοντος.Η Νάξος έγινε συνώνυμο της ξεδιαντροπιάς, αλλά δεν ίδρωσε τ’ αυτί κανενός, μάλλον δεν διαβάζουν τις έγκριτες εφημερίδες της χώρας. Δημοσιογράφοι μωρέ, είναι δυνατόν να τους έχεις εμπιστοσύνη;Κι ύστερα ψηφίστηκε ο νέος νόμος, που όταν διάβαζες τα σχόλια στην fast track διαβούλευση έφριττες από την στιβαρή συνείδηση του υποψήφιου “επενδυτή” ομπρελάρχη. Ψηφίστηκε θεσπίζοντας τον όρο “απάτητες παραλίες”, αυτές δηλαδή που στο νησί μας βρίσκονται τόσο μακριά από την πίεση του τουρισμού, που στην πραγματικότητα ήταν απάτητες ούτως ή άλλως. Θεσπίστηκε μέχρι και ψηφιακή εφαρμογή για να παίζουμε και να ξεχνιόμαστε στην παραλία, “κατοχυρώντας το δικαίωμα” στον πολίτη να ελέγχει.

Την εφαρμογή την ονόμασαν my Coast, αν είχαν χιούμορ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν άλλη κτητική αντωνυμία για να είναι και πιο ακριβής ο προσδιορισμός και πιο κοντά στην πραγματικότητα. Οι πολύπαθες περιοχές Natura έχουν κάλυψη 30% με τον νέο νόμο, οι δε ομπρελοκαρεκλάδες υποχρεούνται από το νόμο να αναρτήσουν ενημερωτικό πίνακα στην παραχώρηση με barcode και διάγραμμα παραχώρησης. Άλλο επίτευγμα αυτό, είδα έναν αυτοσχέδιο πίνακα-τον μοναδικό- σε μια παραχώρηση στο Αγ. Προκόπη κι έκανα τον σταυρό μου και προσκύνησα με ευλάβεια κι ας μην ήταν αυτό που ορίζει ο νόμος, η προσπάθεια μέτρησεΚαι ναααα τα δημοσιεύματα με τις καταγγελίες. Χιλιάδες καταγγελίες, στις Κυκλάδες, στα Ιόνια, στην Χαλκιδική και ναααα οι δηλώσεις “θα είμαστε αμείλικτοι” και νααα οι δηλώσεις να συνεχίζονται “ερχόμαστε και θα ελεγχθούν μέχρι και τα μπαμπού στα σκαμπώ” και πάει κλαίγοντας και γελώντας ταυτόχρονα με το χάλι μας κι έτσι μας βρήκε ο Ιούλιος.

Να κάθονται οι πολίτες ν’ αναρωτιούνται αν η μια παραχώρηση ή η άλλη είναι της ΕΤΑΔ ή της Κτηματικής κι αν δεν υπάρχει καθόλου παραχώρηση στην εφαρμογή σημαίνει πως οι ομπρέλες που βλέπουν είναι παράνομες ή μήπως είναι της ΕΤΑΔ; Ή μήπως πήραν άδεια και δεν ενημερώθηκε η εφαρμογή;Μαζί με το γενικευμένο υπαρξιακό μας πρόβλημα, αποκτήσαμε ακόμα ένα το my Coast. Και να βαράνε τα ντεσιμπέλ στα on the beach party μέσα στις παραλίες Natura και να κάθεται ο δόλιος ο φίλος με το ντεσιμπελόμετρο να μετράει τον θόρυβο να ρωτάει την Αστυνομία σχετικά και να του λένε “έχει άδεια”, εννοώντας για ομπρέλες, ενώ αυτός τους ζητούσε να μάθει αν έχουν άδεια για την μουσική και να τους εξηγεί για τις χελώνες που ο θόρυβος τις διώχνει και που θα γεννήσουν τ’ αυγά τους.


Και τα δελτία τύπου να συνεχίζονται:

«O αριθμός καταγγελιών που υποβλήθηκαν από πολίτες στην εφαρμογή “My Coast” μέχρι και τις 19-6-2024 είναι 6622 (…) Από τις ανωτέρω 6622 υποβληθείσες καταγγελίες οι 6030 είναι ανώνυμες και οι 592 επώνυμες. Από τις ανωτέρω υποβληθείσες καταγγελίες οι 57 απορρίφθηκαν οι 41 δρομολογήθηκαν, μια εγκρίθηκε, 42 είναι υπό έλεγχο και 6481 είναι στο στάδιο της υποβολής». Εδώ το δημοσίευμα.

Υπερκόπωση πάθανε να μετράνε καταγγελίες, αλλά τελικά ΜΙΑ άξιζε τον κόπο και εγκρίθηκε, να βγούμε να γιορτάσουμε στις πλατείες, να ρίξουμε τα τείχη να περάσουν οι ελεγκτές!Και με ποιο προσωπικό θα κάνεις έλεγχο; Που θες να κάνεις ένα ρεπορτάζ και παίρνεις την Κτηματική Κυκλάδων και δεν υπάρχει άνθρωπος να σηκώσει το τηλέφωνο, αφού πνίγεται στη δουλειά ήδη και το τηλέφωνο για δουλειά είναι, τι να προλάβουν πέντε άνθρωποι;

Ναι, αλλά έχουμε drones! Κι εγώ είμαι η Μόνικα Μπελούτσι! (ούτε κατά διάνοια, αλλά καταλάβατε τί εννοώ)

Και δορυφόρο! “Ground Control to Major Tom”…

“Houston, we have a problem…”

Εν τω μεταξύ ομπρέλες ξεφυτρώνουν “σαν μανιταράκια” όπως τις χαρακτήρισε μια θεία μου που τις είδε ξαφνικά μπροστά της στο Καστράκι και με πήρε τηλέφωνο έξαλλη. Το ίδιο έξαλλοι με πήραν κι άλλοι στο τηλέφωνο χτες, να πάω να δω, να κάνω κάτι. Δεν ήθελα να πάω να τις δω, γιατί ήξερα τι θα νιώσω. Γιατί αυτή την παραλία την ξέρω πριν καν περπατήσω πάνω στην αμμουδιά της.


Αλλά πήγα. Κι άνοιξα την εφαρμογή και παραχώρηση δεν υπάρχει, αλλά υπήρχαν 23 ομπρέλες, ναι, είκοσι τρείς ολογράφως ανάμεσα στις αμμοθίνες σε περιοχή Natura. Ρωτούσαν οι άνθρωποι που θορυβήθηκαν ποιανού είναι η “επένδυση”, τους είπαν και πρόσθεσαν με έμφαση πως “έχει άδεια”!Εδώ βλέπετε την άδεια, αν δεν βλέπετε πολύγωνο παραχώρησης είναι γιατί η φαντασία σας δεν είναι ανεπτυγμένη:Να κάνει λάθος το myCoast; Να μας γελούν τα μάτια μας; Να μην έχει ενημερωθεί η εφαρμογή; Οι δημοπρασίες πάντως συνεχίζονται, τους έμειναν 225 παραλίες, χαμένες να πάνε; “Ζεστό χρήμα” λέει το δημοσίευμα. Τίποτα δεν θα μου κάνει εντύπωση, ό,τι κι αν ισχύει. Γιατί βρίσκομαι στη χώρα της Ομπρελλάδας που όλα μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα ακόμα κι αν το ένα που συμβαίνει, αναιρεί το άλλο. Κι όλο αυτό φέρνει κόπωση, απογοήτευση και θυμό, αναλόγως με το ίρτζι σου.Εδώ οι ομπρελίτσες νωρίς το πρωί, χύμα στο κύμα. Αναρωτιέμαι που θα φτάσουν, αν τηρηθούν οι νόμιμες αποστάσεις μεταξύ τους και η κάλυψη του 30% της παραχώρησης σε παραλία Natura Διαβάστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

.https://cycladesopen.gr/omprellada-chora-tis-skies-stin-amm/

Πηγή :https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...