7 Ιουλ 2024

Κίνηση Πολιτών Πάρου: Πλωτή εξέδρα στην πιο αγαπημένη παραλία της Παροικιάς με τις ευλογίες του Λιμεναρχείου


Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, τα οποία αναρτήθηκαν στη Διαύγεια με αρ. Πρωτ. 9347/27-05-2024, το Λιμεναρχείο Πάρου “κατόπιν επιτόπιου ελέγχου” δε φέρει αντίρρηση ως προς το αίτημα της εταιρείας RAM ESTIASI A.E. για τοποθέτηση και χρήση πλωτής εξέδρας εκτός θαλάσσιας ζώνης λιμένα, επιφάνειας μικρότερης των 150 τ.μ για εποχιακή χρήση στην θαλάσσια περιοχή Κριός, προφανώς απέναντι από το υγειονομικό κατάστημα (πρώην Marcelllo Beach Bar) με σκοπό την πρόσδεση σκαφών.

Τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου αποκαλύπτουν ότι το Λιμεναρχείο Πάρου έκανε θετική εισήγηση ως προς την τοποθέτηση και χρήση πλωτής εξέδρας μικρότερης (πόσο μικρότερης;) των 150 τ.μ. στην πολυσύχναστη και αγαπητή από όλους τους Παροικιώτες, αλλά και από τους επισκέπτες του νησιού παραλία του Μαρτσέλο με την παρακάτω επιχειρηματολογία:

  • “η χρήση της πλωτής εξέδρας πρόκειται να είναι εποχιακή μέχρι

εννέα (09) μήνες ετησίως και αποκλειστικά για το σκοπό που περιγράφεται στην αίτηση του ενδιαφερόμενου, ήτοι την πρόσδεση σκαφών.

  • δεν προκύπτει οιοσδήποτε κίνδυνος αναγόμενος στην ασφάλεια των λουόμενων, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, καθώς και για το θαλάσσιο οικοσύστημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιμέρους ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες της περιοχής
  • η μορφολογία της περιοχής παρέχει τη δυνατότητα συνύπαρξης

της πλωτής εξέδρας με έτερες χρήσεις του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου (όλως ενδεικτικά: λήψη θαλάσσιου λουτρού) [!]

  • δε γειτνιάζει με άλλη πλωτή εξέδρα, ώστε να προκληθούν ενδεχόμενες προστριβές.”

Το Λιμεναρχείο Πάρου στην τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαμε μαζί του, επικαλέστηκε την έλλειψη έννομου συμφέροντος εκ μέρους των μελών της Κίνησης Πολιτών και αρνήθηκε να μας κάνει γνωστό το κείμενο της θετικής εισήγησής του. Για αυτόν το λόγο, η Κίνηση Πολιτών απευθύνεται με τα παρακάτω ερωτήματα, δημόσια, στη Λιμενική Αρχή, ελπίζοντας σε απάντηση από μέρους της.

  • Με ποιο σκεπτικό εισηγείται η Λιμενική Αρχή την τοποθέτηση και χρήση πλωτής εξέδρας προς πρόσδεση σκαφών στην πιο πολυσύχναστη παραλία της Παροικιάς; Η κοινή λογική προστάζει να μην τοποθετούνται πλωτές εξέδρες σε παραλιες όπου παραδοσιακά κολυμπάει πολύς κόσμος προς αποφυγή ατυχημάτων.
  • Πώς δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των λουομένων από την συνύπαρξη ταχύπλοων σκαφών και κολυμβητών; Ποιος σώφρων άνθρωπος θα κολυμπήσει πλησίον της εξέδρας, όταν θα μπαινοβγαίνουν σκάφη;
  • Γιατί το Λιμεναρχείο κάνει θετική εισήγηση, ενώ η γνώμη του Δημοτικου Συμβουλίου ήταν αρνητική ως προς την τοποθέτηση και χρήση της πλωτής εξέδρας;
  • Τέλος, γιατί μια εισήγηση που αφορά άμεσα στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Πάρου μένει κρυφή και το περιεχόμενό της αποκαλύπτεται μόνο εμμέσως, μέσω των πρακτικών της Δημοτικής Αρχής;

Η θετική εισήγηση του Λιμεναρχείου αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ντεφάκτο ιδιωτικοποίηση του θαλάσσιου χώρου της παραλίας του Μαρτσέλο, καθώς εμποδίζει την ελεύθερη κολύμβηση και προσβάλλει το κοινό αίσθημα χιλιάδων Παριανών, που δεν θα μπορούν πια ούτε να κολυμπήσουν στη θάλασσά τους από φόβο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Πηγή : https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...