14 Νοε 2012

: Σε πολλαπλά αδιέξοδα η Ευρώπη




- Σε πολλαπλά αδιέξοδα η Ευρώπη: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωβουλής για τον προϋπολογισμό του 2012 και του 2013 κατέρρευσαν, η τραπεζική ένωση «κόλλησε» στο χθεσινό Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων (ECOFIN), οι συνομιλίες για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό (2014-2020) είναι σε αδιέξοδο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, ενώ απόφαση για το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και η βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ληφθεί ακόμη.

- Το διαφαινόμενο αδιέξοδο του διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων (Κοινοβούλιο, Κομισιόν, Συμβούλιο) για τον ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό του 2013 θέτει σε κίνδυνο εγκεκριμένα κονδύλια ύψους 678 εκ. ευρώ (504,7 εκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και 174 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) για την Ελλάδα, που αφορούν σε πληρωμές του 2012.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε εχθές να απόσχει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2013, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία μεταξύ των Κρατών Μελών για την τροποποίηση του Προϋπολογισμού του 2012, προκειμένου να καλυφθεί έλλειμμα 9 περίπου δισ. ευρώ που έχει προκύψει κατά το τρέχον έτος.

 Η συμφωνία επί της τροποποίησης του Προϋπολογισμού για το 2012 έχει τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία συνδιαλλαγής για τον Προϋπολογισμό του 2013. Σημειώνεται ότι η καταβολή των πληρωμών των 9 δισ. ευρώ αποτελεί ανειλημμένη νομική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, καθώς πρόκειται για λογαριασμούς που έχουν ήδη κατατεθεί από τα Κράτη Μέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν σε πραγματικά ποσά.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γιώργος Παπαστάμκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχομένου ναυαγίου για την Ελλάδα: «504,7 εκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και 174 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή συνολικά 678,7 εκ. ευρώ υπολείπεται να καταβληθούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2012. Η ΕΕ οφείλει - δεσμεύεται νομικώς- να τα καταβάλει στην Ελλάδα. Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ένωση δικαίου, να εμφανίζεται ασυνεπής ως προς τις νομικές δεσμεύσεις της».


- Για πρώτη φορά στο εξωτερικό, επτά θησαυροί των Μουσείων της Καλαβρίας, χαρακτηριστικά δείγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού της Μεγάλης Ελλάδας εκτέθηκαν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μετά από πρωτοβουλία του Ιταλού ευρωβουλευτή κ. Pino Arlacchi. Η έκθεση υπό τον τίτλο «At the Roots of Europe. Magna Graecia Project. A Great Past Ahead of Us», διοργανώνεται από το «Project Magna Graecia» , μια οργάνωση που έχει συσταθεί από τον Ιταλό ευρωβουλευτή, η οποία έχει ως στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Καλαβρίας και την προώθηση εκστρατειών ανασκαφής στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia).

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 16 Νοεμβρίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
- Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο. Πτώση 4,4% σε μηνιαία βάση και 7,5% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα. Εδώ η σχετική ανακοίνωση της Eurostat.
- Συντονισμένες απεργίες και στάσεις εργασίας σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα εναντίον της λιτότητας. Αναμένεται δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν για Ισπανία, στις 17:15 ώρα Ελλάδας.
Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής και στο www.kathimerini.gr.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...