Παρά το αίτημα στελέχωσης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με φόντο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την ανταπόκριση στο έργο που καλούνται να αναπτύξουν οι αρμόδιοι με φόντο τις έκτακτες περιπτώσεις πυρκαγιών, καταστροφών και πλημμυρών στις Κυκλάδες, ωστόσο, ο απολογισμός που προκύπτει για το έτος 2016 έχει σαφώς θετικό πρόσημο, αν και παράλληλα επισημαίνονται σημαντικοί στόχοι για το τρέχον έτος.
Από τα πεπραγμένα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας διαπιστώνεται η προσπάθεια οργάνωσης και θεμελίωσης της δράσης των εθελοντών, καθώς και της ενίσχυσης των εθελοντικών ομάδων στα Κυκλαδονήσια, προκειμένου να υπάρχει αμεσότητα και ασφάλεια σε επίπεδο συνδρομής των αρμόδιων δυνάμεων, όπως της Πυροσβεστικής σε περιπτώσεις που απειλείται ή και τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, περιουσία αλλά και το περιβάλλον.
Με δεδομένες τις δυσκολίες της γεωγραφικής ασυνέχειας στο νησιώτικο χώρο του Νοτίου Αιγαίου κι εν προκειμένω των Κυκλάδων, αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής πως, η προσπάθεια της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας όποτε αυτή καλείται να παρέμβει, επιχειρείται να συντονιστεί και μέσω των επτά γραφείων της σε συγκεκριμένα νησιά, από υπαλλήλους που όμως είναι επιφορτισμένοι με παράλληλη καθήκοντα, γεγονός που όπως επισημαίνεται απολογιστικά, έχει αποτέλεσμα, “αλλά όχι στο επιθυμητό μέτρο”. Κρίνεται επιβεβλημένο δε, να υπογραμμισθεί πως, στο νομό των Κυκλάδων, αν και θεωρητικά υπάρχει γραφείο στη Μύκονο, ωστόσο, μέχρι σήμερα “είναι ανενεργό, χωρίς καμία στελέχωση”.
Δύο νέες εθελοντικές ομάδες. Συνεχίζεται η προσπάθεια οργάνωσης
Από τους κύριους στόχους της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας αποτέλεσε η στήριξη των ήδη υφιστάμενων εθελοντικών ομάδων, καθώς όμως και η οργάνωση σε ομάδες των εθελοντών που επιχειρούσαν να συνδράμουν σε έκτακτα περιστατικά φυσικών καταστροφών, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ως εκ τούτου, αναφορικά με τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας οι οποίες θεωρούνται βασικός παράγοντας προώθησης του έργου της πολιτικής προστασίας, τονίζεται πως, στηρίχθηκε η προσπάθειά τους το 2016, καθώς “λόγω της υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών και της νησιωτικότητας η αντιμετώπιση γίνεται από τις υπάρχουσες δυνάμεις σε κάθε νησί, λαμβανομένης υπόψιν και την έλλειψης ενδονησιωτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης”. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, στον απολογισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης, σημειώνεται επιπλέον πως, “κρίνεται απολύτως αναγκαία η ίδρυση εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας (με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων) στα νησιά που δεν δραστηριοποιούνται”. Θα πρέπει να αναφερθεί δε, πως, το 2016 ιδρύθηκαν δύο ομάδες στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Δήμο Ιητών ενώ επιπλέον, προωθήθηκαν οι σχετικές αιτήσεις στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για ένταξη στο ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων. Υπογραμμίζεται ακόμη πως, τόσο για πέρυσι όσο και για φέτος, προγραμματίστηκε η εκπαίδευση των εθελοντών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), ενώ ειδικότερα, για το 2017 δρομολογείται η περαιτέρω ίδρυση νέων εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας σε άλλα νησιά της Περιφέρειας.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη προσπάθεια της ενίσχυσης των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού, πρέπει να γνωστοποιηθεί πως δαπανήθηκαν περί τις 41.000 ευρώ για παράδοση εξοπλισμού και υλικού.
Δημιουργία Μητρώου Μηχανημάτων Έργου
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στη δημιουργία Μητρώου Μηχανημάτων Έργου μετά από σχετική Προκήρυξη, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν διαθέτει μηχανήματα έργου (εκτός από τρία στην ΠΕ Δωδεκανήσου με έναν χειριστή) για άρσεις καταπτώσεων - αποχιονισμούς και γενικώς για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Απολογιστικά, τονίζεται πως, η διαδικασία έγκρισης του πρώτου Μητρώου ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ήδη με την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων κατά το διάστημα 28/12 - 31/12 με την πραγματοποίηση αποχιονισμών και άρσης καταπτώσεων στα νησιά και τις περιφερειακές ενότητες Άνδρου και Νάξου, ενώ για την πληρέστερη αντιμετώπιση στάλθηκε για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή Ν. Αιγαίου η διαδικασία συνεχούς αναθεώρησης του ανωτέρω Μητρώου.
Απαιτείται η ανταπόκριση των Δήμων
Βάσει των αρμοδιοτήτων που έχει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι για το περασμένο έτος, αρκετοί από τους οποίους παραμένουν και για το έτος 2017. Σημαντικότερος εξ αυτών, είναι η καταγραφή επικίνδυνων περιοχών για την εκδήλωση φυσικών καταστροφών ανά είδος καταστροφής, που απαίτησε εύλογα την όχληση των Δήμων και των Δημοτικών Αρχών των Κυκλάδων. Σύμφωνα με τον απολογισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης, “για την καταγραφή των επικίνδυνων περιοχών από τους 19 δήμους της γεωγραφικής ενότητας των Κυκλάδων, ανταποκρίθηκαν στην αποστολή στοιχείων οκτώ δήμοι” αλλά παράλληλα “το σύνολον των υπηρεσιών των Π.Ε. Κυκλάδων (Τ.Τ.Ε. και Γραφεία Πολιτικής Προστασίας)”.
Κρίνεται επιβεβλημένο να αναφερθεί δε πως, πέραν των ανωτέρω, πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες του προϊστάμενου της Διεύθυνσης σε Νάξο, Σίφνο και Ίο και συντάχθηκαν εκθέσεις με προτάσεις αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων.
Συμπληρωματικά οι στόχοι που τέθηκαν και παραμένουν στο προσκήνιο και για το τρέχον έτος εστιάζονται μεταξύ άλλων και στην παροχή οδηγιών για την οργάνωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των δήμων, δημιουργία εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας ανά δήμο, καθώς επίσης στην ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση της επικινδυνότητας ανά φυσική καταστροφή, στην ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανά καταστροφή.
Δεδομένη δε, πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας σε νησιά της Περιφέρειας που δέχονται προσφυγικές ροές, όπου και απαιτείται ο συντονισμός και η συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου