Μπορούν οι πολίτες να κινητοποιήσουν τις αρχές για την προστασία τους και γιατί τελικά οι νησιωτικοί υγρότοποι είναι τόσο σημαντικοί;
Το WWF Ελλάς δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, αλλά και στα χέρια κάθε ενεργού πολίτη έναν οδηγό για την προστασία ορισμένων εκ των σημαντικότερων και πλέον απειλούμενων οικοσυστημάτων της νησιωτικής χώρας
Από το 2011 έως σήμερα, το «Δίκτυο πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων» που αναπτύχθηκε από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες της Κρήτης, της Λέσβου και της Πάρου έχει καταφέρει να σταματήσει περισσότερες από 200 περιπτώσεις υποβάθμισης πολύτιμων υγρότοπων, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και ενημερώνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες πολίτες και μαθητές των νησιών αυτών για την περιβαλλοντική σημασία των υγροτόπων.
Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του «δικτύου», το WWF Ελλάς ολοκλήρωσε την έκδοση: «Οι υγρότοποι στο νησί μου: πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα προβλήματα και να βοηθήσω στην προστασία τους;», έχοντας ως βασικό στόχο να ενημερώσει τους πολίτες και να τους φέρει σε θέση να συμβάλλουν ακόμα πιο ενεργά στην αποτροπή υποβάθμισης των υγρότοπων και συνεπώς, στην περιβαλλοντική προστασία. Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό που περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες, βοηθώντας τους πολίτες να κατανοήσουν την ιδιαίτερη οικολογική αξία των υγρότοπων και να αναγνωρίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, μέσω του οδηγού, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τα βήματα που απλά και γρήγορα μπορούν να ακολουθήσουν, στην περίπτωση που εντοπίσουν έναν απειλούμενο υγρότοπο, προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν άμεση δράση οι αρμόδιες αρχές.
Τόσο η έκδοση του οδηγού, όσο και η δράση του δικτύου εθελοντών σε Κρήτη, Λέσβο και Πάρο, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του συστήματος COCA COLA στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».
Ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας» δήλωσε: «Οι νησιωτικοί υγρότοποι είναι μοναδικά οικοσυστήματα, πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική ισορροπία των νησιωτικών περιοχών. Παρότι η Πολιτεία θέσπισε νομικά την προστασία τους το 2011 με προεδρικό διάταγμα, οι υγρότοποι εξακολουθούν δυστυχώς, να αποτελούν ένα από τα πλέον ευάλωτα και απειλούμενα με υποβάθμιση οικοσυστήματα των νησιών που χρειάζονται την άμεση φροντίδα των αρχών, αλλά και των μελών της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή των πολιτών στην προστασία τους κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Στόχος του οδηγού που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ολοκληρωμένης ενημέρωσης για τους πολίτες, να λύσει τις απορίες τους και να τους προτείνει δυνατούς τρόπους προστασίας και διαφύλαξης των υγρότοπων».
Για την παρουσίαση και διανομή του στους πολίτες, το WWF πρόκειται να διοργανώσει 6 ενημερωτικές συζητήσεις στην Κρήτη, τη Λέσβο και την Πάρο που θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 23 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου.
Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, Πολύκεντρο Δήμου Σητείας, 07.00 μμ
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, Σούδα, Πολύκεντρο Σούδας, 07.00 μμ
Σάββατο 28 Ιανουαρίου, Πάρος, αίθουσα Π.Σ. Πάρου “Αρχίλοχος”, 07.00 μμ
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, Άγιος Νικόλαος, Εμπορικό Επιμελητήριο,00 μμ
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, Ηράκλειο, αίθουσα Ανδρόγεω, 07.00 μμ
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, Μυτιλήνη, Επιμελητήριο Λέσβου, 07.00 μμ
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, Σούδα, Πολύκεντρο Σούδας, 07.00 μμ
Σάββατο 28 Ιανουαρίου, Πάρος, αίθουσα Π.Σ. Πάρου “Αρχίλοχος”, 07.00 μμ
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, Άγιος Νικόλαος, Εμπορικό Επιμελητήριο,00 μμ
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, Ηράκλειο, αίθουσα Ανδρόγεω, 07.00 μμ
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, Μυτιλήνη, Επιμελητήριο Λέσβου, 07.00 μμ
Για περισσότερες πληροφορίες:
Θάνος Γιαννακάκης, Συντονιστής προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας». Ε-mail: t.giannakakis@wwf.gr, τηλ: 2810 328019
Πηγή : http://www.naxostimes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου