18 Φεβ 2017

Θα προσλάβουμε ναυαγοσώστη ?

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 21/1/2017 Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ κος Μαγουλάς Δημήτριος εισηγούμενος το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης έθεσε  υπόψη του συμβουλίου το υπ’ αριθμ’ 2131.16/48/2017/09-01-2017 έγγραφο του Λιμενικού Σταθμού Σερίφου με το οποίο μας καλεί να ορίσουμε εκπρόσωπο του Δήμου με τον αναπληρωτή του για τη συγκρότηση της γνωμοδοτικής επιτροπής για το χαρακτηρισμό χώρων επί του αιγιαλού και της παραλίας της νήσου Σερίφου ως «πολυσύχναστων».

Ορίζει λοιπόν τακτικό εκπρόσωπο του Δήμου Σερίφου για το έτος 2017 στη γνωμοδοτική επιτροπή για το χαρακτηρισμό χώρων επί του αιγιαλού και της παραλίας της νήσου Σερίφου ως «πολυσύχναστων», το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ρώτα Δημήτρη και ως αναπληρωτή του τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γαλανό Ιωάννη. 
Aς το αναλύσουμε όμως 
Την πρόσληψη ναυαγοσώστη από τους Δήμους σε χαρακτηρισμένες πολυσύχναστες παραλίες προβλέπει για τους καλοκαιρινούς μήνες η σχετική νομοθεσία περί «Καθορισμού περιπτώσεων υποχρεωτικής προσλήψεως ναυαγοσώστη, σε οργανωμένες ή μη παραλίες, για την προστασία των λουομένων στο θαλάσσιο χώρο». Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Ως πολυσύχναστες θεωρούνται οι παραλίες εκείνες που καθημερινά τις επισκέπτονται 500 και άνω άτομα. Οι δήμοι, στους οποίους υπάγονται, θα πρέπει να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες με τρίμηνη σύμβαση, που θα καλύπτει τους καλοκαιρινούς μήνες από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου. Στο σχετικό προεδρικό διάταγμα αναφέρεται πιο συγκεκριμένα ότι «οι εκμεταλλευόμενοι τις λουτρικές εγκαταστάσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 του Π.Δ. (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες κατασκηνώσεις κλπ.) υποχρεούνται όπως:

α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και από ώρας 10:30- 17:30 προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσώστων. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου.

β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη κατά τα ειδικότερον στο επόμενο άρθρο οριζόμενα.
γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με εξοπλισμό, ο οποίος παρατίθεται στην απόφαση λεπτομερώς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αδιάβροχο φακό, κιάλια, ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, σωστικό σωλήνα, φορητό φαρμακείο, πτυσσόμενο φορείο εγκεκριμένου τύπου, δύο σημαντήρες χρώματος πορτοκαλί με σχοινί μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων, ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, καπέλο στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ναυαγοσώστης και κάτωθεν αυτής η ένδειξη Lifeguard, πινακίδα χρώματος πορτοκαλί με την ένδειξη Πρώτες βοήθειες και κάτωθεν αυτής την ένδειξη First Aid, μπλε απόχρωσης, σημαία ναυαγοσώστη, κινητό τηλέφωνο, ο αριθμός του οποίου δημοσιοποιείται με μέριμνα του εκμεταλλευόμενου τη λουτρική εγκατάσταση με κάθε πρόσφορο μέσο, αναγράφεται εγγράφως στην τοπική Λιμενική Αρχή, τοποθέτηση σε εμφανή σημεία πρόσβασης στο χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων ειδικών καλαίσθητων πινακίδων διπλής όψεως στις οποίες αναγράφονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η σημασία των σημαιών και ενδείξεων, το ωράριο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη, οι τυχόν υπάρχοντες περιορισμοί ή απαγορεύσεις και οι αριθμοί τηλεφώνων των τοπικών κέντρων παροχής πρώτων βοηθειών και της Λιμενικής Αρχής κλπ».


Οι παραπάνω αποτελούν υποχρεώσεις για όσους Δήμους διαθέτουν παραλίες χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες, ένας χαρακτηρισμός όμως που προϋποθέτει και έξοδα, χρήματα δηλαδή που απαιτούνται για την κατασκευή υποδομών, την αγορά εξοπλισμού και φυσικά την πρόσληψη ναυαγοσώστη. Με αφορμή τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του ως μελών για την συγκρότηση της επιτροπής που προβλέπεται από το ΠΔ 23/2000, δηλαδή επιτροπή για  τον χαρακτηρισμό χώρου αιγιαλού και παραλίας ως πολυσύχναστων, που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Σερίφου και κατα πάσα  πιθανότητα αφορά την παραλία στο λιμάνι του νησιού  θα θέλαμε να μας απαντήσουν σε δύο απορίες 
Στη διάρκεια της συνεδρίασης προφανώς θα επισημάνθηκε το αυξημένο κόστος που θα συνεπάγονταν για το Δήμο ο χαρακτηρισμός έστω και μίας παραλίας ως πολυσύχναστης, κόστος που ανέρχεται περίπου στις 80.000 ευρώ και δε δικαιολογείται από την προσέλευση κόσμου.
  αλλά ούτε και από τα έσοδα που προκύπτουν για το Δήμο. 

 Η δημοτική αρχή θέτει ως πρώτο στόχο την αξιοποίηση των παραλιών μέσω εκμισθώσεων τμημάτων της παραλιακής ζώνης σε ιδιώτες και στη συνέχεια  επιθυμεί προβεί σε επόμενα βήματα.και ποιά .


 Πηγή : 

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...