17 Φεβ 2017

Παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού έγινε η παρουσίαση του Άτλαντα των Νησιών

Την παρουσίαση του Άτλαντα των Νησιών, ενός αξιόλογου πονήματος με αναφορά σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα νησιά της χώρας μας, παρευρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο Άτλας των Νησιών, μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάστηκε από τους καθηγητές κκ Μ. Βαϊτη, Θ. Κιζο και Γ. Σπιλάνη, παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Αθανάσιο Θανόπουλο.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χαιρετίζοντας, ευχαρίστησε αρχικά τόσο το Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Πρόεδρο της ΕΛΣΑΤ, όσο και τον καθηγητή κ. Σπιλάνη και την επιστημονική του ομάδα, για την αξιόλογη αυτή έκδοση, όπως ανέφερε, η οποία μπορεί να αποτελέσει την βάση κατανόησης των νησιών μας και των συνθηκών ζωής των κατοίκων τους.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πιο πολυνησιακή χώρα της Ευρώπης και οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως να ζουν και να δημιουργούν μέσα σε αντίξοες γεωγραφικές συνθήκες. Για αυτό το λόγο, υπογράμμισε, η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της Μαλτέζικης προεδρίας, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας και να δημιουργηθεί ένα ταμείο νησιωτικής συνοχής για την ανάπτυξη των νησιών.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό, τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μονοδιάστατων πολιτικών και μέσα από ένα μόνο πρίσμα. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, σχολίασε, στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στον Άτλαντα των Νησιών που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας. Υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα νησιωτικότητας και έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες, πάνω από τις οποίες πρέπει να ενσκήψουμε και να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις, τόσο σε επίπεδο εγχώριας πολιτικής, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Κλείνοντας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, εξέφρασε την στήριξη του στην πρωτοβουλία αυτή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στον ίδιο τον «Άτλαντα των Νησιών», μια προσπάθεια που όπως είπε αποτελεί για εμάς που ασχολούμαστε με την Νησιωτικότητα, ένα ουσιαστικό και χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό πραγματικών και με νόημα παρεμβάσεων, στα νησιά
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...