23 Φεβ 2017

500 μαθητές της Σαντορίνης μαθαίνουν για αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή κρασιού

Με μεγάλο ενθουσιασμό έχουν υποδεχτεί οι μαθητές των Ε και Στ τάξεων από τα δημοτικά σχολεία της Σαντορίνης την πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας να διοργανώσει σεμινάρια και βιωματικές δράσεις με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού στην Σαντορίνη. Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου και ήδη έχουν συμμετάσχει σε αυτά μαθητές από οκτώ δημοτικά σχολεία του νησιού, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα με τους μαθητές του ειδικού σχολείου των Φηρών και τους μαθητές όλων των τάξεων (κατ’ εξαίρεση) από τη Θηρασιά. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αναμένεται να έχουν πάρει μέρος σε αυτό περισσότεροι από 500 μαθητές.
Το σεμινάριο διαρκεί 3 ώρες και περιλαμβάνει επίσκεψη σε οινοποιείο του νησιού, όπου τους μαθητές υποδέχονται οι εργαζόμενοι του οινοποιείου και τουλάχιστον ένας γεωπόνος και ένας οινολόγος που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να περιλαμβάνει τρεις ενότητες:
seminaria_ampelona3
α) Επίσκεψη σε αμπελώνα, όπου με την καθοδήγηση του γεωπόνου τα παιδιά κλαδεύουν το αμπέλι και σχηματίζουν την παραδοσιακή κουλούρα. Επίσης, τα παιδιά φυτεύουν και το αμπέλι του σχολείου τους, για την εξέλιξη του οποίου θα ενημερώνονται τους επόμενους μήνες μέσω φωτογραφιών.
β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσιάζει την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της οινοποίησης καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις ποικιλίες αμπέλου (αυτόχθονες ή μη), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και τη μοναδικότητα του σαντορινιού οινοπεδίου.
seminaria_ampelona2
γ) Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με μια ακόμα βιωματική εμπειρία, καθώς τα παιδιά επιδίδονται σε τυφλή γευστική δοκιμή πέντε χυμών, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα αρώματα και τις γεύσεις των χυμών
Σε συνέχεια του σεμιναρίου τα παιδιά θα κληθούν να περιγράψουν με όποιο τρόπο επιλέξουν την εμπειρία τους αυτή -με γραπτό κείμενο, με φωτογραφικό υλικό, με ζωγραφική ή με κάθε άλλο είδος εικαστικής έκφρασης- ενώ τα έργα τους θα παρουσιαστούν και στους μαθητές των άλλων σχολείων σε χώρο και χρόνο που θα οριστεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας.
Πηγή : http://atlantea.news

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...