23 Φεβ 2017

ΜΗΛΟΣ Διεθνής διαγωνισμός για 4 γεωθερμικά πεδία ( και της Μήλου!!)

Θα επιλεγεί στρατηγικός εταίρος ώστε να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρισμού τα πεδία σε Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο και Μέθανα
Στοίχημα για τη ΔΕΗ αποτελεί η επανεκκίνηση της «πονεμένης» από το παρελθόν ιστορίας των γεωθερμικών πεδίων. Έχει ήδη αναδειχθεί (τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση) ως σύμβουλος για την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού η εταιρεία Euroconsultants σε συνεργασία με την Ισλανδική Mannvit και την CAMConsultants.
AdTech Ad
Ο διεθνής διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα έχει «βγεί» σε 4 μήνες και θα αφορά την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την έρευνα και ανάπτυξη, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε τέσσερα γεωθερμικά πεδία: Λέσβου, Νισύρου, Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου και Μεθάνων, στα οποία η θυγατρική της ΔΕΗ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.
Ο στρατηγικός εταίρος, ο οποίος πρέπει να είναι αποδεδειγμένα έμπειρος «παίχτης» στον τομέα της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, θα δημιουργήσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 8MW για τη Λέσβο και 5MW για καθένα από τα υπόλοιπα πεδία. Εάν κριθεί από τις έρευνες ότι υπάρχει υψηλότερο δυναμικό, θα αυξηθεί και η ισχύς των γεωθερμικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα, έχουν ενδιαφερθεί να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ οι ισχυρότεροι διεθνείς όμιλοι του χώρου, όπως η ENEL, η ORMAT, η MITSUBISHI κ.λπ.
Σύμφωνα με το χρονοπρογραμματισμό, το Σεπτέμβριο είναι πιθανό να έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με το στρατηγικό εταίρο. Το «αγκάθι» που αφορά την επιφυλακτικότητα αν όχι άρνηση των κατοίκων κάποιων νησιών, κυρίως λόγω των προβλημάτων κατά την παλιά απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στη Μήλο τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί όταν οι κάτοικοι ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών.
Στον τομέα της βιομάζας η ΔΕΗ ετοιμάζει την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ.
Υπάρχει ήδη άδεια παραγωγής για μονάδα 25 MW η οποία θα καίει κατάλοιπα αγροτικών καλλιεργειών και wood chips. Η άδεια είχε εκδοθεί για την Πτολεμαΐδα αλλά θα ζητηθεί μεταφορά στο Αμύνταιο κυρίως επειδή αυτό θα διευκολύνει για να εξυπηρετηθεί και το δίκτυο τηλεθέρμανσης της περιοχής.
Μέσα στο 2017 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη εργολάβου κατασκευής της μονάδας.
Πηγή : http://info-cyclades.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...