Την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Μήλου, προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση που αφορά στην ανάρτηση των δασικών χαρτών για τα νησιά της Σύρου, της Σίφνου, της Κιμώλου, της Μυκόνου και της Μήλου, από τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων.
Σε συνέχεια των αντιδράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά στη μη ακριβή απεικόνιση των δασικών εκτάσεων, γεγονός, που συνεπάγεται ταλαιπωρία για τους θιγόμενους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι θα αναγκαστούν να καταθέσουν αντιρρήσεις, με το... αζημίωτο, με ταυτόχρονη εμπλοκή τους σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, κατόπιν της ανάρτησης των νέων δασικών χαρτών και για το νησί της Μήλου, από τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, ως προς το ζήτημα, με επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε, τόσο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, όσο και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Κάλεσμα για κάθετη και συλλογική αντίδραση
Όπως σημειώνει ο κ. Δαμουλάκης στην επιστολή του, σχετικά με τη μεγάλη αναστάτωση η οποία έχει δημιουργηθεί με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, σημειώνει πως αυτοί, “εκτός του ότι έχουν πάρα πολλά εμφανή λάθη, δεσμεύουν το σύνολο των νησιών μας, περιπλέκουν τους δημότες για άλλη μία φορά στα γρανάζια της ανελέητης γραφειοκρατίας και αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες γης να μπουν σε μία χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, προκειμένου να αποδείξουν, ότι γη που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους, ή έχουν αποκτήσει με αγώνες μιας ζωής, τους ανήκει όντως”.
Επισημαίνει δε, πως “η διαφωνία και η αντίδρασή μας, αναφορικά με το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, αλλά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους ιδιοκτήτες πυ θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν το αυτονόητο, θα πρέπει να είναι κάθετη και συλλογική”, δεδομένου, ότι “η διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου αποτελεί αναμφισβήτητα υποχρέωση της πολιτείας. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν πρέπει να συνοδεύεται από πρόχειρες διαδικασίες και ρυθμίσεις που επιφέρουν άδικη απώλεια γης, συρρίκωνση της διαθέσιμης γεωργικής γης στα νησιά και γης που αξιοποιείται για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, καθώς και απώλεια επιδοτήσεων σε αυτούς που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες)”.
Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος αλλά και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει ο κ. Δαμουλάκης εισηγείται τη λήψη συλλογικής απόφασης για την απόσυρση των δασικών χαρτών με ταυτόχρονη αναστολή της σχετικής διαδικασίας για εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 6 μηνών), προκειμένου να ξεκινήσει διαβούλευση επί του θέματος από μηδενική βάση και αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και οι ιδιαιτερότητες των επιμέρους περιοχών και ιδιαιτέρως της νησιωτικής Ελλάδας.
“Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κάθε τέλος – παράβολο, για την υποβολή αντιρρήσεων, έτσι ώστε όλοι οι ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, καθώς επίσης και ότι δεν θα πρέπει να επηρεαστεί η επιδότηση των καλλιεργειών από τα αποτελέσματα των δασικών χαρτών που έχουν ως βάση το 1945 (πρώτη φωτοερμηνεία).
Προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού
Υπενθυμίζεται, πως πληθώρα αντιδράσεων έχει υπάρξει σε εθνικό επίπεδο για το ζήτημα, το οποίο προκάλεσε και ανακοίνωση διαμαρτυρίας και από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπως έχει γίνει αναλυτική αναφορά σε προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας, η οποία επεσήμανε, ότι “η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσματα μη αναστρέψιμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό”.
Παράλληλα, η ΕΝΠΕ υποστήριξε, πως αν και η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, “προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασμού, «δήθεν βιασύνη», αγκυλώσεις και εμμονές, «σχεδίαση επί χάρτου», χωρίς γνώση των περιοχών, χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς προηγούμενη και αναγκαία κύρωση των χαρτών και των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, χωρίς καμία συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, δημιουργούν και θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση”, κάνοντας λόγο για επιπτώσεις, οι οποίες προειδοποιεί πως θα λάβουν μορφή «χιονοστιβάδας».
Μειώσεις στα τέλη υποβολής αντιρρήσεων
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν γνώση για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες από την ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αυτού.
Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική, ξεκινά την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 και λήγει την Τρίτη 18 Απριλίου 2017, ενώ οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.
Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.
Προς διευκόλυνση των νομικών ή φυσικών προσώπων που προτίθενται να καταθέσουν αντίρρηση επί της αποτύπωσης των δασικών χαρτών, και μετά την μείωση κατά 10% στα παράβολα που ίσχυε ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, υπήρξε κοινή υπουργική απόφαση, από τους αναπληρωτές υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, με την οποία μειώνονται περαιτέρω τα τέλη αντιρρήσεων, στην περίπτωση που διαφωνούν με την αποτύπωση του δασικού χάρτη της περιοχής τους.
Η νέα ΚΥΑ προβλέπει την περαιτέρω μείωση των τελών, ειδικά για τους πολίτες που κατέχουν μικρές εκτάσεις, καθώς επίσης και τη διαίρεση της κατηγορίας από 5 έως 20 στρέμματα, σε δύο κατηγορίες, από 5 έως 10 στρέμματα και από 10 έως 20 στρέμματα. Η νέα κατανομή, προβλέπει μειώσεις τελών στις χαμηλές κατηγορίες, οι οποίες φτάνουν έως και 60%, ενώ στην ανώτερη κατηγορία η φτάνει στο 7%.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου