28 Φεβ 2017

«Χαλιφάτο» αυθαιρεσίας η Μύκονος

 Την προσωρινή επαναπρόσληψη του υπόδικου προϊσταμένου Πολεοδομίας Μυκόνου Αντώνη Καστορίνη αποφάσισε ο Δήμος Μυκόνου, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η υπηρεσία, η οποία είχε κατεβάσει ρολά για περίπου έναν χρόνο εξαιτίας της απομάκρυνσής του.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε συλληφθεί ύστερα από μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον του επειδή ενέκρινε συνέχιση εργασιών σε ξενοδοχειακή μονάδα στον Αγιο Ιωάννη, παρότι στη συγκεκριμένη οικοδομή ίσχυε διακοπή εργασιών.Το προσωρινό κλείσιμο της Πολεοδομίας ενέτεινε το τεράστιο πρόβλημα που προϋπήρχε στο «χαλιφάτο της Μυκόνου». Το νησί των ανέμων εδώ και χρόνια χτίζεται «νύχτα», με αποτέλεσμα τα αυθαίρετα, που φαίνεται πως πλέον ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες, να προκαλούν τεράστια απώλεια εσόδων, καθώς και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.
«Τον επαναφέραμε για να λειτουργήσει η Πολεοδομία»
Το τεκμήριο της αθωότητας επικαλέστηκε ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς για την επαναπρόσληψη του υπόδικου Αντώνη Καστορίνη –ενώ η δίκη του τελευταίου έχει οριστεί για τον ερχόμενο Νοέμβρη–, «συν το ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατηγορείται για πλημμέλημα, όχι για τα τέρατα που συζητούν στα καφενεία». Ο λόγος που αποπέμφθηκε αρχικά ο κ. Καστορίνης είναι «ότι δημιουργήθηκε μεγάλος ντόρος και σκεφτήκαμε ότι για να ηρεμήσουν τα πνεύματα θα πρέπει να φύγει από την υπηρεσία». Υστερα η απόφαση του Β΄ Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφέρειας Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ανακάλεσε τη δυνητική αργία του κ. Καστορίνη, με αποτέλεσμα «αφού παιδευτήκαμε πάρα πολύ και επειδή η υπηρεσία πρέπει να δουλέψει, να τον επαναπροσλάβουμε προσωρινά, μέχρι την τέλεση της δίκης».
«Είμαστε εγκλωβισμένοι» σχολιάζει ο κ. Κουκάς, γεγονός που οδήγησε τον περασμένο Δεκέμβρη «το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου να αποφασίσει διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Σύρου, ώστε να αναλάβει αυτός την Πολεοδομία Μυκόνου για έναν χρόνο». Η πρόταση του Δήμου Μυκόνου περιλαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Σύρου που αφορούν «καταβολή του 50% κάθε προστίμου για αυθαίρετα στον Δήμο Σύρου, 50 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για τα οδοιπορικά των υπαλλήλων και “καπέλο” 4% σε κάθε οικοδομική άδεια». Η πρόταση έγινε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, κατόπιν υποδείξεως από το υπουργείο Εσωτερικών «και απορούμε γιατί δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη ο Δήμος Σύρου».
Η Πολεοδομία Μυκόνου άνοιξε στα μέσα Ιανουαρίου 2017, ωστόσο υπολειτουργεί, αφού «οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι θα ζητάνε οικοδομική άδεια και θα βγαίνει».
«Πάτησαν σ’ εμένα, τον αδύναμο»
«Εγώ έχω κάνει φάκελο για περίπου 250 περιπτώσεις αυθαιρέτων, αλλά εκκρεμούν εκατοντάδες, δεν μπορώ να υπολογίσω τον ακριβή αριθμό» αναφέρει στο «Documento» ο επαναπροσληφθείς προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ. Καστορίνης, υπογραμμίζοντας πως «οι οικοδομικές άδειες μεγάλης κλίμακας υπό έκδοση ανέρχονται στις διακόσιες, ενώ οι μικρής κλίμακας και οι 48ωρες άδειες είναι πολύ περισσότερες». Ο κ. Καστορίνης επιβεβαίωσε ότι η Μύκονος χτίζεται νύχτα, «αφού έχω δει με τα μάτια μου φορτηγά να πηγαίνουν σε οικοδομές στη 1.00 το πρωί και να βαράνε σφυριά. Τι να κάνω; Να ακολουθήσω το φορτηγό το βράδυ στο βουνό και να βρεθώ σε κανένα τσιμέντο;».
Η υπηρεσία αριθμεί δύο μόνιμους υπαλλήλους, τον ίδιο και έναν κλητήρα, ενώ πρόσφατα «προσελήφθησαν με επτάμηνη σύμβαση τρεις μηχανικοί χωρίς δικαίωμα υπογραφής». Επειδή οι συμβασιούχοι δεν μπορούν να πραγματοποιούν μόνοι τους ελέγχους και αυτοψίες, «παρά μόνο με τη συνοδεία ενός μόνιμου υπαλλήλου, δηλαδή εμένα, αναγκάζομαι και πηγαίνω μαζί τους ενώ ασχολούμαι με όλα τα θέματα που άπτονται της υπηρεσίας».
Αναφερόμενος στην υπόθεση εξαιτίας της οποίας τέθηκε σε αργία, δήλωσε ότι αφορούσε μια 24ωρη επιχωμάτωση σε οίκημα όπου ο ίδιος προηγουμένως είχε επιβάλει διακοπή εργασιών, καθώς και ότι προχώρησε σε μια «πρωτότυπη» αυτοψία: «Δεν είναι ότι δεν είχα κάνει αυτοψία, είχα κάνει τις προηγούμενες μέρες, αφού κάθε μέρα περνάω από εκεί, επειδή είναι κοντά στο σπίτι μου».
«Αν είχα δόλο» καταλήγει «δεν θα έδινα 24ωρη επιχωμάτωση, αλλά 20 ημερών. Πάτησαν σ’ εμένα, τον αδύναμο, που έκανα ψευδή δήλωση. Δεν έκανα ψευδή δήλωση, αλλά πες ότι έκανα. Ολη η Ελλάδα χτίζεται με τον νόμο αυθαιρέτων με ψευδείς δηλώσεις. Το κράτος δεν ενοχλείται να κερδίζει από αυτές;»,
«Αμεσα θα αποφασίσει ο Δήμος Σύρου»
Την πρόταση διαδημοτικής συνεργασίας με τη Σύρο που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Documento ο δήμαρχος Σύρου Γιώργος Μαραγκός, τονίζοντας ότι εκκρεμεί «η εισαγωγή του θέματος στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε αν θα αποδεχθούμε τη σύναψη αυτής της διαδημοτικής σύμβασης συνεργασίας ή όχι».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Σύρου το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Μαραγκός, που δεν θέλησε να προκαταλάβει την απόφαση, σχολίασε πως η καθυστέρηση σύγκλησης του συμβουλίου οφείλεται σε προεργασία που χρειαζόταν «ώστε να εξετάσουμε τις δυνατότητες που έχει η Πολεοδομία Σύρου, το στελεχιακό δυναμικό και τυχόν εκκρεμότητες».

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...