23 Φεβ 2017

Χρήστος Μποφίλιος: Η κολύμβηση είναι στο DNA του Έλληνα


Μετά από 21 χρόνια στις πισίνες ως αθλητής και προπονητής «βούτηξε» αγωνιστικά και στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.
Ο προπονητής και personal trainer Χρήστος Μποφίλιος αναλύει την νέα τάση προς τα multisports, μας προσκαλεί στους σημαντικούς αγώνες που γίνονται στη χώρα μας και μας καλεί να βρούμε τη «θάλασσα μέσα μας»!!!!
Τι είναι η CBswimming και τι σε οδήγησε στην δημιουργία της ;
-Είναι μια ερασιτεχνική ομάδα η οποία πλαισιώνεται από αθλητές που ανήκουν στο πελατολόγιο αλλά και elite αθλητές οι οποίοι μας στηρίζουν σε διάφορα αθλητικά event.
Πάντα στην άκρη του μυαλού μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν να δημιουργήσω κάτι που θα έχει το δικό μου χρώμα, κάτι όμορφο, κάτι μοναδικό...που συνεχώς θα φρεσκάρεται με νέες ιδέες όπως τα training sessions εκτός Αθηνών και...Ελλάδας.
Η ομάδα «ανοίγει» φτερά και κολυμπά με τα μέλη της και εκτός Αττικής. Ποιες δράσεις έχετε κάνει και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής σε ένα training camp;
-Εκτός Αττικής και εκτός Ελλάδας...Η πρώτη εκδρομή της CB swimming πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με απόλυτη επιτυχία. Οι συμμετέχοντες την πρώτη ημέρα επισκέφτηκαν και προπονήθηκαν στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο (Aquatics London Center), το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο κολυμβητήριο στον κόσμο,  ενώ τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε προπόνηση τρεξίματος εντός του Hyde Park.  Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους φίλους μας από το Λονδίνο που ενδιαφέρθηκαν και προπονήθηκαν μαζί μας.
Οι συμμετέχοντες είχαν και αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να επισκεφτούν αξιοθέατα στο Λονδίνο, όπως μουσεία, το London Eye, το Big Ben κτλ. και να κάνουν τις απαραίτητες αγορές στα πολυκαταστήματα της πόλης.

Έπειτα από το πρώτο επιτυχημένο training camp στο Λονδίνο σειρά πήρε αυτό της Αράχωβας.
Ένα όμορφο, γεμάτο προπονητικό τριήμερο πραγματοποιήθηκε στην Αράχωβα και την ευρύτερη περιοχή.
Την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια διαφορετική προπόνηση στο ηλιόλουστο κολυμβητήριο της Ιτέας με θέα τον χιονισμένο Παρνασσό ενώ τη δεύτερη μέρα συμμετείχαν στον αγώνα ορεινού τρεξίματος Λέβαδος 2017, διανύοντας τεχνικά μονοπάτια με υπέροχη φύση και θέα για 11χλμ.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας;
-Θα δώσουμε το παρόν σε διάφορα αθλητικά event που ακολουθούν με προτεραιότητα το spetsathlon και το serifos sunset race μιας και θα γιορτάζουν τα επετειακά 5 χρόνια, και σίγουρα θα οργανώσω άλλο ένα τελευταίο για την σεζόν ταξίδι προς αρχές καλοκαιριού.

Τα τελευταία χρόνια το κολυμβητικό κίνημα κερδίζει έδαφος και φίλους και αυξάνονται οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας; Που το αποδίδεις;
-Από το 2012 μέχρι και σήμερα πιστεύω ότι βρίσκεται διαρκώς σε ανοδική πορεία και αυτό οφείλεται σε καλά οργανωμένα event όπως αυτό των Σπετσών. Πάντα υπήρχαν αγώνες κολύμβησης αλλά θεωρώ πως ο συγκεκριμένος αγώνας λόγο της προβολής και της οργάνωσης άνοιξε φτερά και σε πολλούς  άλλους.
Το γεγονός της κρίσης που ξέσπασε στην χώρα μας καλώς ή κακώς έπαιξε ρόλο, τότε άρχισε ο κόσμος να βγαίνει από τα σπίτια του.
Κάπου το 2010 που ξεκίνησα να προπονούμαι στην θάλασσα ήμουν εγώ κι άλλοι 2-3, τώρα οι παραλίες είναι γεμάτες όμορφες παρέες ακόμη και όλο τον χειμώνα.
Αποτελείς αναπόσπαστο κομμάτι των κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων Spetses Mini Marathon και Spetsathlon. Μάλιστα η CBswimming είναι από τις ομάδες με τις περισσότερες διακρίσεις. Που οφείλετε η μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης;
-Είμαι πιστός και θα είμαι κοντά στις συγκεκριμένες διοργανώσεις για πολλούς λόγους.
Στις Σπέτσες πήγαινα επί σειρά ετών διακοπές με τους γονείς μου και πάντα σαν κολυμβητής γλυκο- κοιτούσα την διαδρομή από την  Κόστα, οπότε αυτομάτως ταυτίστηκα με το γεγονός αυτό.
Όσο αφορά τις επιτυχίες είναι κάτι που ήρθε σταδιακά με όρεξη και μεράκι, πάντα είναι καλοδεχούμενη μια επιτυχία αλλά στόχος μου είναι οι αθλητές να ζουν όλη αυτή την μαγεία και να έχουν να θυμούνται όμορφες στιγμές.
Η επιτυχία των διοργανώσεων είναι ξεκάθαρο ότι οφείλεται (θα το πω στην γλώσσα μου) στο πολύ καλό κοουτσάρισμα της Μαρίνας Κουταρέλλη που δημιούργησε μια σπουδαία ομάδα...τους εθελοντές, τους ανθρώπους από τον Δήμο και φυσικά τους εργαζόμενους της Clab.

Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει και να προσέχει όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με την κολύμβηση ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να συμμετάσχει σε αγώνες;
-Χρειάζεται αρκετή προπόνηση για μεγάλες αποστάσεις και κυρίως εξοικείωση με τη θάλασσα. Αυτό που πρέπει να προσέχει κάποιος όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είναι να νιώθει έτοιμος με τον εαυτό του, να έχει προετοιμαστεί για έναν αγώνα, να ξεκινήσει με μικρότερες αποστάσεις και φυσικά αν νιώσει αδυναμία να μη διστάσει να εγκαταλείψει.
Είναι η κολύμβηση στο DNA του Έλληνα; Πιστεύεις πως η ενασχόληση με τα multisports  είναι μια μόδα ή ανάγκη;
-Πιστεύω πως είναι στο DNA του Έλληνα αλλά δεν έχει την προσοχή που χρειάζεται.Πολλά νησιά υστερούν από προγράμματα εκμάθησης, πράγμα ανεπίτρεπτο.
Πιστεύω πως ο καθένας που ασχολείται με τα multisports το κάνει για τον δικό του λόγο, άλλος περισσότερο επαγγελματικά και άλλος για προσωπική ευχαρίστηση.
Βλέπουμε κάποιους αγώνες που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ποια η γνώμη σου, η CB swimming θα συμμετείχε σε κατι τέτοιο;
-Είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιου είδους αγώνες που να βοηθάνε διάφορα ιδρύματα.
Ότι δεν ακούγεται δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει...
Ως CB swimming εχω βοηθήσει κατά καιρούς να μαζευτούν χρήματα για διάφορους σκοπούς και να δημιουργηθούν φιλανθρωπικοί αγώνες. Δίνω διακριτικά την προβολή που χρειάζεται...
Οι δράσεις μου έως τώρα είναι τρεις αγώνες με φιλανθρωπικό χαρακτήρα και δυο συγκεκριμένα ιδρύματα...
Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι όσο αφορά την εκμάθηση των αθλητών σου;
-Όταν τους μαθαίνω να γλιστράνε στο νερό νομίζω ότι αγγίζουν την τελειότητα.
Είναι μεγάλη η διαφορά, όταν πρωτο-έρχονται είναι σφιχτοί και κολυμπούν μαγκωμένα...
Μέσα στο μήνα φροντίζω να αποκτούν αυτήν την επαφή με το νερό γιατί καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι κολυμπούν καλύτερα, πιο ευχάριστα, πιο άνετα...

Από τις πισίνες, στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας.. Γιατί αυτή η αλλαγή και ποια η διαφορά;
-Αν αγαπάς την θάλασσα απλά ψάχνεις για την ευκαιρία. Ο αγώνας των Σπετσών ήταν αυτός που με ώθησε προς τη θάλασσα οσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Επίσης 21 χρόνια στις πισίνες δεν είναι και λίγα! Η θάλασσα με ηρεμεί, με κάνει να συγκεντρώνω τις δυνάμεις μου και να ξεφεύγει το μυαλό από την καθημερινότητα μου. Μ' αρέσει η δυσκολία, οι εναλλαγές της και να παίζω με τα στοιχεία της! Η ομορφιά της θάλασσας είναι μοναδική!
Έρχεσαι σε επαφή ως προπονητής με μικρές ηλικίες.Ο αθλητισμός διαμόρφωνει τον χαρακτήρα;
-Σαφέστατα και τον διαμορφώνει, βλέπω παιδάκια στην ομάδα που στα 9-10 τους αποκτούν πειθαρχία, ήθος, σοβαρότητα, ωριμότητα. Σίγουρα παίζουμε ρόλο κι εμείς οι προπονητές.
Αξίζει μια μέρα να σας φέρω ένα παιδάκι στην προπόνηση και να δείτε με πόσο σοβαρότητα και ακρίβεια δουλεύει.
Να κλείσουμε με άρωμα Αιγαίου. Serifos Sunset Race!!
-Άργησα αλλά το ανακάλυψα! Η Σέριφος είναι το νησί το οποίο κατάγομαι και τόσα χρόνια έχω πάει μόνο τρεις φορές εκ των οποίων οι δυο για τον αγώνα SERIFOS SUNSET RACE.
Πραγματικά πρόκειται για ένα μαγευτικό νησί που κρύβει πολλές ομορφιές με την πιο όμορφη Ανατολή και Δύση που έχω δει ποτέ, αξίζει τον κόπο να το επισκεφθεί κάποιος.
Ο συνδυασμός και με τον αγώνα είναι ότι πρέπει, γιατί πραγματοποιείτε αρχές Σεπτέμβρη που για εμένα είναι η καλύτερη περίοδος για να βρεθείς σε ένα νησί.
Πηγή : http://www.ethnos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...